Zonele în care oamenii nu vor mai putea trăi. Au devenit prea fierbinți și umede
O combinatie de caldura si umezeala atat de extreme incat nu pot fi indurate pe o perioada indelungata de corpul uman e deja realitate pe planeta noastra, potrivit unui nou studiu, scrie The Verge, potrivit digi-world.tv.
Pana acum, nu se credea ca aceste conditii extreme exista pe planeta in ziua de azi, insa aceste temperaturi neasteptate au inceput sa apare in mai multe zone.
Conditii extreme ce ating in jur de 46 de grade Celsius pe indexul de caldura (ce ia in considerare temperata si umezeala, combinatie foarte periculoasa ce previne corpul uman sa se racoreasca prin transpiratie) s-au dublat din 1979 in 2017, potrivit studiului.
Acest gen de conditii au fost prezise de experti ce au avertizat lumea de-a lungul anilor pivind efectele periculoase ale incalzirii globale, insa au aparut mai repede decat s-ar fi asteptat.
“S-ar putea sa fim mai aproape de un punct fara intoarcere decat credeam,” a declarat Radley Horton, coautorul noului studiu publicat in jurnalul Science Advances.
Evenimentele de caldura ridicata sunt simptome directe ale incalzirii globale, potrivit studiului.
Mai multe perioade de caldura umeda extrema au fost observate in Asia, Africa, Australia, America de Sud si America de Nord si, de obicei, au avut loc pe coaste. Gold Coast din SUA a fost una dintre regiunile lovite cel mai tare, cu zeci de astfel de evenimente meteo extreme, ce devin din ce in ce mai frecvente si intense.
Cercetatorii cred ca viitoarele studii trebuie sa abordeze o tactica similara, de a studia datele locale pentru a avea o imagine de ansamblu asupra schimbarilor meteo la nivel global. In urmatorii 50 de ani, expertii estimeaza ca 1-3 miliarde de oameni ar putea trai in temperaturi extreme in care oamenii nu se pot dezvolta, potrivit unui alt studiu publicat saptamana trecuta.