Giorgiana Radu: Și totuși… avem nevoie de medici

Vârsta nu e un barometru. Nu e un criteriu sau o unitate de măsură care definește starea de sănătate a unui om. Ficatul unui copil poate fi la fel de suferind ca al unui vârstnic, inima unui adolescent fiind la fel sau mai rău afectată decât a celor considerați de vârsta a treia, peste care timpul, îngrijorările, locul de muncă și traiul și-au pus amprenta. De când ne naștem avem nevoie de medici. Ei sunt primii cu care luăm atingere în noua lume care ne angajează la drumul care ni se așterne în față și care se cheamă viață. Fiecare junghi, fizic sau sufletesc, ne trimite la purtătorul de halat alb pe care-l acredităm cu forța binelui care poate înfăptui miracole. Medicii sunt și ei pământeni. Sunt alcătuiți din carne și oase. Au sentimente și resentimente. În meseria lor, care se clădește pe studiu intens, pot izbuti sau pot da greș. Generalizând, cazurile de malpraxis sunt mult mai puține decât reușitele care adună intervenții chirurgicale complexe, transplant de organe, îndepărtatrea unor tumori ș.a.m.d. Deși s-a dezvoltat considerabil în ultimii ani, medicina românească a întâmpinat și întâmpină în continuare obstacole care țin de birocrație și implicarea sau, mai bine zis, neimplicarea celor abilitați, spre buna funcționare a sistemului , care de multe ori pare a fi în moarte clinică și așteaptă să fie resuscitat spre binele pacientului care își plătește asigurarea medicală.
Deunăzi, o știre televizată arăta cum niște părinți din Craiova au străbătut peste 140 de km pentru a găsi, prin noroc, vaccinul antirabic la o farmacie, după ce copilul lor care fusese mușcat de un câine nu a putut beneficia de el la spitalul municipal. O altă înștiințare, care ne ține la zi cu actualitățile, arată că românii sunt pe primul loc în UE în privinţa îmbolnăvirilor și a deceselor provocate de tuberculoză (TBC). De asemenea, rujeola face ravagii, și nu doar printre copii, care n-au fost vaccinați, nu doar din lipsa substanței salvatoare, ci, în multe cazuri, din neglijența și neîncrederea părinților. Medicii de familie, atâția câți mai sunt, au și ei propriile nemulțumiri. În mediul rural lipsa lor se resimte drastic. Și chiar atunci când sunt, pacientul ajunge să fie programat, prin noroc, la o săptămână sau mai multe, ceea ce pentru bătrâni și bolnavii cronici poate însemna foarte mult sau chiar imposibilul, viața lor atârnând de un fir de ață.
La nivel național, trăim situații pro și contra doctori. De câțiva ani, medici renumiți, profesori, sunt huliți și interogați ca niște infractori. Sigur, sunt și ei oameni, așa cum am menționat mai sus, sunt predispuși greșelii. Dar, poate n-ar fi rău să cântărim izbânzile lor, să luăm în calcul seceta personalului medical pe care o regăsim în spitalele din România. Să punem în balanță comportamentul inuman al unor medici care nu se uită la pacienți, lăsându-i să agonizeze, să se chinuie sub privirile lor reci cadaverice, care rup fișa medicală a acestora și-i trimit să sfârșească pe patul de acasă, fără să le dea o șansă, pentru care, ei, medicii, au depus jurământul lui Hipocrates. Poate pentru toate acestea și pentru multe altele, ar trebui să le absolvim „greșelile” medicilor de renume, pentru a nu rămâne singuri, într-o lume din ce în ce mai bolnavă și mai austeră la capitolul sănătate.
Și totuși…avem nevoie de medici, de oameni care să confirme sub halatul alb o dăruire și o conștiință care bate de departe, multe alte profesii. Întotdeauna viața are prioritate, iar asta trebuie să se vadă nu doar în munca lor, ci și în abordarea statului român în ceea ce privește această profesie. Guvernul, indiferent ce culoare politică ar îmbrăca, trebuie să țină cont de exodul medicilor și de faptul că românii, copii, adolescenți, adulți și vârstnici au nevoie să fie tratați în țara lor, unde au prioritate. Prioritatea nu de a fi bolnav, ci de a avea medici și medicină în țara ta, acordându-ți dreptul la viață. Cu prioritate.

(editorial publicat în Ziarul Prahova)