Sfaturi pentru a menține pancreasul – organ mult mai important decât îți imaginezi – sănătos. Citește fiindcă își vor fi de folos

Probabil că am mai auzit până acum cu toții de pancreas, dar oare câți dintre noi știu care este rolul acestuia în organismul nostru? În plus, cât de ușor putem recunoaște semnalele de avertizare pe care acest organ ni le transmite atunci când se îmbolnăvește? În acest articol îți vom prezenta tot ceea ce trebuie să știi despre pancreas, inclusiv ce alimente și suplimente alimentare poți consuma pentru a menține acest organ sănătos.

CE FUNCȚII SUNT ÎNDEPLINITE DE PANCREAS?
Pancreasul este o glandă localizată în abdomen, între stomac și splină. Acest organ are două funcții importante:

Secretă enzime digestive în intestinul subțire (funcția principală a pancreasului), acestea fiind esențiale pentru digestie,în mod special cea a grăsimilor și proteinelor.
Produce trei tipuri de hormonipe care îi secretă în sânge—insulina, ce reglează metabolismul și nivelul nostru de energie, glucagonul și somatostatina. Acești trei hormoni au rolul de a menține nivelul glicemiei echilibrat.

Distribuie prietenilor

OARE AM UN PANCREAS SĂNĂTOS?
Afecțiunile cel mai frecvent asociate pancreasului sunt pancreatita, diabetul, fibroza chistică și cancerul pancreatic. Însă, cu mult timp înainte să fii afectat de una dintre aceste boli, pancreasul tău va începe să nu mai funcționeze corespunzător. Iată câteva sfaturi pentru a te ajuta să determini dacă trebuie să acorzi o atenție deosebită acestui organ:

Starea de sănătate a pancreasului poate afecta buzele, apetitul și simțul gustului.Dacă observi vreo modificare în oricare din aceste regiuni, va trebui să-ți monitorizezi mai atent pancreasul, în mod special dacă mereu tânjești după dulciuri sau te simți sătul imediat după ce mănânci, dar la scurt timp ți se face foame din nou.
Deși problemele digestive și constipația cronică sunt provocate uneori de afecțiuni localizate la nivelul altor organe, acestea ar putea fi și simptome ale unor dereglări ale pancreasului.
Dacă ești o persoană slabă, dar totuși burta ta este ușor umflată, este posibil ca pancreasul tău să fie afectat de o anumită boală.

4 ALIMENTE SĂNĂTOASE PENTRU PANCREAS
Cel mai bun mijloc de a-ți proteja pancreasul, în mod special dacă bolile pancreatice sunt foarte frecvente în familia ta, este să-ți îmbogățești dieta cu alimentele sănătoase pe care urmează să ți le prezentăm. Toate ajută la reglarea glicemiei, ceea ce facilitează funcționarea pancreasului.

Mazărea: Această leguminoasă delicioasă este cunoscută ca fiind o „legumă cu insulină”, motiv pentru care nu ar trebui să lipsească din dieta ta zilnică.
Drojdia de bere: Acest supliment alimentar este o componentă esențială o oricărei diete sănătoase. Nu numai că drojdia este benefică pentru pancreas, ci ajută și la reglarea sistemului nervos și ne oferă numeroase beneficii pentru piele, păr și unghii.
Ștevia: Acest îndulcitor natural lipsit de calorii ne permite să ne satisfacem pofta de dulce fără a ne pune în pericol sănătatea. Însă, dacă vrem să ne reglăm nivelul glicemiei cu ajutorul șteviei, trebuie să o utilizăm numai în stare naturală, nu rafinată.
Scorțișoara:Acest condiment, deseori folosit împreună cu ștevia pentru a trata diabetul, nu ar trebui să lipsească din dieta ta. Poți combina scorțișoara cu fructe, iaurt și tot felul de deserturi, dar și cu carne și alte feluri de mâncare.

PROBLEME EMOȚIONALE

Orice tratament naturist trebuie să vizeze toate aspectele ce ne-ar putea afecta starea de sănătate. Din acest motiv, în cele ce urmează îți vom vorbi despre stările emoționale cel mai frecvent asociate cu dereglări pancreatice.

Persoanele ce suferă de un dezechilibru la nivelul pancreasului tind să aibă personalități obsesiv-compulsive. Acestea au anumite idei repetitive, ce se manifestă sub forma unor ritualuri sau manii de care poate nici măcar nu sunt conștiente, deși cei din jurul lor le pot observa. Astfel de atitudini și obiceiuri afectează în mod negativ pancreasul.

Pe lângă consumul alimentelor pe care ți le-am prezentat mai sus, încearcă să petreci cât mai mult timp posibil în natură și să te conectezi cu natura, în mod special cu pământul—acest lucru te va ajuta să scapi de ideile repetitive ce îți blochează energia și îți cauzează probleme cu pancreasul.

Nu ezita să ieși din casă, să te plimbi desculț și să te murdărești puțin. După câteva minute petrecute în natură, corpul tău se va relaxa și te va cuprinde o senzație de seninătate. Acest tip de terapie originală și plăcută te va ajuta să ai un pancreas mult mai sănătos.

PENTRU UN DIAGNOSTIC CORECT, VA RECOMANDAM SA CONSULTATI UN MEDIC SPECIALIST.
Sursa: dozadesanatate.ro