Vitamina care întârzie îmbătrânirea. Iată în ce alimente se găsește

varzaSpre deosebire de alți nutrienți, vitamina K nu a primit prea multă atenție. O nouă cercetare, arată că această vitamină este unul dintre cei mai puternici nutrienți anti-îmbătrânire.

Vitamina K este reprezentată de un grup de vitamine liposolubile care pot fi găsite în mod natural în organism. Filochinona sau vitamina K1 se găsește în plante verzi. Menachinona sau vitamina K2 este produsă de bacteriile din intestine. Menadiona sau vitamina K3 este un compus sintetic care are structura chimică a vitaminei K naturală.

Distribuie prietenilor

Vitamina K poate fi ușor distrusă de căldura extremă, lumină, substanțe alcaline, acizi puternici, radiații și agenți oxidanți.

Cea mai mare concentrație de vitamina K se găsește în ficat, pancreas și oase. Un nivel prea crescut de vitamina E și de calciu afectează absorbția vitaminei K.

Funcțiile vitaminei K

Cel mai important rol al vitaminei K este în coagularea sîngelui. Vitamina K previne calcifierea arterelor și asigură protecție împotriva afecțiunilor hepatice și a cancerului de prostată.
Vitamina K este responsabilă și pentru menținerea sănătății oaselor. Un nivel scăzut de vitamina K este asociat cu o scădere a densității osoase și un risc crescut de fracturi. Dacă este luată împreună cu vitamina D3 poate preveni osteoporoza.

Vitamina K reglează nivelul de calciu în organism. Ajută la menținerea calciului în oase și îl ține departe de artere. Prin reglarea nivelului de calciu, vitamina K poate ține în frâu tensiunea arterială și preveni accidentul vascular cerebral.
Cercetările au demonstrat că vitamina K poate reduce infalamția din organism.
Potrivit unui studiu japonez, acest nutrient este implicat și la controlarea nivelului glucozei. Pancreasul conține o mare concentrație de vitamina K și cercetătorii au descoperit că această vitamină influențează nivelul insulinei și al glucozei.
Vitamina K este și un puternic antioxidant. Luptă cu radicalii liberi din ficat și protejează acidul linoleic împotriva oxidării. Este foarte utilă și în prevenirea cancerului. Cercetătorii germani au demonstrat că vitamina K previne cancerul de prostată.
Vitamina K susține și creierul și sistemul nervos. Oamenii de știință au descoperit că este esnțială în sintetizarea unor celulel de grăsime care ajută la formarea învelișului nervilor.

Surse importante de vitamina K

Cele mai importante surse de vitamina K sunt vegetalele, în special cele verzi, precum kale, brocoli, varză de Brouxelles, varză.

Sursa – doctorulzilei.ro