AM Press Logo
Muzeul Pietrei

The Economist: Israelul lovește Hamas pe toate fronturile – militar și financiar

În mai puțin de două săptămâni, au fost uciși aproximativ 3.500 de locuitori din Gaza, 12.000 au fost răniți și peste un milion au fost strămutați – în numele lor, America și ONU încearcă să deschidă un pasaj în Egipt, scrie The Economist.

Cartiere întregi din fâșie au fost făcute praf de bombardamente. Pe acest fond de izolare alimente, apă și provizii medicale, ONU a avertizat, în 16 octombrie, că cei 2,3 milioane de locuitori din Gaza sunt „pe buza abisului”. De când au început loviturile Israelului, războiul a drenat aproape orice sursă de viață economică din teritoriu.

În cea mai mare parte a celor două decenii scurse, Gaza s-a bazat pe sprijinul donatorilor internaționali pentru a supraviețui financiar. Pe 18 octombrie, prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, a declarat că țara sa va permite să intre în teritoriu, dinspre granița cu Egipt, o cantitate modestă de alimente și medicamente, care ar fi primele provizii lăsate să ajungă acolo de când Hamas a lansat atacul brutal împotriva Israelului, pe 7 octombrie (în 21 octombrie, unui convoi de 20 de camioane cu ajutoare i s-a permis să treacă din Gaza în Egipt, punctul de frontieră fiind apoi închis din nou – n.ed). Aliații Israelului, inclusiv America, fac eforturi pentru mai mult. Totuși, în același timp, Israelul dorește să sufoce Hamas prin orice mijloace posibile, ceea ce necesită recurgerea atât la arme economice, cât și militare.

Prevenirea unei catastrofe umanitare este făcută cu atât mai dificilă de starea mizerabilă dinainte de război a economiei palestiniene. Israelul, Gaza și Cisiordania împart o singură piață, guvernată de un acord pe care ONU l-a intermediat în 1994. Ideea din spatele acordului era că palestinienii vor lucra în Israel și că totodată capitalul israelian va inunda  Gaza și Cisiordania, unde era așteptate venituri mari. În realitate, restricțiile israeliene au rămas în vigoare, iar economia palestiniană depinde în continuare de alocații. În ajunul războiului, israelianul mediu era de 15 ori mai bogat decât palestinianul mediu. Doar o treime dintre locuitorii din Cisiordania au acces la un sistem de canalizare; aproximativ 10% se descurcă fără acces la alimentare cu apă. În Israel, celor din Cisiordania li s-a permis să lucreze în slujbe slab calificate, dar au fost supuși unor restricții stricte privind circulația.

Continuarea pe stiri.tvr.ro

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!