Scriitori celebri despre cafeaua de dimineaţă. Gânduri de memorat, iar unele, de uitat!

 

În fiecare dimineaţă, miliarde de oameni din toate colţurile planetei se trezesc cu gândul la aroma delicioasă a unei ceşti cu cafea. În fiecare zi, pe tot globul, peste două miliarde şi jumătate de ceşti cu cafea sunt sorbite cu nesaţ, iar în momentul când citiţi aceste rânduri, aproximativ o jumătate de milion de oameni tocmai s-au delectat cu o înghiţitură din această băutură, care poate face uneori diferenţa între o dimineaţă de coşmar şi una începută cu dreptul.
De la compozitori, oameni de ştiinţă şi vedete de cinema, până la preşedinţi şi regizori de succes, multe dintre celebrităţile zilelor noastre, dar şi ale epocilor trecute şi-au recunoscut slăbiciunea faţă de cafea. Bach a compus „Cantata cafelei”, iar regizorul David Lynch şi-a lansat chiar marca proprie de cafea organică pe piaţă. Beethoven număra fix 60 de boabe pe care le râşnea pentru o ceaşcă cu cafea perfectă pentru gustul lui, iar filosoful Soren Kierkegaard bea 50 de cafele pe zi, cu 30 de cuburi de zahăr – la o singură porţie!
Scriitorii fac parte şi ei, bineînţeles, din această galerie a celor pentru care cafeaua este combustibilul principal al unei zile, răsfăţul, delectarea şi bucuria ei. Sau dimpotrivă! „Dacă este ceva ce mă enervează la maximum şi scoate la iveală bestia din mine e să mi se spună că e gata cafeaua şi când colo să nu fie pregătită!” recunoştea J.D. Salinger. „Mă sinucid sau îmi daţi o cană cu cafea?” întreba ultimativ şi Albert Camus. Este populară credinţa că o ceaşcă cu cafea impulsionează creativitatea, iar mulţi scriitori chiar aleg să îşi conceapă operele în cafenele. Mai departe putem descoperi părerile a 7 scriitori despre licoarea magică de dimineaţă. Iar în timp ce facem acest lucru, n-ar strica să ne răsfăţăm cu o ceaşcă cu cafea.
1. Honore de Balzac obişnuia să bea în jur de 50 de ceşti cu cafea în decursul a 24 de ore. Scriitorul se trezea la o ora după miezul nopţii şi scria timp de şapte ceasuri. La opt dimineaţa aţipea preţ de 90 de minute şi apoi îşi urma programul zilnic de scris între 09.30 şi 16.00. „Imediat ce cafeaua îmi ajunge în stomac mă apucă o stare de frenezie. Ideile încep să apară, iar hârtiile se umplu. Cafeaua este aliatul meu, iar în momentul când o am alături scrisul încetează să mai fie o luptă” spunea acesta.
2. Părintele existenţialismului, filozoful Soren Kierkegaard avea un ritual interesant legat de modul în care bea cafeaua. Acesta umplea o cană cu zahăr peste care turna cafea neagră foarte concentrată. După ce piramida de zahăr începea să se dizolve, filozoful dădea pe gât tot conţinutul, dintr-o singură sorbitură. La cele 50 de căni cu cafea consumate zilnic era nevoie şi de rapiditate!
3. Aceasta era şi cantitatea de cafea de care avea nevoie zilnic Voltaire. Autorul satirei „Candide” prefera un amestec de cafea cu ciocolată de care nu reuşea să se sature. Aceasta până când medicul său i-a spus că băutura sa favorită o să ajungă să îl omoare.
4. L. Frank Baum, autorul „Vrăjitorului din Oz”, îşi începea dimineţile cu 4-5 ceşti cu cafea, pentru a da un impuls imaginaţiei sale creatoare. Scriitorul o prefera cu zahăr şi frişcă, însă atât de tare încât linguriţa trebuia să plutească deasupra lichidului.
5. Nici în ore şi minute, ani sau anotimpuri, ci în cafele sorbite zi de zi – astfel părea să ţină măsura timpului T.S. Eliot. „Viaţa mea se măsoară în linguriţe cu cafea” obişnuia să spună scriitorul câştigător al premiului Nobel pentru literatură.
6. Se spune despre Charles Dickens că „era plătit la cuvânt şi cumpăra cafeaua cu picătura”. Indiferent dacă acesta este adevărul sau nu, se ştie cu certitudine că Dickens era îndrăgostit de această băutură, pe care o consuma de la o vârstă fragedă. De altfel, pasiunea sa pentru cafea se regăseşte şi la unele dintre personajele sale.
7. „Cafeaua ne face severi, gravi şi ne dă înclinaţii filozofice” spunea şi Jonathan Swift, autor al „Călătoriilor lui Gulliver”. Unii l-ar contrazice pe scriitorul englez spunând că, dimpotrivă, cafeaua ne face comunicativi, veseli şi că, în general, orice subiect se „asortează” cu o ceaşcă cu cafea bună.
Sursa – Carteadelaora5.ro