AM Press Logo
Muzeul Pietrei

3 aspecte mai puțin cunoscute ale procesului de angajare de personal străin

Forța de muncă străină a început să își facă simțită prezența destul de mult pe piața din România, multe firme căutând angajați în țări din Asia. Până a ajunge la aducerea acestora în țară însă, sunt mai multe etape prin care trebuie să treacă atât viitorii angajați, cât și angajatorii, fiecare dintre ei trebuind să îndeplinească anumite condiții.

Procesul de recrutare a muncitorilor străini nu este cel mai simplu, acesta fiind unul dintre aspectele cunoscute de majoritatea angajatorilor români, dar de care mulți aleg să nu țină cont, mai ales când nevoia este destul de mare. Există însă și lucruri mai puțin știute, iar despre 3 dintre ele poți afla mai jos.

 

Cum să te pregătești când angajezi muncitori străini

 

  1. O integrare mai grea decât ai putea să crezi

Încă din timpul procesului de recrutare este bine să te pregătești pentru cum vei aborda problema integrării muncitorilor străini la locul de muncă. Dacă din punct de vedere al experienței poți alege angajați care se pliază pe nevoile firmei tale, este bine să ai în vedere și problemele de limbă, astfel că este bine să te orientezi către persoane care au minime cunoștințe ale uneia de circulație internațională. De asemenea, și în echipa locală este recomandat să ai un om care să poată vorbi o limbă străină și care să ușureze comunicarea în timpul programului de lucru.

  1. Apelează la ajutorul pe care ți-l poate da o agenție de recrutare

Mulți angajatori români aleg să apeleze la firme de recrutare pentru aducerea muncitorilor străini, însă alegerea acestora poate face diferența între un proces de angajare reușit și unul mai puțin reușit. Iată la ce să fii atent din acest punct de vedere:

  • serviciile pe care le oferă, astfel că unele doar intermediază aducerea muncitorilor, în timp ce altele pun la dispoziție și alte soluții , precum cea de leasing de personal;
  • care sunt etapele în care agenția te poate ajuta, astfel că unele se pot ocupa doar de pregătirea documentelor și obținerii vizelor necesare, în timp ce altele oferă și anumite cursuri de calificare;
  • unele agenții aduc muncitori doar dintr-o țară, în timp ce altele au sedii în mai multe state, oferind diversitate în ceea ce privește statele de proveniență a angajaților.

Dacă vrei muncitori pentru construcții din India, de exemplu, deși adesea personalul care lucrează în acest sector este din Nepal, work-finder.eu te poate ajuta cu servicii care se pliază pe nevoile tale.

  1. De la procesul de recrutare și până la angajare pot trece câteva luni

 Atunci când hotărăști că ai nevoie de angajați străini trebuie să iei în calcul faptul că lucrurile nu se vor mișca atât de repede pe cat crezi. Chiar dacă acum procedurile durează mai puțin, acestea se pot întinde totuși pe câteva luni, așadar, stabilește-ți clar obiectivele legate de proiectele pe care le vei desfășura cu aceștia, astfel încât totul să decurgă cum te așteptai.

Muncitorii străini sunt o parte integrantă a forței de muncă din România, însă atunci când alegi să lucrezi cu ei, ține cont de aspectele de mai sus și apelează la servicii specializate pentru a evita surprizele neplăcute.

Sursa foto: Pexels.com

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!