LIFESTYLE – POVEȘTI ! Azi, 46664
Invictus (Neînvins)
de William Ernest Henley (1875)
în traducerea lui Leonard Neculae
Trecând de noaptea grea din jurul meu,
Neagră ca iadul, fără de sfârșit,
Îi mulțumesc oricărui Dumnezeu
Pentru sufletul meu necucerit.
În gheara sorții strâns fără cruțare
Nu am dat înapoi și n-am strigat
Lovit de întâmplările amare
Capul mi-e-nsângerat, dar nu plecat.
Dincolo de blesteme și de lacrimi,
Pe-acest tărâm de umbră subjugat,
În anii plini de-amenințări și patimi
Sunt și voi fi la fel, neînfricat.
Nu mai contează cât de aspru-i drumul,
Ce liste cu pedepse vin mereu,
Eu, azi, al sorții mele sunt stăpânul-
Sunt căpitanul sufletului meu.
Poem drag lui Nelson Mandela, care a dat titlul filmului din 2009 realizat de Clint Eastwood.
Povestea lui Invictus, extrasă din cartea lui John Carlin – „Playing the Enemy: Nelson Mandela and the Game That Made a Nation”, este, despre cum noul președinte al Africii de Sud post-apartheid, caută modalități de a-și înrola „înfricoșătoarea” minoritate albă – cu talentul și bogăția sa, în „afacerea” guvernării unei democrații. Stratagema lui – inspirată, este de a face ca echipa națională de rugby, dragă foștilor afrikaanderi conducători, să fie „îmbrățișata” de către majoritatea sud-africanilor, care nu sunt albi și nu o sprijină – identificând-o cu instituțiile apartheidului, preferând fotbalul, în obiectivul propus de a uni țara în spatele echipei.
Mandela îl cheamă pe căpitanul echipei să-l ajute, și îi împărtășește poezia scrisă de William Ernest Henley – Invictus, care l-a inspirat în anii petrecuți în închisoare. Președinte îi stabilește căpitanului echipei (François Pienaar, interpretat de Matt Damon) obiectivul improbabil de a câștiga Cupa Mondială; turneul urmează să se desfășoare în Africa de Sud – în 1995, iar Springbok-ilor (nume sub care este cunoscută echipa de rugby) li se oferă puține șanse.
Campania de rugby a fost una dintre cele mai îndrăznețe „lovituri de stat” ale lui Mandela, impresionantă pentru faptul că, prin euforia pe care a obținut-o prin câștigarea titlului mondial, a putut începe „a stinge”, trei secole de antagonism rasial.
Cu un an înainte de realizarea filmului, Fundația Nelson Mandela, la inițiativa acestuia, a lansat campania inovatoare 46664 HIV/SIDA, materializată prin crearea Brățării Mandela (Mandela Bangle).
Inspirația din spatele designului și utilizării unei brățări, a fost înrădăcinată de faptul că o brățară în formă de „C”, simbolizează lanțurile rupte pentru libertate, iar imagine 3D a mâinii stângi a domnului Mandela pe brățară, simbolizează o îmbrățișare a acestuia către purtător, pentru a spune mulțumesc și că, “este în mâinile tale” puterea de a face diferența.
Unul dintre cele mai puternice moduri prin care oamenii experimentează lumea, este prin simțul tactil. Atingerea, ne permite să obținem multe perspective despre viață, dar ne permite, de asemenea, să dăruim confort, prietenie și sprijin. Când o Brățară 46664 îți atinge pielea, aceasta servește ca o inspirație constantă pentru a-ți trăi viața într-un mod care atinge viața altcuiva.
“Viața înseamnă să aduci speranță celor fără speranță și să respiri viața în viața oamenilor. Dacă vrei ca lumea să se schimbe, atunci înțelege că schimbarea începe cu tine ”- spunea un filozof, așa cum Martin Luther King Jr., afirma:-„ Nu trebuie să aveți o diplomă de facultate sau să cunoașteți a doua teorie a termodinamicii pentru a servi. Ai nevoie doar de o inimă plină de grație. Un suflet generat de iubire.”
Și Proiectul „The Bangle 46664” (Brățara 46664) asta face!
Cu toții vedem sculpturile și arta africană vândute pe marginea drumului ca și curiozități, create de meșteri adevărați cu abilități incredibile, chiar dacă majoritatea nu au educație și sunt forțați să trăiască în condiții puțin favorabile, cu mulți dintre ei afectați de HIV/SIDA și nedreptate socială.
Linia principală de Brățări 46664 – numită după numărul de prizonier a lui Nelson Mandela, 466, și anul încarcerării pe viață, 64, în închisoarea de pe Robben Island, sunt turnate în cupru, argint, aur și platină și create pentru a strânge fonduri pentru Fundațiile Nelson Mandela.
În același timp, creatori de bijuterii, s-au întrecut în a realiza piese unice pentru diverse prilejuri omagiale sau evenimente legate de personalitatea lui Nelson Mandela, cum a fost de exemplu ceremonia premiilor Oscar la care filmul Invictus, a fost nominalizat la mai multe categorii, neobținând în final însă nici un premiu.
Bijutierul din Marea Britanie Sabine Roemer, a creat astfel, o versiune de smarald, personalizată a brățării de strângere de fonduri 46664, numită INVICTUS, care a fost purtată de nominalizatul la Oscar, Morgan Freeman, interpretul „partiturii” Nelson Mandela în film. O a doua „bijuterie” – „46664 Bangle Mandela”, a aceluiași creator, a fost purtată de producătorul filmului, Lori McCreary, conținând și ea smaralde Zambie Gemfields provenite din surse etice, neconflictuale. Sabine Roemer a creat două bijuterii 100% africane pentru a crește gradul de conștientizare în jurul inițiativei „46664 Bangle”, un simbol internațional în lupta împotriva HIV/SIDA.”
Dar prima Brățară 46664, a fost Plat Zero, numită astfel, pentru a indica primul Legacy Bangle (Brățară Moștenită). Este fabricată din platină, pentru a se asigura că va rezista testului timpului, iar cele 259 diamante care au fost utilizate pentru a cartografia marca 46664 și „a căptuși” marginile brățării, reflectă speranța oamenilor. O moștenire (Legacy), prin definiție, este efectul durabil al unei acțiuni care va fi amintită ca semnificativă. Conceptul este simplu: predarea unei lecții de viață, în arta de a da înapoi.
Inițial, cel care a proiectat „brățară Nelson Mandela” cu acest număr, a fost Robert Coutts. „Am vrut să creăm o afacere durabilă, de care să beneficieze cei afectați de HIV și SIDA”, a declarat Robert Coutts, antreprenor în industria computerelor din Johannesburg, care a abandonat lumea corporativă patru ani, pentru a deveni activist HIV/SIDA. Coutts și-a propus să creeze o inițiativă complet sud-africană pentru a oferi locuri de muncă și oportunități antreprenoriale, iar relația sa cu The Nelson Mandela Fund și 46664 Bangle Initiative a permis tuturor părților să beneficieze.
„De la prelucrare și scule, la ambalare, aceasta este o soluție sud-africană la o problemă din Africa de Sud și internațională”, a explicat Coutts. „Chiar și cutiile de brățări sunt fabricate local din material reciclat, oferind locuri de muncă locale atât de necesare, când ar fi putut fi importate mai ieftin din China. Acesta este modul prin care poți crea „bogăție” pentru cei care nu au acces la oportunități.”
Deoarece brățările sunt toate realizate manual de artizani sud-africani – 53 ca număr la început, de la producția de brățări până la ambalare – piesele sunt create în loturi mici.
Aproximativ 8.000 de brățări au fost vândute la Londra numai la lansarea „produsului”, programată pentru a coincide cu împlinirea a 90 de ani a lui Nelson Mandela – 18 iulie 2008. Pentru a comemora această ocazie, a fost realizat un număr limitat de brățări ediția întâi – 90 de brățări de platină, 90 brățări din aur de 24k, 466 brățări din aur de 18k și 46.664 brățări din argint.
Brățara este disponibilă în mărimi pentru bărbați și femei și conține un număr de serie unic, care permite proprietarului să autentifice și să înregistreze piesa. De asemeni, acesta primește o scrisoare de mulțumire de la Fundația 46664. Un alt aspect notabil: „deschiderea” Brățării în formă de ”C”, simbolizează libertatea”, în timp ce cătușele lui Mandela erau complet restrictive.
În plus, Robert Coutts a conceput o carte pentru „măsuța de cafea” în ideea de a crește gradul de conștientizare cu privire la povestea lui Nelson Mandela și lupta împotriva SIDA / HIV. Cartea este realizată într-o ediție limitată și este numerotată de la 001 la 300.
Pe lângă celebritățile mondiale – Clint Eastwood, Lewis Hamilton, Naomi Campbell, Brad Pitt, Bono………. ambasadori ai proiectului, România, nu s-a lăsat mai prejos și are ambasadorii ei, reprezentați printre alții de Andreea Marin, Florin Piersic senior, Antonia, sau Adina Buzatu, care, a și comercializat prin intermediul buticurilor ei, Brățara, precum și români anonimi, unul dintre ei posesor și al unei cărți „46664 Bangle”, care nu a fost comercializată, ci distribuită doar „contributorilor” importanți ai cauzei, în semn de prețuire, ceea ce demonstrează implicarea celor de pe meleaguri mioritice în mai toate acțiunile caritabile, nobile, internaționale.
„Este în mâinile tale, să faci o lume mai bună pentru toți cei care trăiesc în ea”
Nelson Mandela
Sursa A.V.H. The Art of Lifestyle. A Family Album (în pregătire)
Nelson Mandela Foundation – Book