De ce apar calculii biliari și ce trebuie să mâncăm dacă avem litiază biliară

Litiaza biliară este o afecțiune caracterizată prin prezența calculilor în vezica biliară, organul care depozitează bila produsă de ficat. Alimentația are un rol esențial în tratarea dar și în prevenirea afecțiunii.
Calculii biliari sunt alcătuiți în 80% din cazuri din colesterol cristalizat și se formează atunci când există un dezechilibru sau o modificare în compoziția bilei. Mai exact, fie colesterolul se găsește în exces în bilă, fie bila nu conține suficiente săruri biliare.

Principalii factori favorizanți ai apariției calculilor sunt:
 Sedentarismul,
 Obezitatea,
 Alimentația nesănătoasă,
 Oboseala fizică și psihică,
 Abuzul de grăsimi și proteine,
 Mese neregulate, haotice,
 Moștenirea genetică

Cum se manifestă litiaza biliară:
De cele mai multe ori, afecțiunea este asimptomatică, prezența calculilor nu dă simptome. Însă, uneori, aceștia pot bloca căile prin care circulă bila de la ficat spre intestinul subțire, ducând la apariția durerilor intense, dureri cunoscute sub numele de colică biliară. Medicii spun că durerile nu au legătură cu mărimea calculilor. De regulă, colica biliară durează între 30 de minute și 3 ore. Principalele manifestări ale colicii biliare sunt: durere intensă, ascuțită, localizată în partea dreaptă a abdomenului. Durerea are un debut brusc, violent și poate iradia înspre umăr și omoplatul drept. Uneori, durerea este însoțită de greață, vărsături, febră, frisoane.

Distribuie prietenilor

Regimul alimentar, esențial în litiaza biliară
„Regimul alimentar este foarte important și are un rolul de a împiedica apariția complicațiilor. Trebuie să eviți alimentele care conțin colesterol: smântână, piele de pasăre, ouă, icre, șorici, creveți, ficat, lapte gras, sardine, organe de porc, șuncă, fast-food, maioneză, sosurile cu condimente. Nu trebuie să mănânci ciocolată, biscuiți cu cacao, cornuri, patiserie, unt, alune. De asemenea, nu trebuie să se consume ciorbe grase drese cu ou, fasole, varză, sarmale, salată de vinete, salată boeuf. Trebuie sa reținem că regimul alimentar este un regim de prevenție sau unul care face parte activă din tratamentul pe care îl va scrie medicul”, a mai spus medicul gastroenterolog, Amalia Călinoiu.

Sursa – doctorulzilei.ro