Dr. Oz recomandă cele mai bune alimente care protejează creierul de Alzheimer
Alzheimer este o boala degenerativa, progresiva, care determina mai multe tipuri de modificari in creierul persoanelor afectate. In primele stadii ale bolii, simptomele nu sunt foarte evidente. Apoi pacientul incepe sa aiba mici pauze de memorie numite popular „lapsus”. Pe masura ce boala inainteaza, pacientul experimenteaza diferite stari de confuzie in indeplinirea ritualurilor zilnice. Dezorientarea si judecata slaba sunt urmatorii pasi in evolutia bolii. Ca si in cazul altor afectiuni, diagnosticarea precoce joaca un rol foarte important pentru ca tratamentul sa dea rezultate bune si sa se ia din timp masurile de preventie.
Studiile recente arata ca prin schimbarea unor lucruri marunte in alimentatia zilnica, riscul de Alzheimer se poate reduce cu pana la 53%, sustine celebrul Dr. Oz in emisiunea sa „The Dr. Oz Show”. Iata care sunt cele mai puternice alimente care protejeaza creierul de Alzheimer:
1. Peste
Somonul si macroul se numara printre pestii cei mai bogati in acizi grasi omega-3, esentiali pentru sanatatea creierului, explica Dr.
Oz. De aceea, este foarte important sa te asiguri ca vei consuma pe parcursul saptamanii macar o portie de peste alaturi de un mix de legume sau o salata de verdeturi.
2. Fasolea boabe
Trebuie sa incluzi fasolea boabe, precum si alte surse de proteine vegetale (naut, mazare, linte) in meniul tau macar de trei ori pe saptamana, sustine Dr. Oz. Fasolea boabe este o sursa buna de fibre si proteine, cu rol benefic pentru sanatatea creierului.
3. Verdeturi
S-a demonstrat de foarte multe ori ca legumele cu frunze verzi sunt vitale pentru sanatatea creierului. Numeroase cercetari au scos la iveala faptul ca persoanele care au consumat macar 1-2 portii de verdeturi pe zi au avut o rata de declin cognitiv mult mai mica. Prin urmare, Dr. Oz recomanda consumul zilnic de verdeturi proaspete (spanac, patrunjel, rucola, salata, varza kale, varza, varza de Bruxelles, marar, valeriana) pentru a proteja creierul de Alzheimer.
4. Fructele de padure
Doar doua portii de fructe de padure consumate pe saptamana au un impact spectaculos asupra sanatatii creierului. S-a constatat ca fructele de padure incetinesc procesul de degradare a creierului, protejandu-l astfel de boli grave. Consuma capsuni, afine, zmeura, catina, coacaze si mure, atat proaspete cand le gasesti usor, cat si congelate. Dr. Oz recomanda in special afinele pe care sa le consumi de doua ori pe saptamana.
5. Cerealele integrale
Sunt importante pentru sanatatea creierului, insa trebuie sa le alegi mereu pe cele integrale. Consuma la micul dejun un terci de ovaz sau alege pentru pranz quinoa, orzul, orezul brun, amarantul, hrisca sau pastele integrale. Dr. Oz recomanda cel putin trei portii de cereale integrale pe saptamana.
6. Oleaginoasele
Nucile si semintele crude aduc un aport insemnat de grasimi bune, fibre si antioxidanti, nutrienti importanti pentru sanatatea creierului. De asemenea, s-a constatat ca oleaginoasele scad colesterolul rau si reduc riscul de aparitie a bolilor de inima. Consuma cel putin 5 portii de nuci/seminte (o portie inseamna un pumn mic) pe saptamana pentru a proteja creierul de Alzheimer.
7. Vinul rosu
Boala Alzheimer determina formarea de depozite anormale de peptide beta-amiloide in creier care au diverse forme si dimensiuni. Potrivit unui studiu citat de Dr. Oz in emisiunea sa, se pare ca vinul rosu consumat cu moderatie are un impact asupra formei pe care le au aceste depozite si le impiedica sa se prinda de celulele nervoase.
Mai mult pe sanatate.bzi.ro