• Home
  • Sănătate
  • Mihaela Bilic, despre alimentul „atât de valoros și complet, încât nimic nu-l poate înlocui”, de pe masa de Paște

Mihaela Bilic, despre alimentul „atât de valoros și complet, încât nimic nu-l poate înlocui”, de pe masa de Paște

bilic 2 1

Nutriționistul Mihaela Bilic ne împărtășeșete pe paginile de socializare, detalii importante despre calitățile alimentelor pe care le consumăm. De data aceasta, medicul face o analiză completă și convingătoare despre unul dintre alimentele vedetă ale mesei de Paște. Este vorba despre ou, atât de valoros, încât nimic nu-l poate înlocui, așa cum spune Mihaela Bilic.

Iată ce spune medicul nutritionist despre ou:

„Oul este o esență de nutrienți. Natura a reușit să concentreze în ou tot ce e mai bun la capitolul nutriție.
Un ou are 50g și doar 80 calorii. Cu toate astea oul este campion când vine vorba de sațietate (satură mai mult decât orice aliment) și de calitatea proteinelor (conține proteine etalon).
Nu există proteine cu o valoare biologică mai mare și cu un coeficient de utilizare mai înalt, decât cele din ou. Dacă ar fi considerăm 100 indicele maxim de utilizare al proteinelor, oul are valoare biologică de 93,7 în timp ce valoarea pentru lapte este 84,5 ,pentru pește 76 și 74 pentru carnea de vită. Proteinele sunt concentrate în albuș și nu pot fi digerate în stare crudă, albușul trebuie obligatoriu să fie gătit.
Cât despre gălbenuș, el conține grăsimi esențiale în dezvoltarea și funcționarea creierului și fosfolipide vitale pentru orice celulă. În plus, are vitaminele liposolubile A și D, toate vitaminele din grupul B (inclusiv B12) și toate mineralele esențiale pentru funcționarea organismului. Dacă ar avea și glucide/fibre, oul ar fi alimentul perfect.
Cu doar 1 ou/săptămână introdus în alimentația copiilor din India, s-a obținut o creștere a performanței școlare/intelectuale cu 30%. Iar pentru cei care au neșansa să dezvolte alergii la proteinele din ou, iată o veste bună: alergia dispare spontan după vârsta de 5 ani.
Atât de complet și valoros e oul, încât nimic nu-l poate înlocui în alimentația copiilor, gravidelor, sportivilor… dar și a noastră, a pasionaților de bunătățuri, care așteptăm cu nerăbdare Paștele – cu ouă din belșug”.

AMPress

Parteneri