10 simptome care vă anunţă că suferiţi de o boală autoimună

Bolile autoimune sunt de o mare diversitate, incluzând artrită reumatoidă, diabet de tip I, boli ale tiroidei, lupus, psoriasis, scleroza multiplă, și altele, și pot cauza diverse simptome în orice parte a corpului care pot fi de amplitudine medie și chiar severe. Dar ce sunt ele, ce le cauzează și cum pot fi tratate?

Ce sunt bolile autoimune?
Deși sunt numeroase tipuri de boli autoimune și pot afecta o varietate mare de organe, la rădăcină sunt toate la fel in ceea ce privește faptul că reprezintă un răspuns imunitar cauzat de inflamația sistemică, aceasta facând ca organismul să se atace pe sine însuși. Sistemul imunitar are un mecanism foarte sofisticat cu scopul de a ne menține în siguranță care-l ajută să identifice toate substanțele străine care pătrund în corpul nostru sau cu care intram în contact. Dacă sistemul imunitar consideră ceva ca fiind periculos, va produce anticorpi pentru a se apăra de acești ”intruși” dăunători.
Bolile autoimune apar când corpul muncește din greu să se apere de ceva care este potențial dăunător, ca un alergen, o toxină, o infecție, sau chiar o mâncare, și eșuează în a face diferența dintre intrus și părți ale propriului corp. Confundând diverse tipuri de țesuturi cu substanțe nocive, corpul întoarce anticorpii împotriva lui însuși, provocând daune organelor.

Care sunt cauzele acestor boli autoimune?
Există numeroși factori care pot determina ca oamenii să ajungă în situația de a avea o boală autoimună. Este cu siguranță o componentă genetică. Cu toate acestea, dacă aceste gene se exprimă sau activează, sau nu, depinde de fapt de o multitudine de alți factori, cum ar fi toxine din metale precum mercurul sau mico-toxine din ciuperci, infecții precum Candida, Epstein-Barr și virusul herpes-simplex, și cel mai semnificativ, inflamație cronică legată de sensibilități alimentare – în mod special intoleranță la gluten. Există o legătură semnificativă între bolile autoimune și intoleranța la gluten.

10 simptome care pot indica faptul că suferiți de o boală autoimună
Dacă aveți oricare din aceste simptome, și mai ales daca aveți o combinație de un numar semnificativ din ele, poate fi vorba de o boală autoimună.
• Dureri articulare, dureri musculare, slăbiciune sau tremur
• Scădere în greutate, insomnie, intoleranță la căldură sau ritm cardiac rapid
• Iritații recurente sau urticarie, sensibilitate solară, o iritație în formă de fluture de-a lungul nasului și obrajilor
• Dificultăți de concentrare și atenție
• Oboseală și slăbiciune, creștere în greutate sau intoleranță la frig
• Cădere a părului sau pete albe pe piele sau în interiorul gurii
• Dureri abdominale, scaune cu sange sau cu mucus, diaree sau ulcere bucale
• Uscarea ochilor, a gurii sau a pielii
• Amorțire sau furnicaturi în mâini sau picioare
• Avorturi spontane multiple sau cheaguri de sânge

Ce trebuie să faceți dacă bănuiți că suferiți de o boală autoimună?
Dacă bănuiți că aveți o boală autoimună, cei mai importanți pași ce trebuiesc efectuați pentru a opri și inversa boala și simptomele sunt identificarea și apoi tratarea cauzei care stă la bază.
Medicii alopați tratează doar simptomele bolilor autoimune, ei nu urmăresc să identifice cauza de bază a problemei. Deseori prescriu medicație cum ar fi anti-inflamatoare, steroizi sau imunosupresori. Toate aceste tratamente în primul rând eșuează în a aborda cauza de bază a bolii autoimune, deși pot fi eficiente pe termen scurt, nu reprezintă o soluție pe termen lung. Tratamentele care implică administrarea de medicamente imunosupresoare măresc riscul de infecții severe și cancer dacă sunt administrate pe termen lung.
Stabilirea bolii autoimune care vă afectează poate fi un proces dificil. Simptomele pot fi vagi, iar bolile autoimune se pot manifesta în atât de multe feluri, afectând tiroida,creierul, pielea sau alte organe. Colaborarea apropiată cu un specialist în medicină funcțională pentru a evalua istoricul medical al membrilor familiei, înțelegerea factorului de risc legat de infecții, sensibilități alimentare și toxine, și de asemenea să fiți atent ascultat pentru a descoperi cum toate simptomele dvs. sunt corelate e o parte esențială a vindecării. Un medic ce practică medicină funcțională vă va ajuta la selectarea analizelor de laborator pe care vi le recomandă pentru a fi de folos în găsirea cauzei problemei dumneavoastă.

Mai mult pe suntsanatos.ro