Marina Almășan și-a lansat, la Bookfest, a zecea carte – “China cea de taină”

2cb6de18 8bab 48b3 9ec3 45f8a5e965f7 2 1

Prânzul de duminică a fost marcat, la Bookfest, în ultima zi a Târgului de carte, de evenimentul lansării Jurnalului de călătorie “China cea de taină”, al Marinei Almăsan, cunoscuta realizatoare de emisiuni de la Televiziunea Română.

Volumul, prefațat de poetul Lucian Avramescu, reunește reportajele Marinei, din cele patru mari orașe ale Chinei, vizitate în ultimii ani : Beijing, Shanghai, Xi’an și Chongqing.

IMG 3084 1 1Fiind cea de a 10-a carte a autoarei, aceasta a vrut s-o marcheze “ca la …carte”! A avut puhoi de invitați, iar cei din “prezidiu” au fost aleși pe sprânceană : personalităti de primă linie, excelenți vorbitori și, în plus, inși cu simțul umorului, ceea ce a făcut ca evenimentul, moderat de Marina însăși, să se transforme într-un adevărat show de televiziune. Marina a profitat de publicul extrem de numeros, adunat la standul Editurii Corint, și pentru a difuza spectaculosul său film documentar, realizat anul trecut la Chongqing, cel mai mare oraș al Chinei ( 30 de milioane de locuitori! ), dar și pentru a organiza o ingenioasă tombolă, cu obiecte tradiționale chinezești aduse de autoare, din repetatele sale călătorii în China. Au fost aplaudați , “la scenă deschisă”, toți cei ce au luat cuvântul ; doamna doctor Monica Pop, dl. Viorel Isticioaia-Budura, fost ambasador al României la Beijing și unul dintre cei mai mari sinologi din România, dl. Ziao Lei, consilier al Ambasadei Chinei la București și excelent vorbitor de română, compozitorul Mihai Pocorschi, comentatorul de sport Adrian Fetecău, lider al grupului umoristic “Vouă” și îndrăgitul actor Bogdan Stanoevici, cel care, nu demult, și-a anunțat intenția de a candida, la alegerile prezidențiale din acest an.

IMG 3077 1 1Deși programată pentru a dura o oră, lansarea de carte a Marinei Almășan a trebuit să fie întreruptă, după două ore, pentru a permite desfășurarea altor evenimente ale Editurii. La finalul întâlnirii cu cititorii săi, cea mai longevivă prezentatoare de emisiuni din România – cum este considerată Marina Almășan – a oferit zeci de autografe celor prezenți.

Întrebată ce planuri de viitor are, în materie de călătorii, Marina ne-a spus : “Deși spațiul asiatic m-a cucerit pe deplin, eu reușind să vizitez, in anii tecuți, China – de cinci ori! – Japonia și Coreea de Sud, anul acesta am schimbat registrul : am pornit-o spre nordul planetei, mai precis spre Norvegia. Am petrecut 10 zile fascinante la Oslo, iar acum m-am apucat să-mi aștern pe hârtie impresiile. Ne vedem, asadar, în toamnă, la “Gaudeamus”!.

Aurelia Apostol, AMPress

Parteneri