A.M. Press
Ultimele stiri din Romania!

Giorgiana Radu: Ninge, Doamne, pentru Eminescu!

11 198

Ce faci, Iarnă, pe unde întârzii? Așa mult am greșit de nu te mai abați și pe la noi? Suntem, oare, atât de păcătoși?

Demult, în copilăria mea, la țară, exista o „prognoză” a bătrânilor. Dacă ploile ocoleau timp îndelungat satul, se credea că cineva din comunitate a păcătuit atât de grav, încât Dumnezeu nu se îndura să potolească seceta care se știa a fi pedeapsa aprigă. Preoții făceau slujbe speciale spre îndurarea ploii, copiii invocau ploaia prin jocuri în stradă, udându-se cu găleți cu apă în timp ce strigau „cărămidă nouă, dă, Doamne, să plouă!”.

Acele „rugi” pentru lacrima cerului, transpusă astăzi într-un fulg de nea, ar fi binevenite. Știm, suntem, am devenit, mult prea păcătoși. Mult prea primitivi în fățărnicia noastră. Dar, Iarnă, nu te-ai putea îndura măcar de urmele pașilor lui Eminescu? Nu le-ai putea sculpta măcar conturul? Să nu pierdem șirul versului ce astfel, cu atăta măreție și slavă în el, nu se va mai naște. Să nu uscăm „floare albastră”, să nu uităm „sara pe deal”, iar somnoroasele păsărele să rămână veșnic neadormite. „Luceafărul” să fie neamului românesc, întotdeauna, călăuză, indiferent unde aripa destinului îl va „zbura”, îndepărtându-l de glie, de datini și de zăpezile care nu mai sunt.

Nu ne ocoli, Iarnă! Nu ne lăsa pradă uscăciunii. Dă-i sevă grâului să rodească. Potolește setea ucigătoare a pomilor din livadă. Redă-i reavănul pământului căruia îi crapă „buza” de atâta secetă.
Dacă nu te înduri de noi, cei care, cu bună știință, agresăm de multe ori mediul care înseamnă viață, atunci fă o derogare. Fă abstracție de cei mulți și ninge, Doamne, pentru Eminescu, pentru Blaga, pentru Cioran, pentru Brâncuși, … pentru toți cei care au plămădit frumos și tragic, uneori, această țară.

Ninge-i pe eroii noștri care au udat pământul acesta cu propriul sânge. Mormintele lor, rânduite sau întâmplătoare, ninge-le tu, Iarnă, în semn de binecuvântare.

Ninge, precum un vers Eminescian neîncheiat. Îmbracă-ne cu metaforele cearșafului tău imaculat. Împrumută-ne puțin din puritatea ta, măcar un ceas, o zi, atâta doar.

Ninge, așa ca într-o zi de naștere a geniului tutelar nemuritor!

loading...
11 Comentarii
 1. Cilta Viorica spune

  Cât adevăr!

 2. LevSt. spune

  -CRAMPEIE-
  Imi amintesc ades’,de tara mea, la tara,/
  De tot ce e in sat si tot ce-l inconjoara,/
  De drumurile albe, colbuite-n vara,/
  Si turmele ce se’ntorceaua acasa-n seara./

  Imi amintesc de dealurile falnice,/
  Si micile catune, aproape jalnice,/
  De carele cu cai, grele de mere parfumate,/
  Vandute chiar si pe nutretz, in departate sate./

  De-ntinsele si desele paduri batrane, si in curele
  Tigancile ce aduceau acasa, vreascuri si surcele./
  De sondele bogate si minele pazite cu dulai,/
  Si de taranii ce ardeau si iarna-n vatra, ciocalai.

  Imi amintesc de triumfala clasa muncitoare,/
  De fabrica gri si inghetata, atatde obositoare,/
  De hainele inchise, de vant si timpuri lustruite,/
  Purtate peste tot, si ore, zile , nesfarsite…./

  De blocurile lungi, cutii turnate in beton,/
  Si de proverbialul lung si foarte gros, palton!/
  De gazele bolnave, ce palpaiau sa moara,/
  Si hornurile , scoase printr-un geam, afara./

  De strazile inguste si cu gropi si-ntunecate,/
  Ce asteptau sa ploua, pentru a fi spalate,/
  De trenul foamei si trenuri de vacanta,/
  Umplute la refuz de plebe, sudoare si speranta./

  De cozile pe doua randuri, si mult mai lungi ca anul,/
  Si galantarele in care stapan, unic si nud, era ciolanul,/
  De sacii cu paine -chiar si ea , rara- in gara randuiti,/
  Si hoti de geamantane amarate in cete alcatuiti./

  Imi amintesc…
  Cum agatam , spre Pasti, prouri’n poarta,/
  Si vara putrezeam inul si canepa’n balta,/
  Cum ne duceam la scalda, la scocul din padure,/
  Cu pielea zgariata, de rugii plini de mure./

  Imi amintesc de prima mea invatatoare,/
  De mult prea vechea si de lemn, socotitoare,/
  De cartile ce trebuiau sa implineasca harul,/
  Si acel parfum de plumb, ce amintea tiparul./

  De sobele lucinde si fierbinti, de teracota,/
  In iernile sticloase, cu blana de marmota,/
  Si cum directorul racnea, parca din gusa,/
  Sa aratam cu totii talpa, la cerberul din usha!/

  Imi amintesc…

  Cum ne jucam cu topca ,hoina sau de’a puia,/
  Doamne!’mie somn, faca-se voia ta si aleluia!-///

 3. LevSt. spune

  Caz curios in Justitie: De 15 ani, colonelul Stanica executa acasa condamnarea la 10 ani de inchisoare pentru uciderea disidentului UrsuFoto: Arhiva Pixabay Judecatorii de la Curtea de Apel Bucuresti au amanat, din nou, cu un an, …, colonelul (r) Tudor Stanica (82 de ani), condamnat definitiv la 10 ani de inchisoare pentru uciderea disidentului Gheorghe Ursu. Tudor Stanica a fost condamnat definitiv pe 10 octombrie 2003, dar fostul militian a stat dupa gratii doar aproximativ un an. Apoi, in ultimii 15 ani, fostul colonel de Militie a sustinut ca este grav bolnav, a adus acte medicale si a cerut sa nu execute pedeapsa in penitenciar…”___—–___ nu e nimic curios, in asa-zisa justitie din Romania, chestiile astea sunt norma,daca era grav bolnav mai traia 6 luni sau max. un an sau doi, este evident ca se merge pe ” ori pierde samarul, ori moare magarul”, insa (asa-zisa!) justitie din Romania trebuie sa mai repete figura de inca 5- 6 ori( magarul nu vrea sa moara, iar samarul este -mereu- plin!), este bine documentat ca cei care traiesc mai mult, adica peste 85 ani( in Romania) sunt fostii nomenclaturisti, securisti, militieni si cadrele ( de nadejde!!!) din armata,si -pe ici pe colo- si cate un plebeu care a avut norocu’ sa aiba o genetica iesita din comun( adica care „bate” fenotipul), toate raportat la imensa masa de romani, care moare( chiar si de moarte-buna!) cu 2-3 ani , peste 70…

 4. LevSt. spune

  .-cont-Iar acest 72 sau 73, este MEDIA, care este substantial ridicata de cele cateva procente (de nomenclaturisti, etc.) care traiesc peste 85 si chiar peste 90 ani, in realitate, o foarte mare parte din populatia Romaniei moare la sub 70 ani, deobicei in suferinta si lipsuri…

 5. LevSt. spune

  Mare ciolac, mare caracter! (ziua.com) „… ciolacu , fost vaslas pe barca lui dragnea,.. se dezice complet de acesta…”./// 2-„Viorica Dancila-somer(…) Nu ca dragnea ar fi fost vreun Isus( poate al unor pesedisti fanatici-if!), insa si ciolacu si veorika( la vremea ei) s-au dezis de bietul dragnea , fara niciun fel de jena, si probabil multi alti Iuda , toti sperand ca -Aceasta este Calea- sa-i preia locul… Numai ca satrapul ihan are talente ascunse, stie cum sa-i mazileasca pe acestia, dragnea la gherla, veorika la coada pentru somaj, probabil ca acest ciolacu va sfarsi tot cum a inceput, adica, ca si vaslash, insa pe o galera care duce „sare”(adica busteni) la Viena, pe Dunare, impotriva curentului…. Al apei, desigur, altfel acesta este curentul en vogue, „totul pentru patrie, totul pentru popor”…Asa ca, ciolacule, fa-ti rezerve de spanac…

 6. LevSt. spune

  Ministrul de Interne, Marcel Vela, a acuzat-o vineri pe Carmen Dan că a achiziționat sute de televizoare de 1.000 euro/buc. pentru Jandarmerie, un BMW serie 7 și patru VW Touareg pentru demnitarii PSD.(…)///2-Cîțu: Bugetul Primăriei Capitalei a fost folosit de Gabriela Firea în interes personal și de partid.(…)___—-___Chiar daca aceste acte de devalizare sunt si numai partiale, toata lumea stie ca pe toata tara, acest gen de fapte , sunt de ordinul miilor /an, pentru ca respectul pentru proverbele strabune, trebuie aratat si confirmat, anume ” cine umbla cu miere, se linge pe degete”… Dilema este ca , in opozitie- orban voia sa o trimita pe veorika la parnaie, acum,- deja dupa luni de guvernare- tacerea „este (tot) ca mierea”, si el si catu posteaza asemenea tirade pe internet, in media de altfel, in loc sa fie profesionali si sa declanseze investigatii serioase si -mai apoi- sa vina cu acuzatii dublate de trimiteri in judecata si la ocna…Din pacate, in acest caz, sunt 3 femei, semn grav, ca mafiotizarea romaneasca este totala…Iar lucrurile rele, totale, nu se elimina decat prin actiuni radicale, ori ce se intreprinde(politic si la justitie) in Romania, nu este decat trasul de timp, adica sansa dupa sansa, data banditilor, pentru a se regrupa, a-si schimba parul, etc…

  Răspunde
  LevSt.
  18/01/2020 la 17:02
  Un fost deputat PSD, condamnat pentru coruptie, contesta in instanta desfiintarea institutului lui Iliescu. Nu mai are cu ce sa-si achite rata la banca „…Potrivit acestuia, personalul si conducerea IRRD au ramas fara locul de munca si fara vreo protectie sociala care sa le asigure plata cheltuielilor lunare, a creditelor contractate in baza salariului si indemnizatiei lunare de care beneficiau conform legii. „Guvernul Romaniei are obligatia de a asigura un trai decent pentru toti cetatenii, indiferent de sex, nationalitate sau convingeri politice”, afirma fostul deputat…”____—–____ culmea este ca tipul s-a umflat de puscarie( cativa ani) tocmai pentru jefuirea institutiei si-deci- a celorlati „revolutionari”, practic talharire legalizata, de la intreaga natie…Altfel, o dezbate bine, cu „trai decent pentru…”, insa in constitutie si orice lege, nu scrie si „INDIFERENT DE CAT A TALHARIT”, ar fi culmea ca individul sa fie luat in seama, ar demonstra ca , da, Marlania, Ingroapa Romania”, pentru ca uriasa lipsa de bun-simt a individului, ar fi endorsata de justitie… Individul are o optiune legala, ” file for bankruptcy”, la capitolul „Reasezarea si Esalonarea Datoriilor”( si nicidecum la eliminarea, stergerea datoriilor!), insa -se pare- ca marlanul ESTE REVOLUTIONAR DE PROFESIE, adica nu are nicio meserie la baza, si realmente traia din acest furt legalizat de alti banditii , chiar mai importanti decat el…La munca, nu la intins mana!

 7. LevSt. spune

  Care e in prezent cea mai buna tara pentru familii
  (Luni, 20 Ianuarie 2020, ora 00:00) ” raport anual, realizat deja de 5 ani…”In total, au fost adresate intrebari referitoare la 73 de natiuni, intrebari care s-au referit inclusiv la tarile „prietenoase cu familiile”, cele care pun mare pret pe drepturile omului, unde exista egalitate intre sexe, inclusiv cand vine vorba despre venituri, siguranta, un sistem educational si al sanatatii bine puse la punct, arata IFL Science.

  Iata cum arata acest top in 2020

  12. Luxemburg
  11. Marea Britanie
  10. Austria
  9. Australia
  8. Noua Zeelanda
  7. Elvetia
  6. Finlanda
  5. Olanda
  4. Canada
  3. Norvegia
  2. Suedia
  1. Danemarca

  Vezi si Norvegia si Australia, cele mai bune tari pentru mamici.///
  2- Orasul care preia datoriile tinerilor sai, pentru ca acestia sa o poata lua de la inceput…”
  Primaria din Amsterdam(…)_____—–_____ Ceva nou sub soare?!

 8. LevSt. spune

  Ghidul pensionarului , pentru 2020…(avocat.net):”…insă, există riscul amânării majorării, din cauza problemelor ce ar putea apărea cu privire la posibilitatea bugetului de suportare a unei astfel de majorări -„…insă, există riscul amânării majorării, din cauza problemelor ce ar putea apărea cu privire la posibilitatea bugetului de suportare a unei astfel de majorări – …” ___—____ iar acest risc nu este doar o sperietoare, este absolut real…/// Catu: „… o gaura de 51 miliarde lei, raamasa de la PSD…”____—-___ Si ce faceti voi, sa recuperati banii? Nimic, pentru ca tu catzule, inainte de a fi la guvernare ai reclamat de multe ori devalizari impresionante, practic stiati ce mostenire o sa gasiti, insa v-ati asumat „riscurile”(aiurea riscuri!), pentru ca stiati de la bun inceput ca scopul vostru NU este de a ameliora situatia , CI DOAR de a mai FURA s VOI ce se mai poate si a-i santaja pe pesedisti sa va dea si voua macar partea hienelor si a sacalilor( din ce au furat ei), nu puteti cere chiar partea leului…Pentru ca daca aveati ganduri serioase, DEJA trebuiau trimisi in judecata , veorika, teodorovici, dihorelul de Moldova si -din nou- dragnea, dar voi sunteti preocupati doar de cat va pica si nu de tara, altfel orice idiot in economie stie ca planurile voastre(chiar la minim) nu sunt sustenable decat PRIN NOI IMPRUMUTURI, externe si interne, adica MARIREA DEZASTRULUI…Si la fel de bine stiti si voi si stie oricine, ca banii exista, insa sunt doar DEVALIZATI DE CEI CA VOI, singura iesire ( si inca rapida si completa) este implementarea a cateva masuri, anume MORATORIU pe salarii si pensii , la stat(macar pentru un an), scoaterea popimii de la plati bugetare, reducerea armatei cu macar 75%, reducerea judetelor la max. 10 si a parlamentului la max. 100, si alte masuri de acest gen, care din PRIMA LUNA , vor salva si economisi cateva MILIARDE BUNE de lei, bani arhisuficienti pentru a mari pensiile si salariile mici si a face investitii uriase, in economie….Dar pentru ca si voi sunteti tot banditi de ai marelui bandit, ihanis satrapul, nu o sa faceti nimic din ce trebuie facut..

 9. LevSt. spune

  Ministrul Citu acuza: Salarii de 7.500 de lei net in companiile infiintate de Firea(…)2-Cum explica judecatoarea cazului, achitarea a doi securisti implicati in moartea inginerului Gheorghe Ursu:” Nu a fost detinut politic…”/// 3- Melescanu nu demisioneaza in ciuda deciziei CCR: E pentru prima oara cand avem o asemenea premiera!………….___—-___catzu asta sufera de mania acuzatiilor dar FARA sa ia nici o masura, semn ca e palavragiu prin definitie…Altfe, doua acte care demonstreaza ca restauratia comunisto-securista este in plin avant, porcul asta batran trebuie sa stie ca tutele de orban si ihan nu vor zice nimic(fiind de-ai lui), iar aceasta „judecatoare” nu poate fi decat o tarfa a umanitatii(***), a prelungit ani de zile acest proces, pentru a obosi lumea si a da acest verdict,care ar spune ca militia l-a omorat pe G.U, si ar fi fost corect(in mintea ei), pentru ca „detinea valuta”…Dar cel mai mult, prin aceasta decizie se incearca aceiasi manevra, restauratia comunisto-securista cat si deplina exonerare de raspundere pentru diversele crime, pentru ca -nu-i asa?- nici macar nu au existat disidenti in comunism, toata lumea traia chiar mai bine ca in occident…(*** referirea este clara, nu ne intereseaza daca tipa a ajuns „judecatoare” pentru ca a stat capra sau in genunchi, desi ar fi imputabil si penal, insa e greu de demonstrat…)

 10. LevSt. spune

  Paul Stanescu: Nu intelege nimeni ce a facut Guvernul Orban cu 40 de miliarde imprumutate in trei luni de zile.(…)///2-Peste 300 de magistrati explica de ce Guvernul Orban n-ar trebui sa-i lase fara pensii de serviciu.(…)___—-___Si el si multi altii( precum „magistratii” de mai jos) SE PREFAC a nu intelege, pentru ca toata lumea -de fapt – stie ca acesti bani s-au scurs-in continuare- in PENSII SI SALARII( la stat) absolut nesimtite si fara nicio acoperire morala si de bun-simt, pe merit, etc., este aplicat -in continuare- „principiul”, ” Cine are cutitul in mana isi face portia cat vrea”, asta este si cu acesti magistri-mardisti, care se cred buricul pamantului doar pentru ca au pe umeri nistre trentze mai acatarii, in realitate sunt doar niste santajisti de joasa speta, au deja salarii uriase, iar daca vor si pensii pe masura, n-au decat sa economiseasca din aceste salarii( oricum nemeritate) sau sa investeasca in afaceri, sau in conturi alternative de pensii, DAR NEendorsate si NEasigurate de stat..

  Pe scurt, salariul la stat NU ar trebui sa fie mai mare de 3 ori fata de salariul mediu pe economie, salariul minim trebuie sa fie insa cat mai apropae de cel mediu, iar pensiile (la stat) sunt abuzive si total in afara oricarei ratiuni, daca sunt mai mari de 2 ori, decat actuala pensie medie…Romania ar trebui sa implementeze ad literam, sistemul de Social Security ( din USA), care garanteaza oricarei persoane un venit( ca pensie) modest, dar cu care se poate trai confortabil( bazat -desigur- pe contributia din timpul anilor activi), iar cei cu salarii mari(indiferent, la stat sau firme particulare, corporatii, etc.) n-au decat sa faca precum mai sus, iar firmele pqarticulare pot avea propriile sisteme de pensii, desi intotdeuna exista riscul ca acestea sa dizolve acel fond , oricand( pe motive intemeiate) sau chiar sa dea faliment, si atunci adio! pensii…Social Security, este cel mai sanatos si echitabil sistem posibil…

 11. LevSt. spune

  Mai pot cumpăra românii, anul acesta, vechime pentru pensie? ( 24 Ianuarie 2020 Andreea Tutulan Redactor, avocatnet.ro).) Românii vor putea să-și cumpere vechimea în muncă pentru pensie, din nou, abia din 2021. Această posibilitate a mai existat în trecut, însă românii nu au putut beneficia de ea decât pentru o perioadă limitată de timp, așa încât în anul 2019 oamenii nu și-au mai putut cumpăra vechimea pentru pensie…”.”…care au cotizat minim 10 ani…”-___—-____cred ca este o discriminare, oricine ar trebui sa primeasca pensie, chiar daca a lucrat un singur an, pentru ca retinerea(chiar mica) din salariul respectiv, a contribuit la dezvoltarea fondului de pensii( prin depunerile initiale si cresterile ulterioare prin investitii, etc.), asa ca orice persoana are dreptul la o minima pensie(chiar si de 5 lei/luna), raportat la contributie…. si inca ceva: cumpararea de pensie ar trebui sa fie defalcata, anume cu cat ai lucrat(si depus) mai putin si cu cat vrei sa cumperi mai mult, cu atat pretul trebuie sa fie mai mare, pentru a face un echilibru si o forma de compesatie, pentru si fata de cei care au lucrat 25- 30 si 40 de ani in economia romaneasca…ca ex. cine a depus doar 5 ani si intre timp a castigat la loterie (sau mostenire, etc.) si vrea pensie, ar trebui sa plateasca de cel putin 5-6 ori cuantumul depus de cei cu cei peste 10 ani, asta doar pentru un singur an, majorat cu inca 2-3 procente / an daca vrea sa cumpere acel maxim de 5 ani, si nu ar fi deloc de neluat in seama o extensie la 10 sau 20 de ani, desigur cu majorarile necesare, asa ca un cumparator „Jmecher” (care e de/ sau trecut de 65 de ani) va plati o suma deloc neglijabila, iar sansele sunt egale ca sa se foloseasca de pensie multi ani, sau doar 2-3 …In sfarsit, se poate crea un tabel eficient, cu aceasta situatie, din care- in final- vor iesi castigatori si norocosii(care vor trai mai mult) dar si fondul de pensii(prin depuneri masive), adica o situatie-win-win…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More