Marina Almășan: Noua mea Chină (II)

marina china 1

    Așa cum vă spuneam ieri, in prima parte a prezentului articol, ICR Beijing a vrut să dea lovitura si, după cum ați văzut, a și dat-o! A organizat, de Dragobete, unul  dintre cele mai complexe show-uri de promovare a României  în China. În fața unui public de câteva sute de chinezi și diplomați străini, artiștii români Georgiana  Pană ( nai) Gh.Turda, Dan Helciug precum și colecția de modă de la INEDIT Satu Mare ( Sorina Tulan) au oferit o reprezentație de zile mari! Personal, m-am străduit să-i pun cat mai bine in valoare, ca și “gazdă” a evenimentului, chiar dacă faptul că am prezentat în limba engleză, mi-a încorsetat puțin dezinvoltura! Dar…cu toții me-am descurcat și am citit asta în primul rând de pe chipul directorulului Liviu Țăranu de la ICR Beijing, iar mai apoi în încântarea de pe cele ale spectatorilor, din cota încărcată a aplauzelor, din șuvoiul de autografe și fotografii “de după”!
IMG 4812 1

Astăzi însă vă voi povesti despre celelalte întâmplări ale noastre, la Beijing. 

  Calendarul, pe zile, al șederii noastre în uriașul oraș al Lumii ( 22 de milioane de locuitori!)  a alternat repetițiile , probele de sunet, întâlnirile oficiale, spectacolele ( vă voi explica curând de ce folosesc pluralul) cu o abundență de activități adiacente, lucru care ne-a făcut să părăsim in fiecare zi hotelul în zorii zilei și să ne așezăm capul pe pernă târziu, spre miezul nopții. A fost o adevărată olimpiadă, în care am încercat mereu să ajungem la Finish cu medalia de aur în buzunar.
IMG 4895 1

   Întovărășiți de jurnalistul Dan Tomozei, traitor la Beijing și membru al echipei secției in limba română a Radio China Internațional , am parcurs cu pasul , “din prima” , superba și faimoasa  stradă Quianmen – primul contact al micuție noastre delegații cu China, tradițiile sale, mâncărurile specifice, atmosfera chinezească, dar și nemijlocit,  cu “omul de pe stradă” și zâmbetul său, deloc forțat și atât de larg. A fost ziua în care s-au nascut primele noastre sute de fotografii, chiar dacă gerul de minus 5 grade de afară ne-a cam dat de furcă, plantând în unii dintre noi primele guturaiuri.

IMG 8577 scaled

 IMG 8617 scaled

IMG 8520 scaled

IMG 8527 scaled

IMG 8595 scaled

IMG 8519 scaled

IMG 8515 scaled

IMG 8605 scaled
IMG 8621 scaled

IMG 8505 scaled

IMG 8545 scaled

De vis a fost și plimbarea prin istorie,  între zidurile Orasului Interzis, revederea acelor imagini, admirate de toată planeta în  celebrul film “Ultimul Împărat” al lui Bernardo Bertolucci și patrunderea “pe viu” în tainele fabuloasei istorii a Chinei. N-am să uit multă vreme fascinația de pe chipul tuturor, dar mai cu seamă de pe cel al lui Dan, mare iubitor de istorie, dar și atenția cu care fetele ascultau explicațiile profesioniste ale lui Li Jia de la Asociația de prietenie a Chinei cu străinătatea, în timp ce Dan iși rotea prin aer inedita “elice de filmat” ( așa am perceput eu device-ul fermecat cu care Dan a filmat, 360 de grade, întreaga noastră experiență, sub privirile mirate ale trecatorilor și ușor îngrijorate ale oamenilor de ordine ) .
IMG 9472 scaled

IMG 9402 scaled

IMG 9466 scaled

IMG 9719 scaled

 IMG 9516 1 scaled

IMG 9481 scaled

IMG 9457 scaled
Să vă povestesc, oare,  de bucuria aproape de copil,  cu care am pășit cu toții , la Mutianyu, pe Marele Zid Chinezesc?  Sau poate despre satisfacția cu care cei de la “social media” – Oficiul de turism Beijing – Mutianyu, au filmat-o pe Georgiana noastră,  interpretând, la nai, în decorul natural superb al uneia din cele 7 minuni ale lumii, piesa sa de rezistență, “Ciocârlia”, care i-a făcut pe numeroșii turiști să se oprească din ascensiunea pe Marele Zid, preferând să asculte fermecați naiul româncuței noastre?
IMG 4986

IMG 9839 scaled    

IMG 4980

IMG 9799 1 scaled

IMG 9875

Și cât de frumos am fost primiți aici de organizatori ( ce tip fain, Vicecepresedintele Dong Luo!)  , cu suveniruri și un prânz delicios, atât de delicios și atât de generos, și în care am reușit și noi să ne strecurăm cu un “insert românesc”  : una din pălincile noastre de protocol,  aduse de Sorina tocmai de la Satu Mare! ( poate aici ar fi cazul să rememorăm dramaticul episod al celor două pălinci sparte chiar în valiza cu colecția de modă, urmat de chinurile dlui director Țăranu de a rezolva “dezastrul” produs, făcând un tur al curățătoriilor chimice din Beijing!🙉) 

IMG 4997

 IMG 4988


Deosebit de interesante – chiar dacă ceva mai oficiale –  au fost pentru noi si întâlnirile de la Asociația de prietenie a Chinei cu străinătatea – instituție cu rang de Minister, în China – ( ce frumos am fost primiți de doamna Vicepresedintă Wang Yanxia) , dar și meetingul  aranjat nouă de catre aceasta din urmă, la faimoasa  Companie de modă EVE, unde Sorina a pus la cale întâmplări frumoase pentru echipa sa de la Satu Mare, iar noi am rămas șocați de minunile realizate de cele câteva sute de designeri ai Companiei, în diferite zone ale industriei ușoare.
IMG 8684 1 scaled

IMG 8730 scaled

IMG 8714 1 scaled

IMG 8747 scaled

IMG 8855

IMG 8826 scaled

IMG 5015 scaled
IMG 8799 scaled
IMG 8812 1 scaled

…Și cât de importanți ne-am simțit și atunci când Excelența Sa, dl. ambasador Dan Maxim a primit, in salonul oficial al Ambasadei României la Beijing delegația noastră, felicitându-ne pentru spectacolul din seara precedentă și confirmând , la randu-i, faptul că arta este, DA,  una dintre cele mai puternice arme ale diplomației publice. Acesta a fost, de fapt, și mesajul pe care îl primisem, la plecarea din Bucuresti, de la Excelența sa, dl. Han Chunlin , Ambasadorul Chinei in România, care a avut amabilitatea să mă invite la Ambasada Chinei , dorind să ureze noroc echipei noastre. Rememorand acea întâlnire , mă  bucur să constat că simpaticul dragon – simbol, oferit de Excelența Sa, chiar ne-a purtat noroc, în proiectul nostru și pe tot parcursul deloc ușoarei călătorii.

IMG 9758 scaled

IMG 9759

IMG 8270 scaled

…Foloseam mai sus pluralul “spectacole”. Surpriza ne-a făcut-o același domn director Liviu Țăranu, instrumentând prezența artiștilor noștri la un super-eveniment chinezesc de anvergură, în cadrul  căruia câteva importante ( și uriașe) provincii chineze au stabilit o punte de colaborare in plan turistic și cultural. Doamne, ce revărsare de miresme, sunete și culori la Târgul de tradiții din curtea locației , dar și pe scena evenimentului la care fusese invitată echipa ICR Beijing!

IMG 9717 1 scaled

IMG 9721 scaled

IMG 9741 scaled
Practic, am participat la o demonstrație a culturilor diferitelor grupuri etnice din China, călătorind, intr-o singură seară, dintr-un colț în altul al uriașei națiuni și aplaudând spectaculoasele momente artistice ce au alternat, pe scenă, cu discursurile guvernatorulor de regiuni, care iși promovau zonele și tradițiile. Mai este oare nevoie să vă spunem cât de mândri am fost de dl.director Liviu Țăranu, care a fost invitat pe scenă și premiat de către organizatori, pentru activitatea sa în domeniul schimburilor culturale?

IMG 9641 scaled

IMG 9654 scaled

IMG 9665 scaled

IMG 9643 scaled

IMG 9679 scaled
În cadrul acestui eveniment grandios, mustind a reprezentanți ai Corpului Diplomatic și a personalităti locale de anvergura, România a avut parte de o super-promovare, spectacolul fabulos de pe scenă fiind încheiat …țineți-vă bine! de oaspeții de onoare, artiștii din… România!!! Promovarea prin cultură și artă mi se pare de departe cea mai înțeleaptă și eficientă formă de apropiere între națiuni, capabilă să ne țină  departe de complicatele scheme politice ale Prezentului, scheme care nu le aduc popoarelor decât dezbinare, ură  și nefericire. Vă mărtusiesc că , atunci când , pe uriașul ecran de leduri de pe scenă, rulau imaginile cu România pregătite de ICR și când artiștii noștri și-au dat drumul talentului lor, impresionând vădit auditoriul ( alcătuit din mari personalități și oficialități chineze dar șin dintr-o mare de străini), am fost extrem de emotionată și am aplaudat, la randu-mi, din tot sufletul, performanța artistilor, dar și stradaniile ICR Beijing de a face cunoscută România, la atât de mare depărtare si în vremurile atât de complicate pe care le trăim. A meritat să ciocnim, în final,  un pahar de vin chinezesc pentru asta!
IMG 4972

IMG 4974    

IMG 9699 scaled
Poate ar trebui să vă mai povestesc despre Beijingul modern. Despre pădurea de zgârie nori din centrul capitalei chineze și despre clădirea futuristă ce adăpostește CCTV – omologul Televiziunii Române, la Beijing, in fața căreia, împreună cu Dan, am făcut chiar un promo pentru noul sezon “RIVALII”.  Despre sutele de poze pe care le-am făcut pe străzi, ca niște turiști care se respectă?
IMG 0001 scaled
IMG 0005 scaled

IMG 4991

…sau poate să înghesui și câteva vorbe despre veșmintele de seară ale  Beijingului, despre feeria de lumină și culoare, despre mall-urile moderne și restaurantele cu ștaif, în care ni s-a derulat serile celor 7 zile dar și seara de adio?
IMG 0040 scaled
IMG 5018

IMG 0103 scaled
…sau poate să vă vorbesc despre activitățile pur omenești, strecurate și ele în programul atât de dens al călătoriei, cum ar fi grăbitele sesiuni de shopping dintre acțiunile profesionale, în opriri asezonate cu pitoreștile reprize de “negociere”. M-am amuzat să văd cum  colegii mei au învățat că, în China, de ești tenace și ai puțină pricepere ( și talebt actoricesc!) ai toate șansele să înjumătățești prețul de pornire al oricărui produs, fie el un simplu evantai multicolor sau un smart-watch de ultimă generație?

IMG 4955

IMG 0022 1 scaled

IMG 4954


E mult de povestit despre cele văzute, simțite, trăite, în cele 7 zile. Dacă povestesc  prea puțin, unii mă vor trage de mânecă, acuzându-mă că mă zgârcesc la  cuvinte. Dacă povestesc prea mult, alții mă vor acuza că laud prea din cale-afara. Și că “ce interes am?!?” …Ma voi plimba așadar pe calea de mijloc, concluzionând ( în numele echipei noastre, sper!) că am avut o super-călătorie în China, un super-proiect cultural și un super -“părinte adoptiv” – l-am numit aici pe domnul director Liviu Țăranu, care ne-a rămas lipit de suflet precum marca de scrisoare, pentru energia investită în proiect, pentru tenacitatea de a-l duce la un final atât de frumos și pentru grija pe care a manifestat-o, zi de zi, alături de Ema Stoian, mâna sa dreaptă,  față de conaționalii săi – o mână de oameni frumoși, carora le mulțumesc la rându-mi pentru faptul că, într-o cenusie zi de octombrie, sunați fiind la telefon,  mi-au spus toți, fără rezerve, “DA!”. ❤️

IMG 0158 scaled

Proiect realizat în colaborare cu

IMG 4120Mulțumim pentru ajutor firmelor :

Parteneri