Vela: Avem informații că primari PSD pregăteau „diversiuni gen 10 august” de Paști

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a declarat, miercuri, într-o intervenție telefonică la Digi24, că avea informații că primari PSD pregăteau „diversiuni gen 10 august” de Paști, adică stârneau credincioșii să asalteze bisericile. Vela a explicat că, prin protocolul încheiat cu BOR, credincioșii stau acasă și vine lumina la ei, astfel că riscul de răspândire a coronavirusului este limitat, la fel și riscul unor altercații cu forțele de ordine.

„Pentru sâmbătă, sunt suficient de mulți cetățeni de bine din alte partide care vor să facă diversiuni și să strânească mici diversiuni gen 10 august. Nu am vrut ca biserica să devină un subiect de știri care să facă înconjurul lumii din cauza unor primari pesediști. Am informații sigure că mulți eroi politici care se urcă pe valul pandemiei și vor să aducă puncte electorale se folosesc de acest eveniment sacru. Pentru a evita asemenea gânduri incorecte ale unor politicieni care stârneau credincioșii să asalteze bisericile, am convenit cu BOR să găsim o cale de mijloc, cu înțelepciune, cu celeritate”, a afirmat Marcel Vela, potrivit g4media.ro.

El a susținut că aceste măsuri nu vor duce la o creștere a cazurilor de infecții cu coronavirus peste ceea ce se estima.

Distribuie prietenilor

„Dacă n-am fi luat aceste măsuri și lumea s-ar fi dus într-un mod spontan și fără control în număr mare la biserică, atunci am fi putut spune că am fi avut o creștere mai mare față de creșterea estimată. În acest mod nu ajungem în situația ca sărbătoarea Paștelui să agraveze răspândirea virusului”, a precizat Vela.

Ministrul a menționat că în spitale și la centrele de carantină cei care duc lumina sau Paștile vor merge doar până la intrare.

Întrebat dacă președintele Klaus Iohannis a fost de acord cu măsurile pentru Paști, ministrul a replicat: „Domnul președinte întotdeauna a fost de acord și a fost de acord și cu acest lucru, cu orice măsură care poate opri răspândirea coronavirusului”.

Ministrul de Interne a precizat că „lumea nu merge la biserică în noaptea e Înviere, lumina vine acasă, cu preoți, cu membrii consiliilor parohiale și chiar al angajaților MAI”.
În ceea ce privește împărțirea Sfintelor Paști în zilele de vineri și sâmbătă, Marcel Vela a declarat: „Prea Fericitul Daniel a înțeles și a aluat această inițiativă extraordinară pentru care trebuie apreciat și lăudat: Sfintele Paști se sfințesc joi, nu sâmbătă, astfel încât vineri și sâmbătă să poată fi împărțite. Cei peste 65 de ani le primesc acasă și cei sub 65 le primesc în fața bisericilor, exact cum se duc la supermarket să-și cumpere apă minerală. Totul este ca la magazin, preotul are mască, manuși. Este o organizare mult mai bună ca la un magazin, unde la rafturi se înghesuie mai mult de trei oameni”.

Întrebat de ce nu au fost luate măsuri similare și de Paștele catolic, ministrul a precizat: „Măsurile pe care le-am luat au fost la solicitarea bisericii. N-am luat săptămâna trecută pentru că nu am fost solicitați să-i ajutăm, au coordonarea centrală de la Vatican și acolo s-a decis modul de organizare”.