AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Zegrean are soluția pentru a putea fi menținute restricțiile după 15 mai: „O să mă înjure tot poporul român”

Augustin Zegrean, fostul președinte CCR, are soluția legală prin care guvernanții să aibă în continuare pârghii pentru a impune restricții, în condițiile în care există lacune în legislație care ar face imposibilă orice măsură coercitivă ce ar limita drepturile și libertățile persoanei, în condițiile ridicării stării de urgență. Fostul constituționalist spune că pentru soluția pe care o are, o să-l înjure tot poporul român.
Articolul 53 din Constituție spune că drepturile fundamentale pot fi limitate numai prin lege, prin nimic altceva, nici măcar prin ordonanță de urgență. Or, încetarea stării de urgență, la 15 mai, ar face imposibilă, de pildă, limitarea circulației persoanelor. Lipsit de pârghii, Guvernul depinde acum de decizia Parlamentului.

„Legea care există se pare că este deficitară și Guvernul probabil că a înțeles asta după ce Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională cu acea lege, pe care Curtea încă nu s-a pronunțat. Este vorba despre o ordonanță de urgență, nr. 21 din 2004, care a fost aprobată prin lege, dar se pare că nici aceasta nu întrunește toate elementele prevăzute de articolul 53 din Constituție”, a explicat Augustin Zegrean, luni seara, la Digi24.

În aceste condiții, Parlamentul este chemat să se miște repede și să voteze asupra proiectului de lege înaintat de Guvern, în condițiile în care ultima zi a stării de urgență este 15 mai. Odată votată, legea ar trebui să intre în vigoare sâmbătă. Însă chiar dacă s-ar mișca repede Parlamentul, legea nu poate intra în vigoare mai devreme de trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial, a arătat Augustin Zegrean precizând că asta prevede Art. 78 din Constituție. În plus, legea trebuie să stea două zile la dispoziția celor care pot sesiza Curtea Constituțională.

Fostul președinte al CCR spune că sunt soluții. „Tot poporul român o să mă înjure”, a menționat el înainte de a da această soluție: președintele să prelungească cu trei zile starea de urgență. „Oricând există această posibilitate. Președintele poate să prelungească cu încă o lună, dacă vrea”, a spus Zegrean, potrivit digi24.ro.

„Dacă nu pot să rezolve problema până sâmbătă, de sâmbătă, toate măsurile luate prin ordonanțele militare se pun deoparte”, a subliniat fostul judecător constituțional.
Întrebat de ce spune că ar fi înjurat de tot poporul român pentru soluția pe care o dă, Zegrean a spus că „tot poporul român vrea să scape de starea de urgență. Și-au făcut planuri să meargă sâmbătă la bere, nu?” a întrebat retoric fostul președinte CCR.

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!