Marea iubire a lui Grigore Antipa. Era nedespărţit de soţia sa, Alina, care la moartea lui s-a sinucis

Marele om de ştiinţă Grigore Antipa, părintele oceanografiei româneşti, are o poveste de viaţă mai puţin obişnuită. Cercetătorul a avut cu soţia lui, Alina, o legătură atât de puternică, încât atunci când el a murit, ea n-a mai vrut să-i supravieţuiască. Povestea neobişnuită de viaţă a fost relatată de specialiştii Muzeului Naţional de Istorie Naturală ce poartă numele lui Grigore Antipa.
Despre el se spunea că are „raţionament perfect“, iar gândirea sa vizionară a dus la crearea dioramelor în marile muzee ale lumii. La 9 martie 2019 s-au împlinit 75 de ani de la moartea lui Grigore Antipa şi a preaiubitei sale soţii, Alina.

Grigore Antipa era născut la 27 noiembrie 1867, la Botoşani, iar la 1 iulie 1899 s-a căsătorit cu Alina (Alexandrina) Petrescu, fiica generalului Zaharia Petrescu, născută în 1873.

„Datorită spiritului de ordine moştenit de la tatăl său, generalul Petrescu, şi a gustului artistic rafinat, moştenit de la mama sa, a fost întreaga viaţă un ajutor competent şi de nepreţuit în organizarea muzeului“, specifică experţii de la „Antipa“. Alina şi Grigore formau o pereche pe care toată lumea o privea curios, dar admirativ. Cercetătorii de la „Antipa“ au făcut publice amintirile Zoei Cămărăşescu despre cuplul Grigore şi Alina Antipa.

Distribuie prietenilor

„Toată lumea îl iubea şi o iubea şi pe soţia sa, o femeie frumoasă, elegantă, mult mai înaltă ca el, care se lăsa răsfăţată de Grigore ca un copil. Au trăit nedespărţiţi. Primitori, veseli mergeau peste tot împreună.

Când el a murit, în 1944, Alina n-a putut înfrunta viaţa mai departe fără Grigoraş, şi s-a otrăvit. Dar timpul cât i-a trebuit ei ca să moară, l-a silit pe Antipchen s-o mai aştepte pentru ultima oară, întins în sicriu, în marea aulă a Muzeului până când Alina şi-a dat ultima suflare. Apoi au plecat împreună, acolo de unde nu te mai întorci“.

Mai mult pe adevarul.ro