• Home
  • Sănătate
  • Streinu-Cercel: ”Peste 80% nu au nici cel mai mic simptom, doar oboseală, însă virusul poate acționa zeci de ani în organism!”

Streinu-Cercel: ”Peste 80% nu au nici cel mai mic simptom, doar oboseală, însă virusul poate acționa zeci de ani în organism!”

cercel 1 1

Profesorul Adrian Streinu-Cercel atrage atenția cu privire la o boală care nu are simptome, dar acaparează tot mai mulţi oameni din zonele sărace. Este vorba despre hepatita C.

”Peste 80% nu ai nici cel mai mic simptom. Poate sunt puţin obosiţi, dar dau vina pe slujbă. După urmează o perioadă de latență, în care virusul lucrează, își face treaba. Această perioadă poate dura și 30 de ani” a explicat Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului Matei Balş, potrivit antena3.ro.

Pentru că nu doare şi nici alte simptome care să îngijoreze nu are, mulţi oameni cred că sunt sănătoşi, aşa că nu fac analize. Virusul se transmite în special prin sânge sau prin echipament medical nesterilizat.
Acesta folosește celulele ficatului pentru a se înmulți, însă în fazele incipiente ficatul poate lupta cu boala.

O persoană din trei are simptome la început. Astfel că pot trece și 30 de ani până să fie diagnosticată, iar netratată, boala reduce cu 10 ani durata de viață.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, România are termen ca până în 2030 să elimine hepatita C.

Parteneri