• Home
  • Sănătate
  • Semne de alarmă care anunță leucemia sau alte boli ale sângelui

Semne de alarmă care anunță leucemia sau alte boli ale sângelui

leucemie 1

Leucemia este cauzată de proliferarea necontrolată a celulelor precursoare ale globulelor albe (blaști).

Printre cauzele implicate în apariția bolii sunt radiațiile și chimicalele, precum și virusul HTLV (care produce leucemia cu celule T a adultului), ce poate fi transmis prin transfuzia de sânge.

Boala poate fi recunoscută prin paloarea pielii, slăbiciune, sângerări sau răni fără motiv, febră inexplicabilă, scădere în greutate, inflamarea ganglionilor limfatici, tulburări de vedere, sensibilitate în fața infecțiilor.
Există 4 tipuri principale de boală: leucemia acută mieloidă (LAM), leucemia acută limfoblastică (LAL), leucemia mieloidă cronică (LMC) și leucemia limfoidă cronică (LLC).

Foarte agresivă este forma acută, care progresează foarte repede în absența tratamentului. Printre formele mai rar întâlnite sunt leucemia cu celule păroase, leucemia cu celule T și leucemia cu limfocite granulare mari. O opțiune de tratament este transplantul de măduvă, care poate prelungi viața bolnavului.
De ce sunt periculoase sângerările pentru hemofilici
Afecțiune hematologică ereditară prezentă cu precădere la persoanele de sex masculin, hemofilia este pusă pe seama absenței sau deficitului unui factor al coagulării (VIII sau IX), elemente necesare pentru oprirea sângerării după traumatisme și pentru prevenirea hemoragiei. Hemofilia poate fi ușoară, medie sau severă.

Traumatismele le pot cauza acestor bolnavi episoade de hemoragii spontane, ceea ce necesită tratament de urgență cu factor de coagulare. În caz contrar, hemoragiile afectează articulațiile, provocând artroză. Terapiile profilactice ajută la scăderea riscului de sângerări în caz de accidente. În țara noastră, există aproape 2.000 de pacienți cu hemofilie, dintre care 1.200 au forma severă.
Simptome ce anunță boli ale sângelui
Pentru că pot ascunde boli grave ale sângelui, nu trebuie să neglijăm anumite simptome. Este vorba despre: colorație roșie-violacee a mucoaselor, sângerări apărute din senin sau după lovituri minore, sângerări gingivale sau menstre prelungite, mărirea ganglionilor limfatici din regiunea cervicală, inghinală sau axială, dureri de oase, splina mărită, ficat mărit, astenie, transpirații nocturne, febră persistentă, apariția de tromboze venoase, vulnerabilitate în fața infecțiilor.

Sursa – doctorulzilei.ro

Parteneri