Două băuturi alcoolice tradiționale pe care merită să le prepari acasă

pexels photo 17498084

Știm cu toții că există o varietate mare de băuturi alcoolice care se pot prepara acasă, iar acestea sunt foarte cunoscute la noi în țară. România este celebrată pentru cultura sa bogată și diversificată, iar băuturile alcoolice tradiționale reprezintă un aspect esențial al acestei  moșteniri. Așa că, poți reflecta la acest lucru și să observi că prepararea băuturilor acasă îți poate aduce beneficii, mai ales când vine vorba de portofelul tău. În plus, poți obține băuturi delicioase și aromate folosind fructe pe care le ai în grădină sau pe care le poți găsi la piață. Este, de asemenea, și o modalitate de a reduce risipa, fiincă te asiguri că toate fructele pe care le ai sunt consumate.

Iată 2 rețete de băuturi pe care le poți prepara în confortul casei tale 

Vișinată 

Vișinata este o băutură alcoolică românească clasică, făcută din vișine proaspete sau congelate. Această băutură ușoară și aromată este un adevărat deliciu pentru papilele gustative și este perfectă pentru a fi savurată cu orice ocazie. Iată cum o prepari: 

Ingrediente: 

  • 1 kg de vișine proaspete sau congelate;
  • 500 g de zahăr;
  • 750 ml de alcool – vodka.

Spală și lasă să se scurgă bine vișinele. Dacă utilizezi vișine proaspete, asigură-te că ai îndepărtat sâmburii. Apoi, așează vișinele într-un borcan mare cu capac etanș și adaugă zahărul. Toarnă vodka, pe care o găsești la altex.ro, peste vișine și amestecă bine. Închide borcanul etanș și lasă-l într-un loc răcoros și întunecat timp de aproximativ 2-3 luni. Acest timp va permite aromei să se dezvolte și să transforme lichidul într-o băutură delicioasă. După perioada de macerare, strecoară lichidul în sticle. De asemenea, poți adăuga câteva vișine în fiecare sticlă pentru un aspect mai estetic. Apoi, tot ce rămâne de făcut este să savurezi vișinata. 

Afinată

Afinata este o altă băutură românească tradițională, obținută din afine. Fiind o băutură delicată, are un gust uimitor și poate fi savurată cu diverse preparate sau în diverse cocktailuri. Iată cum o poți prepara acasă:

Ingrediente:

  • 500 g de afine proaspete sau congelate;
  • 500 g de zahăr;
  • 750 ml de alcool- vodka.

Spală afinele și apoi așează-le într-un borcan mare cu capac etanș, adăugând treptat zahărul. Toarnă alcoolul peste afine și amestecă totul foarte bine. Închide borcanul etanș și pune-l la loc răcoros și întunecat 2-3 luni. La fel ca în cazul vișinatei, acest timp va permite aromei să se dezvolte și să transforme preparatul într-o băutură numai bună de servit. După această perioadă, poți strecura băutura într-o sticlă, căreia îi poți pune o etichetă drăguță. 

Astfel, aceste două băuturi, vișinata și afinata, sunt doar câteva exemple ale bogăției culturale pe care băuturile românești tradiționale le au. Cu ingrediente simple și puțină răbdare, poți să le pregătești acasă și să te bucuri de gustul autentic al acestor băuturi fructate. Împărtășește-le cu prietenii și familia pentru a vă delecta cu o două băuturi aromate, care sunt potrivite pentru orice ocazie specială sau pur și simplu pentru a vă răsfăța papilele gustative.

Sursă foto: pexels.com

Parteneri