• Home
  • Literatura
  • Vasile Soroceanu, despre romanul „La început a fost duminică”: E cel mai duios omagiu adus lui Laur, plecat printre stele

Vasile Soroceanu, despre romanul „La început a fost duminică”: E cel mai duios omagiu adus lui Laur, plecat printre stele

giorgiana carte 3

    Autoarea a  scris totul ca la dictare si, aceasta, fiindca il poarta pe Laur ” la reverul sufletului” . El „a citit-o” si a indemnat-o sa caute in SINE comoara. Exact asa cum ar spune Lucian Blaga : ” Sapa numai, sapa, sapa, / pana dai de stele-n apa.” ori Eminescu : ” Sensul vietii e ca pe tine sa te cauti „. Autoarea a avut totul ” La purtator” si, ascultandu-si inima, ne-a daruit repere pentru fiintele umane care nazuiesc si reusesc sa imbrace haina spirituala, as spune sa descopere Lumea spirituala.

Cartea e cel mai duios omagiu adus lui Laur, plecat printre stele.

Autoarea nu-si propune sa abordeze probleme intr-o maniera metafizica, insa reuseste de multe ori aceasta transcedere, prin rupere de ritm si schimbare de directie, ca de exemplu :  cand este fascinata de limbajul ochilor si de rolul lor in a facilita alchimia sufletelor. Exact asa scria Goethe despre afinitatile elective(roman cu acelasi titlu):; vesnicia clipei, prezentul, despre care Eminescu spunea : ” Prezentul este patria vietii” ; Laur a pregatit-o sa traiasca, dar a invatat-o si despre moarte: ” el o pregatise in fiecare zi pentru acest deznodamant…”, precum si despre haina spirituala pe care trebuie sa o imbracam in tacere si-n singuratate : ” Durerea se traieste cel mai intens in singuratate.Tu, cu tine.” Stia Laur,din studiu sau prin intuitie, ceea ce Eminescu a spus si scris : ” Numai in singuratate ai sansa sa te intalnesti cu tine „.

 Romanul este si despre rostul femeii in lume : plodirea, dupa cum a spus Eminescu. Femeia mama este femeia implinita, admirata de „mire” cel care participa la inceput la realizarea „Minunii „- copilul. Aceasta-i TREIMEA de care vorbesc Cartile sfinte. Mama, tata si fiul(Isis, Osiris si Horus – la egiptenii antici). 

  Mai este si despre SINCERITATEA  din fondul fiintei noastre, desi uneori trebuie sa purtam haine straine sufletului, altfel suntem striviti de lumea materiala. Fatarnicia este sterila si impiedica manifestarea iubirii. 

                                                    *

Va felicit pentru acesta reusita si va doresc sa aveti parte de vizita frecventa a ingerului care va aduce inspiratia, si , atunci, imediat prinse gandurile si trecute pe hartie. E nevoie de o conditie prealabila : sa existe GOLUL in sufletul dvs. gol care cere a fi implinit.

Va doresc ani rodnici si o prietenie adevarata cu fiica dvs. !

Cu stima,

Vasile Soroceanu

Parteneri