Viroza pulmonară: simptome și tratament

pneumonie viroza 1

Viroza pulmonara sau viroza respiratorie este o infectie acuta virala usoara si autolimitata a tractului respirator superioar care determina simptome variabile de tip stranut, nas infundat, secretii nazale, gat iritat, febra mica si dureri de cap.

Simptome
Perioada de incubatie este de 24-72 ore. Simptomele apar ca urmare a raspunsului imun al organismului impotriva infectiei.
Simptomele variaza de la persoana la alta, dar cele mai frecvente sunt simptomele de inflamatie a mucoasei nasului, stranut si secretii nazale care apar in primele zile. Tabloul clinic include uneori si dureri in gat (cu durata scurta), dureri de cap, conjunctivita-ochi rosii, fara febra in cazul adultilor.
Rareori apare si tuse in a patra sau a cincea zi cand simptomele nazale sunt aproape disparute. Secretiile nazale uneori devin purulente (de culoare galben-verzui) in absenta unei suprainfectii bacteriene si semnifica infectarea sinusurilor.

Tratament
Nu exista un tratament specific pentru virozele respiratorii. Tratamentul are rolul sa amelioreze simptomele, dar nu scurteaza sau vindeca raceala.
Nu se utilizeaza antibiotice, doarece nu actioneaza pe virusuri, iar reactiile secundare sunt mai mari dacat beneficiile. Antibioticele se folosesc doar atunci cand se constata suprainfectie bacteriana. Raceala trece si fara tratament, dar exista situatii cand simptomele au o durata mai mare de cca 2 saptamani si necesita tratare.

Continuarea aici

Parteneri