• Home
  • Sănătate
  • Zincul, suplimentul uitat. Cui îi este recomandat „medicamentul secret”

Zincul, suplimentul uitat. Cui îi este recomandat „medicamentul secret”

zinc

Zincul a fost folosit de-a lungul timpului pentru combaterea mai multor afecțiuni. Înainte de sfârșitul secolului al XVIII-lea, când Gaubius a oferit „medicamentul secret” pe care îl descoperise, zincul era vândut în principal de către alchimiști pentru tratarea convulsiilor severe.

Pentru o vreme, în secolul al XIX-lea, zincul a fost folosit pentru tratarea epilepsiei, dar până în secolul al XX-lea, medicamentul a pierdut din popularitate și a dispărut din atenția oamenilor.

Tratament eficient pentru boala Wilson

Abia în anii 1960, zincul a reapărut ca un potențial tratament pentru deficiența de zinc și pentru o afecțiune ereditară rară numită boala Wilson, care provoacă o acumulare de cupru în organele vitale. Ca agent anti-cupru, zincul s-a dovedit de atunci a fi un tratament destul de eficient pentru această boală neurologică.

„Un medicament care promitea mult”

În 1771, medicul german Hieronymus David Gaubius a prezentat comunității științifice occidentale „un medicament care promitea mult” – zincul. 200 de ani mai târziu, îl putem găsi printre numeroasele suplimente de pe rafturile farmaciilor.
„Se credea, în mod obișnuit, că zincul ajută la prevenirea și tratarea infecțiilor doar în cazul persoanelor care au deficit de zinc, dar cercetările noastre recente contrazic acest lucru”, spune specialistul în medicină integrativă Jennifer Hunter de la Universitatea Western Sydney din Australia.

Zincul, suplimentul uitat. Cui îi este recomandat „medicamentul secret”

„Studii efectuate în China au constatat că spray-ul nazal cu doze foarte mici de zinc a redus riscul de îmbolnăvire. Studiile din SUA, care au evaluat efectele profilactice ale zincului cu administrare orală, au fost efectuate pe subiecți care nu aveau deficit de zinc” a afirmat Hunter.

Analiza din SUA a constatat că, în cazul administrării zincului ca prevenție, a existat un risc cu 28% mai mic de a dezvolta simptome ușoare și un risc cu 87% mai mic de a dezvolta simptome moderate și severe. Folosit ca tratament pentru gripe și viroze, zincul a redus durata bolii. De obicei, administrarea de zinc reducea cele mai grave simptome în aproximativ două zile.

Aceste rezultate reprezintă un pas înainte în tratarea gripelor și virozelor, dar cercetătorii avertizează, de asemenea, că unele dintre studiile realizate au fost de mică anvergură. De asemenea, deși constatările sunt interesante, nu ne pot spune prea multe despre modul în care zincul frânează efectiv o infecție virală precum răceala.

Cu toate acestea, atunci când vine vorba de combaterea infecțiilor virale, potențialul său rămâne în mare parte nedescoperit. Unele ghiduri de sănătate recomandă zincul pe cale orală pentru a lupta împotriva infecțiilor respiratorii inferioare, iar pandemia COVID-19 a scos din nou la lumină potențialul său. Zincul a fost folosit in domeniul sănătății ca tratament pentru COVID-19. Riscurile sunt scăzute dacă pacientul este depistat corect pozitiv și dacă doza administrată nu este prea mare.

Mai mult pe doctorulzilei.ro

Parteneri