A.M. Press
Ultimele stiri din Romania!

Giorgiana Radu: Funcția schimonosește omul

6 226

Suntem clădiţi astfel încât să ne putem adapta situaţiilor diverse impuse de cursul natural al vieţii. Schimbarea are loc permanent, din prima zi a nașterii, până la ultima a existenței. Mai importantă decât schimbarea ce ține de fizic și fizionomie este schimbarea de interior, de personalitate, de caracter. Aceste perpetue modificări sunt esențiale în definirea insului. De ele depinde comportamentul acestuia în societate.

Observăm deseori schimbări majore ale unora, survenite odată cu obținerea unor funcții, unor titluri care-i așază cu un lat de palmă mai sus de scaunul firesc. Împăunarea acestora se instalează rapid, indiferent de domeniul în care activează. Chiar dacă suntem tentați să atribuim aceste modificări cu precădere celor care se „înrolează” în politică, ei bine, nu este așa. „Maladia” aceasta îl lovește și pe cel din învățământ, și pe medic, și pe portar, și …

Odată cu înscăunarea, omul nu-și mai aparține. Cumva, el devine subordonat funcției sale, iar asta îi modifică vocea, postura și mimica. Cu cât altitudinea ierarhică atinge cote mai înalte, cu atât tonul devine mai grav, chipul capătă rigiditate, nelâsând loc pentru strecurarea unui zâmbet, iar corpul capătă o bățoșenie ostilă, încât impresia lăsată e că hainele au intrat cumva la apă și stau să plesnească pe domnia sa, înalt în titulatură.

Empatia se pierde și ea. Nu-și mai află rostul. E semn de slăbiciune și nu cadrează cu rangul. Distanța față de interlocutor trebuie păstrată, chiar dacă el e de multe ori net superior deținătorului de funcție. Acest lucru nu contează, atâta timp cât are nevoie de serviciul „înaltului”.

Omul e sortit schimbării, ceee ce nu este o catastrofă, ci dimpotrivă. În general, schimbarea o asociem cu evoluția în bine. Dar, uneori, schimbarea pare mai degrabă o schimonoseală care deservește societatea şi-l schimonosește deopotrivă pe el. De ce, oare, avem tendința spre a ne schimonosi sufletul, caracterul? Să fie doar o slăbiciune sau relieful culmilor înalte chiar ne ajustează latura umană?

Poate că depinde doar de noi, de cât de bine ancorați suntem în realitate, astfel încât să rămânem cu picioarele pe pământ, indiferent de câte titluri și funcții am deține. Pentru că dincolo de acestea, important este şi rămâne omul, nu directorul, nu președintele, nu șeful de spital care nu mai încape în halat, părând buricul galaxiei.

loading...
6 Comentarii
 1. LevSt. spune

  Empatia se pierde și ea…. E semn de slăbiciune …”____—–____ tradus -mai dur- asta inseamna lipsa de umanism, de umanitate care poate fi intriseca si nevindecabila, insa -in cele mai multe cazuri- este doar simptomul lipsei de educatie umanista, chiar daca proprietarii au diplome , etc., asta nu inseamna decat ca sunt instruiti ( chiar f. bine) in ceva…Si -din pacate, asta este realitatea- cu cat sunt mai instruiti( „educati”)( si functii pe masura) in ceva si cu cat sunt mai dishonesti( practic si lipsa de empatie, de umanism) SUNT MAI PERICULOSI pentru societate…Practic, multe din aceste exemplare( concret, toti pres-edintii, pm-ii,parlamentarii, etc. ai Romaniei comuniste si neocumuniste), nu sunt nimic altceva decat NISTE ANIMALE INFERIOARE DE PRADA EXTREM DE VICIOASE( si deceptive, in acelasi timp), la care evolutia s-a efectuat doar asupra morfo-fiziologiei si fizionomiei…

 2. LevSt. spune

  Pe calea salvarii pensiilor speciale. Adevarul nestiut despre pensiile magistratilor
  (de Ioana Ene Dogioiu, Senior editorLuni, 27 Ianuarie 2020, ora 00:00)

  „…Pe fond insa, cea mai corecta solutie nu mi se pare sa anulezi pensiile magistratilor. Ca principiu, ele au rostul lor – consfintit si de Carta europeana privind statutul judecatorilor, Recomandarea din 13 oct 1994 a Comitetului ministrilor al Consiliului Europei si „Principiile fundamentale ale independentei magistratilor adoptate de Congresul ONU din sept 1985, pentru ca alaturi de salariile mari si de inamovibilitate reprezinta un pachet compensatoriu pentru incompatibilitati, pentru risc, pentru efortul continuu de invatare, pentru responsabilitate…”____——-____Dupa ce a lins in koor -ani de zile- pe javra Sibiului, aceasta ” femeie” ( dupa mutra pare transgender, dar e o chestie personala si nu poate conta decat pentru ea), incepe cu linsul la alta categorie de banditi, magistrarimea, practic -dupa popime si armata romana- cei mai mari paraziti, insa mult mai periculosi, iar tuta aceasta gaseste 3 „calitati”, pentru care NU ar trebui sa li se termine pensiile speciale, anume „riscul”, probabil riscul predispozitiei la obezitate, apoi efortul continuu de ” invatare”, la care te apuca rasul, aceasta invatare este valabila pentru ingineri, medici, dascali , muncitori care vor sa devina maistri, etc. dar nu pentru magistrati, care au nevoie doar de 2 atribute majore (pe langa un oarecare IQ***) sa fie ce sunt, adica onestitate si curaj, exact ce le lipseste -din greu- magistrilor romani, si 3- vorbeste ea despre ” responsabilitate”, se refera -cu siguranta- la responsabilitate(obedienta si fidelitate) in fata mafiilor( inclusiv fosta nomenclatura si securitate) care-i platesc ” pe langa”( pe multi doar ii santajeaza), altfel „responsabilitatea” lor este cea care a distrus Romania, practic peste 75% din avutia materiala vanduta (si inca pe nimic) , nu mai amintim de factorul uman, caci nu poate fi evaluat, 5 milioane de romani(unii de reala inalta valoare) au parasit tara mai ales din cauza justitiei, cat si din cauza acestor secaturi de ” ziaristi”…(*** societatea plateste un pret nemeritat-cu siguranta in Romania- pentru instruirea acestor magistri, aceasta facultate ar trebui sa fie redusa la 3 ani, INSA examenul de admitere ar trebuie sa fie extrem de dur, fara probe de ” specialitate” ci doar de cultura generala si demonstratii de logica, iar cei care vor sa ajunga magistri ar trebui -la fel- sa lucreze-inainte- un minim de 3 ani in campul muncii, indiferent ce(***2) pentru a avea contact cu populatia si problemele sociatatii la mod intim si natural, nu sa le invete din carti sau „dis-cursuri”…(2*** aici se pot admite tinerii care demonstreaza ca au inceput sa lucreze de la 14-15- sau 16 ani, chiar numai 10 ore pe saptamana, insa constant si -bineanteles- sa aiba cazier curat…)

 3. LevSt. spune

  Citu raspunde acuzatiilor PSD: Ne-am imprumutat la cel mai redus cost din istorie
  „…,de pe pietele externe trei miliarde de euro la o dobanda mai mare decat a Bulgariei, Poloniei si Greciei…”_____—–_____ catzu arata din ce in ce mi des ca este doar o spoiala de economist(ar vrea sa fie citat ca profesionist!), practic el afiseaza o Jmecherie ieftina, acea a incompetentului care arunca praf in ochii populatiei, in realitate acest „Ne-am” (adica noi) este in realitate,”ne-am imprumutat noi in numele vostru( chiar daca nu v-am spus dinainte) , iar VOI sunteti cei care veti plati si acesti bani cat si dobanzile si diversele alte taxe din contract, iar acesti bani NU TREBUIAU SUB NICIO FORMA IMPRUMUTATI, ei sunt in Romania, si inca mult mai multi, insa se regasesc in salariile NOASTRE uriase si in pensiile gigantice ale SINGURILOR PARAZITI ai tarii(per total , cam doua sute de mii), politicieni, armata si magistroi, iar noi nu vrem sa suparam pe nimeni, stiind ca MARELE REST al romanilor nu conteaza ( vreo 7- 8 milioane de lucratori si vreo 5 milioane de pensionari la limita subzistentei iar vreo alte 5 milioane si-au luat lumea in cap si bantuie prin alte tari), nu se vor supara tocmai acum, ei sunt invatati cu jugul , indiferent de denumire, sunt invatati si cu jugul si cu taratul prin namolul istoriei…Asa ca dragi romani, ciocul mic, ca ne-am imprumutat ca sa o ducem „toti” bine acum, ce conteaza ziua de maine, mai ales ca v-am PROMIS majorari (imposibile) de pensii, alocatii si cate alte, in luna si-n stele…Dar , vorba cea, ” Bani sa fie, ca noi stim cum sa-i papam…”

  1. LevSt. spune

   Grefierii, înainte de discuția cu Orban: Se poate ajunge la închiderea totală a instanțelor.(…)____—-____cum am si zis, niste santajisti nenorociti si jegosi,primesc -in mana, duc acasa- cel putin SASE MII lei/luna, dublu fata de salariul mediu si mult mai mult fata de salariile de sub mediu, si au neobrazarea sa ameninte si santajeze, solutia este f. la indemana, toti participantii la asa proteste sa fie dati afara si trimisi la somaj, oricum ” munca” lor treneaza procese si pana la peste 20 de ani!!!!! Odata inlaturati de la ciolan, prin decret (de la o autoritate legala) trebuie detasati, din personalul militar de specialitate( ca oricum cam taie frunze la caini!) si chiar din SRI, si chiar studenti de nota mare, din anul terminal de la drept, si sabotorii actuali nu mai au ce cauta in justitie…Iar cei noi trebuie sa verifice si cum si-au facut -pe ani- datoria acesti grefieri extralacomi, si -dupa caz- trimisi in judecata si pusi la ocna, garantat ca cel putin unu’ din 3 a facut matrapazlacuri f. ilegale…

 4. LevSt. spune

  CCJ a decis, cu vot in unanimitate, sa sesizeze CCR cu privire la taierea pensiilor magistratilor(…)///2- Iohannis s-a intalnit cu conducerea CSM si au vorbit despre pensiile magistratilor.(…)///3-CCR discuta abia pe 18 martie eliminarea pensiilor speciale. Pana atunci, e haos in instante(…)___—–___inca un act criminal al pres-edintelui si acestor koor-tzi supreme( cica de justitie!), aceasta amanare este facuta tocmai pentru a se instala anarhia in toate judecatoriile, etc. ca ” sa vada si norodul” pe cine vor sa „lase fara bani”, adica tocmai pe ei, care SE CRED buricul pamantului…Iar ihan, a fost si el atras in aceasta trancaneala cu scopul de mai sus amintit( pentru a-i da „greutate”), in mod normal acest pampalau idiot ar fi trebuit sa ordone ca chiar maine sa se discute problema respectiva si ar fi trebuit sa-si exprime clar, punctul sau de vedere… Din pacate asa-zisa societate civila, compusa la greu din mameluci condusi de escroci si fripturisti, acum ar trebui sa iasa masiv la proteste si sa ceara eliminarea TUTUROR PENSIILOR SPECIALE, existand 2 motive supreme:1- Daca constitutia spune ca ” nimeni nu este mai presus de lege si ca nimeni nu poate fi discriminat”( cumva, oricum, etc.), este clar ca pensiile speciale ( si orice altceva de acest gen) reprezinta o discriminare si un privilegiu AUTOACORDAT( cand ai cutzitul in mana, iti fasonezi singur portia) si 2- Este dovedit ca crearea unui precedent este un pericol serios, oricand -in situatii similare- oricine va invoca acest demers, si -o alta latura- chiar acum, o alta grupa va cere acordarea de privilegii, doar pentru ca este posibil, nu conteaza ca discrimineaza impotriva altora si nici macar ca NU merita aceste privilegii…Solutia singura si extrem de corecta este ELIMINAREA TUTUROR PENSIILOR SPECIALE, si acordarea unor salarii bune, politistilor ( singurii soldati activi ai tarii***) care din acesti bani pot sa-si formeze fonduri de pensii, investitii, etc., care ii pot rasplati atunci cand vor iesi la pensie…(*** idem si cu militarii participanti in NATO, ONU si care servesc in afara tarii, mai ales in teatre de razboi, trebuie platiti ACUM f. bine si , si ei, pot sa-si chiverniseasca actualul castig , in asa fel incat sa le dea satisfactie baneasca, peste ani…Iar armata romana trebuie redusa URGENT cu peste 75%, este una dintre cele mai „importante” si destructive clase a societatii, prin PARAZITISM TOTAL…)

 5. LevSt. spune

  -schimband macazul-„Volkswagen a fost cel mai mare constructor auto la nivel global in 2019(…)___—___-„…Intr-o zi lumea va fi populata cu Volkswagen”….Am mai zis, unele linii din filme- in speial clasice- s-au dovedit si se dovedesc adevarate profetii, asta spunea un pesonaj din filmul „Castle Keep( 1969)”, anume soldatul care se „improprietarise” cu un VW, cu racire prin ventilatie si nu cu apa ” ca sa nu inghete iarna”.Iar filmul se bazeaza pe un roman scris de un soldat American care a participat peste 4 ani, la razboiul din Europa, sigur este vorba despre Al DRM…Filmul ( cu Burt Lancaster si Peter Falk, etc,) este o analiza a acelei instante din razboi, insa mai deosebita, peste brutalitatea luptelor sunt presarate multe scene suprarealiste si viziuni erotice… Iar depsre VW exista o mistificare in circulatie, cum ca insasi A.Hitler ar fi inagurat acea fabrica, nu este adevarat, insa el a cerut-si a acordat support- ca sa se produca un automobil bun si ieftin, pebtru a avea acces la cumparare mai tot germanul, insa-totusi- idea si ridicarea acestui proiect apartine unui sef al partidului national socialist, in 1937, cand -deja- in Germania la fiecare 50 personae , exista o masina(***)…Iar acest VW a fost desenat de F.Porsche, care a desenat si ceva Mercedesuri si -desigur- Porsche…Si acest „premiu’ pe 2019, este continuarea celorlalte 2, din 2017 si 2018…( *** banuiesc ca -la zi in Romania, avem o masina la cel mult 10 familii( deci cam o masina la 40 cetateni), inainte de „89, probabil ca aveam un automobil la cel putin 500 personae…)

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More