• Home
  • Sănătate
  • Ovidiu Bojor ne învață ritualul fiecărei mese. Ce nu trebuie să-ți lipsească niciodată

Ovidiu Bojor ne învață ritualul fiecărei mese. Ce nu trebuie să-ți lipsească niciodată

o bojor 1

Marele academician Ovidiu Bojor ne învață câteva reguli esențiale atunci când ne așezăm la masă pentru a ne putea bucura cu adevărat de gustul mâncărurilor. Domnia sa, ne îndeamnă, în primul rând să mâncăm cu

lingurița – vom putea mai mânca mai puțin, dar vom gusta din toate.

Unii mănâncă cu polonicul, alții cu lingura, eu mănânc cu lingurița. Puțin și ușor, dar din toate.”, afirmă dr. Bojor.

Medicul spune că este total greșit să renunțăm definitiv la proteinele din carne, în favoarea unei diete vegetariene.

“Din când în când şi în special pentru copii, în perioada de creștere, de la 4 până 18 ani, avem nevoie și de proteine animale, carne roșie. Explicaţia este foarte simplă. Să luăm soia ca exemplu, care este bogată în proteine, lipsesc patru până la cinci aminoacizi esenţiali,

faţă de cei din carne. Aceştia contribuie la dezvoltarea fizică, intelectuală, cerebrală, spirituală a tânărului. Pe măsură ce înaintăm în vârstă diminuăm cantitatea de carne, o înlocuim cu proteine ușoare, pește de exemplu. Conţine omega 3, omega 6, alte elemente, în afară de proteina aceasta uşor asimilabilă. Recomand celor mai sensibili peștele de apă dulce precum șalăul, știuca, bibanul, avatul și cleanul.”, spune dr. Bojor.

Ce trebuie să facem când ne așezăm la masă
“În primul rând trebuie să avem cel puţin două minute de reculegere. Să ne detașăm de absolut orice din

jurul nostru, de eforturi, de gânduri rele, iar după aceea să închidem televizorul, să angajăm cât mai puţine discuţii în timpul mesei şi vom obţine nişte rezultate formidabile.”, declară academicianul.

Câteva sfaturi de viata cu zi

Dimineaţa pe stomacul gol, se bea un pahar cu apă plată la temperatura camerei în care s-au stors 2-3 felii lămâie. Orar strict de masă: în fiecare zi mănâncă aproximativ la aceeaşi oră.
Exemplu: mic dejun, între 7.00 – 8.00; dejun, între 12.00 – 13.00; cina, între 18.00 – 19.00. Ideal ar fi să adaugi şi o gustare între mic dejun şi prânz şi una între

prânz şi cină (ex: 150 g iaurt sau lapte degresat, fructe, 15 – 20 gr migdale, etc).

Nu bea niciodată apă (sau alte lichide) în timpul mesei sau imediat după (primele 20-30 min)
Nu te feri de lămâie. Contrar „legendei”, nu produce arsuri stomacale, ea fiind alcalinizantă şi antiacida gastric. În plus, nu conţine aproape deloc zahăr.
Fructele se consumă numai pe stomacul gol, neamestecate cu nimic altceva. Între ele se pot combina, cu excepţia pepenelui roşu, care se mănâncă singur.
Cea mai mare greşeală este să consumăm fructele pe post de desert, deoarece vor împiedica tot procesul de digestie,

plus că îşi vor pierde tot bagajul vitaminic. E de preferat să se consume fructele cu tot cu coajă şi seminţe.

Mănânâncă cât mai încet posibil. Masticaţia consumă calorii, aşa că nu înghiţiţi nimic nemestecat şi încercaţi ca fiecare înghiţitură să fie mestecată minimum 10 secunde.
Culcă-te noaptea, pe cât posibil, pe la aceeaşi oră
Nu ronţăi nimic între mese şi nu sări peste mese, cu excepţia cinei. Chiar şi o alună luată între mese va perturba procesul de digestie
Nu confunda apetitul cu foamea. Nu te lăsa convins de senzaţiile auditive (ce bun a fost…), simţurile olfactive (ce miros…), vizuale (ce bine arată…).
Amăgeşte-ţi foamea! Înaintea meselor principale începe cu o salată de crudităţi sau cu fructe (cu 20 – 30 minute înainte) sau pur şi simplu bea 1 – 2 pahare cu apă.
Bea lichide (minimum 1,5 – 2 litri/zi – cafeaua nu se pune la socoteală). Numai aşa poţi ajuta organismul să elimine deşeurile metabolice
Spune „NU” zahărului, sau înlocuieşte-l cu fructoză. Ferereşte-te de prăjeli, maioneze, grăsimi.

Sursa Doctorul zilei.ro

Parteneri