Giorgiana Radu: Romanul “Noaptea sufletelor”, al lui Sorin Oprea, lansat la Mizil

Joi, la Palatul Culturii din Mizil, Sorin Oprea, director al Agenţiei Naţionale Antidrog, şi-a lansat romanul de debut, “Noaptea Sufletelor”, apărut la Editura Univers. Despre autor şi cartea sa au vorbit fostul primar al oraşului prahovean, Emil Proşcanu, Diana Crupenschi, reprezentant al editurii şi, ca invitat special, scriitorul Lucian Avramescu.

Prieten vechi al lui Sorin Oprea, din perioada începutului carierei sale de poliţist, ca şef de post, la Mizil, unde a activat timp de 13 ani, Emil Proşcanu a rememorat întâmplări care au consolidat prietenia lor, depăşind conformismul interacţiunii poliţist-primar. Referindu-se la izbânda scriitoricească a amicului său, fostul edil nu a ascuns faptul că a fost uimit când a aflat de roman, neştiindu-i această calitate. “A scrie o carte este un semn de protest astăzi, când se întâmplă un atentat la adresa culturii şi a normalităţii”, a spus fostul edil.

Editorul Diana Crupenschi a stârnit curiozitatea publicului, dezvăluind cât de pasionant şi interesant este subiectul cărţii, care se citeşte pe nerăsuflate, aşa cum ea însăşi a parcurs-o, carte pe care o refuzase políticos înainte de a o citi.
“Am plecat în lectura acestei cărţi cu îndoieli, a spus Lucian Avramescu. Un debutant la cincizeci şi ceva de ani…Primele rânduri trimiteau la Sadoveanu, ceea ce nu era rău, dar m-am păcălit!”. Curând, a afirmat poetul, am găsit un John Grisham, scriitor american de uriaş succes, în variantă românească, romancier plin, stăpân pe toate armele acestei meserii. “Observ încântat că e mai important să fii scriitor decât poliţist sau orice altceva şi mă gândesc, luând un exemplu din multele la îndemână, la scriitorul şi poetul Vasile Voiculescu. Puţini îşi aduc aminte că a fost medic, chiar un mare medic, dar evocă Zahei Orbul şi alte titluri de referinţă ale cărţilor sale ”.

Distribuie prietenilor

Despre “Noaptea sufletelor”, Lucian Avramescu a spus că romanul este aproape poliţist, dar nu poliţist, este un roman psihologic, dar nu psihologic, autorul stăpânind arta dialogului şi a relatării care te captează şi te ţine cu sufletul la gură. Perfect documentat în domeniul IT şi, prin meseria lui de poliţist cu doctorat în combaterea crimei organízate, validat prin studii la FBI, în geopolítica lumii, Sorin Oprea ne plimbă din Bucureştii unui mafiot politic ce râvneşte, vânzând-o, dacă e nevoie, şi pe mumă-sa, pentru a ajunge preşedintele României, în pădurile amazoniene din Peru, apoi în Germania, Lituania, SUA. Globul este masa de lucru criminal a unui grup restrâns care conduce şi vrea să acapareze lumea, sub sloganul că face totul pentru binele omului. “Mă bucur că am descoperit un coleg de breaslă, provenit din Vălenii de Munte, unde mi-am trăit şi eu adolescenţa şi unde figurăm amândoi ca – sună pompos! – cetăţeni de onoare. Primul cetăţean de onoare la Vălenii de Munte a fost Nicolae Iorga!”. Poetul nu a uitat să-l laude pe romancier pentru nororcul de a avea, în soţia sa, un prim cititor calificat şi critic – Rodica Oprea este tot ofiţer în acelaşi domeniu – şi să spună că, “de la un punct cartea lui Sorin m-a înspăimântat, zugrăvind o lume care nu pare cu totul inventată de talentul lui scriitoricesc. Să ne ferească Dumnezeu să fie una reală!”

În discursul său, Sorin Oprea a vorbit despre România, “care are cei mai buni copii de pe planetă”, despre oameni minunaţi alături de care a lucrat la Mizil şi Ploieşti, unde a fost şef al poliţiei judeţului Prahova, şi-a amintit cum profesoara sa de limbă română, de la Vălenii de Munte, locul său natal, a fost prima persoană care i-a prevăzut talentul literar. A depănat amintriri, numind, unul câte unul pe cei aproape o sută de oameni prezenţi în sala Casei de Cultură şi a “ameninţat” că un al doilea roman este pe ţeavă.
“Clipe de presiune ale unor vremuri m-au determinat să scriu această carte-manifest. Manifest faţă de ceea ce se întâmplă acum la nivel planetar”, a explicat autorul, la capătul unei întâlniri organizate de fostul primar Emil Proşcanu, el însuşi autor şi coautor de cărţi.