Lucian Avramescu: Recomandare de lectură pentru ”bătrâni” și pentru boșorogii tineri

zambile 1

Prietenul meu, profesorul sociolog Eugen Blaga, mi-a trimis ieri un excelent articol, în care pune la punct îngâmfarea politică, și nu doar – fiindcă pandemia insultei a cuprins societatea în ansamblul ei – și amendează o imensă prostie decurgând din aceasta. Profesorul abordează, cu scriitura lui elegantă, de domn cu veche școală, în vreme de sinistră pandemie, subiectul condamnării la moarte a ”bătrânilor”. Îl găsiți postat sus, pe AMPress.

Articolul merită citit, chiar dacă va speria graba unora care-l vor găsi prea lung, mai ales a celor învățați să citească titluri și atât. Citiți-l, măcar voi cei care azi sunteți condamnați la moarte fără drept la judecată și apărare, vinovații fără vină de a purta coronavirusul și a-l ”propaga” din celula odăilor voastre unde stați închiși, contaminând ”bătrânii” mai tineri, junii imberbi.

Citiți-l! Eu extrag doar o informație adusă de Eugen din catastifele OMS: ”Organizația Mondială a Sănătății, nota bene, etapizează procesul îmbătrînirii în trei mari perioade: 60-75 de ani a doua tinerețe, 75-90 de ani bătrînețea, iar peste 90 de ani longevitatea”. E finalul unui subcapitol din articolul său din care citez:

”În limbajul comun, înțelesul cuvîntului „bătrîn” se asociază celui de moșneag, de moș, de uncheș, de babă, sau de mătușă etc., adică cel care trăiește mult, uneori foarte mult, cel înaintat în vîrstă, în „opoziție” cu „tînăr”. Surprinzător, în Transilvania, cuvîntul bătrîn denumește „junele” bătrîn, adică cel căruia i-a trecut vremea de însurătoare, sau flăcău tomnatic.
Este știut că procesul îmbătrînirii începe chiar de la naștere, dar la fel de bine se cunoaște că evoluția acestui proces depinde de factorii genetici, dar și de condițiile de viață și, mai ales, de stilul de viață”.

Dar, e bine, la cafeaua de dimineață, să-l lecturați pe Eugen Blaga. E recomandat să-l citească și ”tinerii”, acei tineri, eventual politicieni, imuni la coronavirus și imuni la orice îmbolnăvire cu cartea și bunul simț logic, fiindcă am auzit că ar exista și bun simț ilogic.

Bună dimineața și să aveți o zi de miercuri luminoasă ca un buchet de zambile care râd!

Parteneri