Semnele anxietăţii. Facem unul dintre aceste gesturi zilnic
Stresul este o realitate cotidiană greu de ignorat, o constantă în vieţile multora dintre noi. Iar asta ne face tot mai des să ne considerăm anxioşi.
Conform literaturii de specialitate, anxietatea reprezintă o stare de nelinişte psihopatologică care poate fi definită în trei feluri: un sentiment al unui pericol iminent, însoţit de crearea unor scenarii mentale ipotetice care au ca efect amplicarea stării generale de teamă; un sentiment general de nelinişte, ca o stare constantă de alertă în faţa unui pericol invizibil care este perceput ca fiind iminent sau sentimentul de neputinţă de a se proteja în faţa unei posibile situaţii neprevăzute.
Cei mai mulţi îşi imaginează, atunci când se gândesc la anxietate, o persoană foarte retrasă, care evită contactul cu ceilalţi şi căreia îi poţi citi frica în privire. “Unele persoane pun eticheta de „anxietate” pe orice comportament care arată cea mai mică nesiguranţă, pe când alţii consideră că anxietatea este însoţită de o purtare extrem de evidentă de evitare. În realitate, anxietatea este o stare emoţională caracterizată de o senzaţie neplăcută de tulburare interioară, care, de cele mai multe ori, vine la pachet cu indecizie, reacţii nervoase, manifestări somatice, tulburări de somn. Din acest motiv, mulţi dintre noi am învăţat cum să disimulăm ceea ce simţim şi să facem oamenii să creadă că noi nu trăim stări de anxietate”, explică psihologul Andra Tănăsescu, vicepreşedinte al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică (INLPSI), potrivit clickpentrufemei.ro.
Anxietatea poate lua foarte multe forme, iar unele dintre semnele care o anunţă pot părea gesturi normale.
Verificarea prea des telefonului
“Da, poate fi o formă de adicţie, un obicei format de viteza cu care spuneam că trăim – acel FOMO (Fear Of Missing Out). Ajungem, aşadar, să verificăm în mod repetat telefonul chiar şi în lipsa notificărilor, iar ăsta poate fi semn de anxietate. Tendinţa să întindem mâna des către telefon, deşi acesta nu sună, ne poate arăta un disconfort interior pe care îl experimentăm”.
Mai mult aici