A murit un líder al Revoluției sau a murit Revoluția?

loading...

 

Citesc, trist, despre moartea unui pictor în vârstă de 69 de ani. Presa anunță nu moartea artistului, ci moartea unui líder al Revoluției din Reșița. În subsol, știrea amintește că revoluționarul din Decembrie picta și încă înaripat de har coloristic. Iată textul:

”Liderul mişcării revoluţionare din 21 şi 22 Decembrie 1989 de la Reşiţa, Nicolae Dumitru Vlădulescu, a murit la vârsta de 69 de ani, luni după-amiază, la locuinţa sa din cartierul reşiţean Doman.

Originar din localitatea Prilipeţ, artistul plastic Nicolae Dumitru Vlădulescu, Cetăţean de Onoare al judeţului Caraş-Severin, a fost unul dintre puţinii pictori români care a intrat în circuitul internaţional al artei. Tablourile sale sunt expuse permanent la Soho Gallery din New York şi s-au aflat de-a lungul timpului la International Art Show Berlin (1985) sau în expoziţia itinerantă din Europa, ce a inclus ţări precum Franţa, Germania sau Austria”.

Finalul știrii merita să fie începutul ei.

Revenind la Revoluție, observ că ea a avut loc peste tot, inclusiv la Reșița. Azi urmele ei nu se mai văd nicăieri, iar când sunt, apar în tragice texte de necrolog, sau în ruine. Cea mai dureroasă ruină este a patriotismului.

Revoluția n-a fost. Au fost doar niște oameni, idealiști și curajoși, care au crezut că dărâmă comunismul, punând în loc democrația și libertatea. Dărâmarea a fost totală, mai puțin a comunismului care a supraviețuit deghizat, prin aceiași indivizi, sau înlocuitorii lor la comandă, belferi ai unui dezmăț bine controlat.

Știrea despre moartea revoluționarului, care era un pictor idealist, poate ține loc de necrolog pentru moartea idealurilor unei revoluții ratate.
Lucian Avramescu

loading...

  1. Balla Georgeta spune

    Subscriu la cele spuse de domnul Tudorache Mihai ! E trist ca asa usor se uita ce este important din istoria recenta, si nu numai !

  2. Tudorache Mihai spune

    Revolutia n-a murit si nici n-a fost in zadar. Ne relatai ca ai scos Tineretul liber,primul ziar al Revolutiei si erai singur in Casa Scanteii,cu cativa tipografi,care alegeau plumbul literelor. Revolutia a fost mai ales a tinerilor,care habar nu aveau de comunism si de colonialism,dar erau sensibili la sloganul de Libertate, indus tot de tine si de Adrian Paunescu de pe la cenacluri.Pe noi,cei trecuti de saptezeci de ani,nu ne imbrobodesti cu vorbe desarte si nici nu punem botul la vorbele unor putoi,platiti sporadic de pe afara. Noi am trait tot si inainte si dupa si n-am uitat nimic. Dupa ce s-au oprit impuscaturile am iesit si eu cu sotia din fata televizorului alb-negru si ne-am aflat toate zilele in Piata Universitatii,parcurgand scola libera a democratiei si oferind oamenilor sandviciuri,pentru ca nu mai dadeau pe acasa,pana tarziu in noapte. Era sinistru,sa vezi cativa oameni palizi la fata si in greva foamei,in niste corturi, plantate in fata Teatrului National. Nu aveau curaj sa se arate fostii militieni si mai ales securistii care omorasera oameni,prin impuscare cu pistolul prin buzunar. Dictatura proletara nu ceda,pentru ca se bucurase de privilegii si dorea sa le mentina. A fost si o rebeliune a dreptei,cand s-a dat foc Politiei Capitalei si au fost adusi minerii sa apere democratia.Avusesera loc alegeri libere,in duminica orbului si fusese ales presedinte Ion Iliescu. … Lupta pentru democratie nu s-a incheiat nici astazi,la douazeci si noua de ani distanta. Suntem in continuare martori la caderea lui Lazar,tractoristul din fruntea Parchetului General…Mor oamenii din cauze diferite. Revolutia romana ramane un reper al istoriei noastre contemporane,pentru care si tu ai militat,dar acum spiritul revolutionar este pierdut si la moda sunt cei care neaga Revolutia. Trec uneori pe langa Cimitirul Eroilor Revolutiei din capitala si observ cat este de mare si de trist. Nu pot nega evidenta.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.