• Home
  • Sănătate
  • Totul despre următoarea pandemie: Boala X. Cercetător: Virusuri îngropate de zeci de mii de ani intră în scenarii de coșmar

Totul despre următoarea pandemie: Boala X. Cercetător: Virusuri îngropate de zeci de mii de ani intră în scenarii de coșmar

boala

Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a avertizat din nou că o nouă pandemie stă la pândă și că ar trebui să vorbim despre „când“ va apărea, nu „dacă“ va apărea. Medici români au explicat de unde va veni virusul care va fi de 20 de ori mai mortal decât SARS-CoV-2 și dacă suntem pregătiți să-l înfruntăm.

O nouă pandemie nu poate fi exclusă, a avertizat din nou Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS, într-un discurs ținut la Universitatea din Glasgow, potrivit adevarul.ro.

Acesta a evidențiat necesitatea unor politici implementate la nivel global, în loc ca „fiecare țară să acționeze pentru sine”.

„Istoria ne învață că următoarea pandemie este o chestiune de când, nu dacă. Aceasta poate fi cauzată de un virus gripal, sau de un nou coronavirus, sau poate fi cauzată de un nou patogen despre care nici măcar nu știm încă – ceea ce numim Boala X. A existat multă atenție acordată recent Bolii X. Am folosit pentru prima dată termenul de Boala X în 2018 ca un substitut pentru o boală încă necunoscută pentru care totuși ne putem pregăti. COVID-19 a fost o Boală X, un nou patogen care provoacă o nouă boală, dar va exista o altă Boală X, sau o Boală Y sau o Boală Z. Și, așa cum stau lucrurile acum, lumea rămâne nepregătită”, a spus directorul OMS, potrivit „Daily Star“.

În ianuarie, la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveția, cele mai puternice persoane din lume au discutat și despre pandemia ipotetică produsă de Boala X, considerat un virus de 20 de ori mai mortal decât COVID-19. Discuțiile au ca scop realizarea unui plan de acțiune preventiv pentru combaterea unui astfel de agent patogen. De asemenea, o astfel de „simulare” ar trebui să pregătească sistemele de sănătate în eventualitatea unei noi provocări sanitare.

Potrivit OMS, Boala X, care a fost recunoscută încă din 2018, „reprezintă cunoașterea că o epidemie internațională gravă ar putea fi provocată de un patogen necunoscut”. Iar experții spun că probabilitatea ca o nouă pandemie să vină mai curând decât ne-am aștepta este destul de mare.

„Există tulpini de virusuri care au rate ale mortalității foarte mari și care ar putea dezvolta abilitatea de a fi transmise cu eficiență de la om la om”, a spus dr. Amesh Adalja de la Centrul Johns Hopkins pentru Securitatea Sănătății, citat de CBS News.

Printre factorii care pot declanșa o nouă criză sanitară se numără călătoriile, avertizează epidemiologul Emilian Popovici. Iar turismul și-a revenit la capacitate maximă după pandemia de COVID-19. Totodată, „urbanizarea și creșterea populației globului într-un ritm alarmant au dus la creșterea densității în multe zone, facilitând răspândirea bolilor și îngreunând luarea de măsuri eficiente de prevenire și combatere”, adaugă epidemiologul.

Rezistența la tratamentele cu antibiotice și schimbările climatice sunt și ele enumerate printre factorii care ar putea conduce la o nouă criză în domeniul sănătății.

Continuarea aici

Parteneri