• Home
  • Sănătate
  • Sindromul tăcut face ravagii: 7 din 10 persoane suferă de el

Sindromul tăcut face ravagii: 7 din 10 persoane suferă de el

depresie 2 1

Studiile medicale arată că aproape 70% dintre oameni vor experimenta semne și simptome asociate cu sindromul impostor cel puțin o dată în viață.

„Sindromul impostor” a fost inventat ca termen medical în 1978 de către psihologii Pauline R. Crans și Suzanne A. Aymes.

Descrie „experiența erorii intelectuale interioare a celor care, în ciuda marilor lor realizări, se cred incapabili de inteligență, abilitate sau creativitate”. Adică vocile din capul tău care îți scad încrederea în sine și stima de sine.

Simptomele specifice ale acestei boli
Medicul Valerie Young a remarcat că un anumit subset al sindromului impostorului este în curs de dezvoltare, scrie alephnews.ro, potrivit doctorulzilei.

În cartea sa intitulată ”Gândurile secrete ale femeilor de succes”, ea analizează următoarele aspecte psihologice ale fiecărui subgrup.

Expertul: oameni care caută mereu certificări sau formări suplimentare, deoarece altfel nu se simt calificați.

Individualistul: persoane care refuză să ceară ajutor, iar atunci când o fac se simt ca niște pierzători.

Geniul înnăscut: indivizi care se îndoiesc de sine și sunt rușinați când nu reușesc ceva din prima încercare, pentru că sunt obișnuiți ca lucrurile să le vină ușor.

Perfecționistul: persoane cu așteptări imense de la sine, încât vor resimți orice mică greșeală ca pe un eșec enorm.

Superwoman/Supermanul: oameni care muncesc mult, nu-și iau niciodată zile libere și au drept scop principal să reușească mereu.

Inamicul nr 1 al sănătății mintale
Deși găsim o mulțime de informații noi pe rețelele de socializare și ne ajută să păstrăm legătura cu prietenii și familia, aceste platforme de socializare au un impact negativ asupra noastră.

De exemplu, o nemulțumire imensă a oamenilor este falsitatea pe care o întâlnesc pe internet, unde toți își expun doar realizările, nu și tristețea. Acest fenomen poate alimenta sentimentele asociate cu sindromul impostorului.

Sentimentele de neliniște și nesiguranță dezvoltate din cauza rețelelor de socializare poate fi extrem de dăunătoare pentru oamenii care se confruntă cu sindromul impostorului.

Parteneri