Aristotel Bunescu: Madaras-Csiszár Szilvia a deschis ușa artei minunate
-Vă rugăm să vă prezentați…
-Mă numesc Madaras-Csiszár Szilvia, m-am născut în anul 1975 în Ungaria. Acum 7 ani am decis să părăsesc Ungaria și m-am mutat în România. Această decizie a adus schimbări mari în viața mea, numai lucruri interesante și frumoase. S-a deschis o ușă în fața mea, care m-a invitat în lumea artei. Mult timp m-au interesat grafica și portretele. Îmi place fața omului și a animalelor, în special ochii. Consider, că ochii sunt oglinda sufletului.
După prima mea expoziție de grafică am vrut să experimentez și pictura. De atunci pictez foarte mult. Eu sunt o persoană realistă, dar îmi place și lumea „fantasy”. Îmi place să combin cele două lumi. Câteodată mai desenez, dar mai ales la comandă.
–Cum a fost perioada trecută pentru dvs ?
-Cum a fost perioada trecută din punctul de vedere al artei? Destul de activă. Am participat la mai multe expoziții colective organizate de Asociația Artiștilor Plastici din Mureș. Pentru aceste expoziții mă pregătesc în mod special. Aș dori să am mai multe expoziții individuale, deci am mult de lucrat.
Aș aminti un eveniment mai special, care s-a întâmplat nu demult. Am avut plăcerea să fac un portret maestrului Florin Piersic, căruia i-am înmânat personal acest portret. A fost un moment deosebit pentru mine.
-Ce doriți pentru 2024 și anii viitori?
-Ce așteptări am de la perioada următoare? Eu sunt un artist amator, deci vreau să învăț mult și să mă dezvolt pe plan artistic.
–Care sunt pictorii din țara noastră care vă plac?
-Sunt o mare admiratoare a artiştilor care pun oamenii în centrul muncii lor şi sunt capabili să picteze situații de viață pe care poate le-au experimentat. O astfel de artistă a fost de exemplu pictorița ṣi graficiană română Ligia Macovei. Unele dintre picturile ei au o mare influență asupra mea. Aș vrea să menționez și lucrările graficianului român Adrian Moraru, care pune accent pe femeie ca muză a sa. Cred că este un artist fantastic cu un talent și o viziune uimitoare.
– Dar de peste hotare?
-Pot aminti și mari pictori străini cărora le-am fost fan în tinerețe, dar și astăzi. Un astfel de artist este Boris Vallejo de origine peruan și soția lui Julie Bell. Cei doi reprezintă un stil de pictură cu totul special. Suntem ghidați în lumea fantastică a viselor de către eroi și eroine frumoși, precum și prin creaturi mistice care par complet reale. Cred că fiecărei persoane îi place uneori să iasă din lumea vieții de zi cu zi și este fericită să aibă o aventură în tărâmul viselor. Simt că opera lui Boris și Julie influențează și stilul meu de pictură, dacă nu complet, dar cu siguranță într-o oarecare măsură.
– Cum au marcat evoluția dvs artistică o vizită la o expoziție, ori la un muzeu?
– Ce înseamnă pentru mine o expoziție de artă bună sau chiar o vizită la un muzeu? Vederea mă umple de energie. Ador senzația când mă opresc în fața unui tablou și știu imediat că m-am îndrăgostit de el. Și desigur, poți învăța multe din fiecare expoziție, trebuie doar să te uiți cu atenție la culorile și tehnicile folosite.
– Ce tehnică preferați pentru tablouri?
– Ce tehnici de pictură prefer? În trecut eram mai implicată în grafică, am desenat cu cărbune, grafit, creioane colorate și pasteluri moi. Uneori am combinat pasteluri moi cu grafit. Acesta din urmă este un fel de tranziție între grafică și pictură. Acum, prefer să pictez pe pânză cu ulei sau acrilic.
– Ce sfat dați părinților care au un copil cu talent la pictură? Să meargă înainte,ori să cunoască și alte arte, iar apoi să decidă drumul său?
– Vă mulțumesc pentru întrebarea dumneavoastră despre copii, am multe gânduri despre creativitatea copiilor. În primul rând, căldura îmi umple sufletul când văd copii, pentru că ei sunt capabili să se exprime atât de clar și sincer, ceea ce noi, adulții, am uitat deja. Copilul trebuie susținut cu siguranță astfel încât să se dezvolte după bunul său plac prin creativitatea sa, deoarece prin creație poate câștiga încredere în sine, poate cunoaște lumea culorilor, poate stabili relații cu ceilalți mai ușor și, de asemenea, poate învăța valoarea energiei investite în munca sa. Toate acestea sunt abilități importante care vor fi importante mai târziu ca adult. Tuturor sănătate și un an 2024 cu bucurie!
– Foarte frumos, felicitări din inimă…Să vedem acum și niște lucrări minunate semnate de dvs.