Ce este carcinomul hepatocelular, boala cruntă care a omorât-o pe Denisa Manelista. Iată simptomele

Cazul Denisei Manelista a adus in atentia noastra o boala extrem de periculoasa, deseori fatala, care din pacate nu prezinta simptome alarmante in primele stadii.
Denisa Răducu, cunoscută ca Denisa Manelista, ar fi fost diagnosticată cu carcinom hepatocelular.

Denisa suferea de cancer hepatic, in stadiul patru, afectiune care isi face simtita prezenta in organism in urmatoarele moduri:

-pierderea in greutate este primul semnal de alarma

Distribuie prietenilor

-starea persistenta de greata si vomitatul frecvent

-organismul este extrem de slabit si senzatia continua de oboseala se instaleaza in corp

-febra este de asemenea un simptom obisnuit al acestei afectiuni

-durerile acute in partea de jos a abdomenului si aproape de umarul drept sunt de asemenea prezente in acest stadiu

-ficatul este marit si ai impresia ca un bolovan mare este prins in partea dreapta a coastelor

-splina este si ea marita si apasa in partea stanga a coastelor

-umflaturile in diferse parti ale abdomenului sunt de asemenea simptome obisnuite.
Carcinomul hepatocelular reprezintă a treia cauză de mortalitate prin cancer din lume. Infecţiile cu virusurile hepatice B şi C constituie cauza cea mai frecventă a afecţiunilor hepatice ce predispun la carcinomul hepatocelular.

Purtătorii cronici de virus hepatic B prezintă un risc de o sută de ori mai mare de a dezvolta carcinomul hepatocelular decât persoanele sănătoase. În cazul celor care au instalată deja ciroza hepatică, riscul de a dezvolta boala este mai mare, fiind corelat şi cu încărcătura virală.

În ţările occidentale, infecţia cu virus hepatic C este cel mai frecvent factor de risc. 20-30% dintre pacienţii cu hepatită cronică C fac ciroză, la care apariţia carcinomului hepatocelular are o incidenţă de 3-5%. Când abuzul de alcool se suprapune peste hepatita cronică C, creşte incidenţa apariţiei carcinomului hepatocelular.

În cazul pacienţilor care nu prezintă hepatită virală cronică cu virus B sau C, factorii de risc pentru carcinomul hepatocelular includ vârsta, sexul masculin, sindromul metabolic, evident corelat cu obezitatea şi diabetul.

 

Continuarea pe realitatea.net