• Home
  • Știri
  • Președintele Iohannis: România a fost şi va rămâne alături de Ucraina

Președintele Iohannis: România a fost şi va rămâne alături de Ucraina

klaus iohannis 1 1

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că România a fost şi va rămâne alături de Ucraina.

„Din păcate, anul care a trecut a continuat să fie marcat de conflicte şi situaţii complexe, cu impact major asupra relaţiilor internaţionale. Cel de-al doilea an de război împotriva Ucrainei a continuat să provoace pierderi imense, multiplicând consecinţele negative la nivel global. România a fost şi va rămâne alături de vecinul său şi de cetăţenii ucraineni, care îşi apără cu curaj libertatea, suveranitatea şi integritatea teritorială”, a afirmat şeful statului, la Palatul Cotroceni, la întâlnirea anuală cu şefii misiunilor diplomatice acreditaţi în România, notează tvrinfo.ro.

El a subliniat că, datorită eforturilor României, peste 33 de milioane de tone de cereale ucrainene au tranzitat teritoriul ţării noastre, reprezentând peste 60% din produsele care au fost transportate prin Culoarele Solidarităţii ale Uniunii Europene.

Şeful statului a amintit că, în octombrie anul trecut, cu ocazia vizitei preşedintelui Volodimir Zelenski la Bucureşti, a fost semnată Declaraţia Comună privind procesul referitor la ridicarea relaţiei dintre România şi Ucraina la nivel de Parteneriat Strategic.

„Am reconfirmat acest angajament în cadrul recentei noastre convorbiri telefonice”, a adăugat preşedintele Iohannis.

El a afirmat că, la nivel regional, european, dar şi global, este „imperativ să menţinem angajamentul ferm pentru Ucraina”.

„Legat de soarta războiului, poziţia noastră rămâne categorică: numai Ucraina poate decide momentul, parametrii şi modul în care se vor desfăşura eventuale negocieri de pace”, a mai spus Iohannis.

Consolidarea posturii de apărare pe Flancul Estic, prioritară pentru România, la summitul NATO de la Washington
Preşedintele Klaus Iohannis transmite că pentru România, la summitul NATO de la Washington, din luna iulie, prioritară va fi continuarea implementării măsurilor de adaptare şi reasigurare, precum şi consolidarea posturii de apărare pe Flancul Estic.

„Prin deciziile luate la Summitul de la Vilnius, România beneficiază de cel mai înalt grad de apărare şi protecţie de până acum. De asemenea, reacţia de solidaritate a structurilor NATO şi a statelor aliate la incidentele produse pe teritoriul românesc, ca urmare a atacurilor ruseşti asupra infrastructurii portuare ucrainene, a fost promptă şi am consolidat suplimentar, prin măsuri interne şi aliate, securitatea României şi a întregii regiuni. Ambiţiile şi aşteptările noastre pentru 2024 sunt cu atât mai mari în condiţiile în care, în martie, se vor împlini două decenii de la momentul istoric al aderării României la NATO. Pentru România, la Summitul de la Washington, prioritatea va fi reprezentată de continuarea implementării depline a măsurilor de adaptare şi reasigurare, precum şi de consolidarea posturii de apărare pe Flancul Estic, mai ales la Marea Neagră”, a precizat Iohannis, în cadrul întâlnirii anuale cu şefii misiunilor diplomatice acreditaţi în România.

El a menţionat că, în plan securitar, în 2023 au fost luate „măsuri ferme de răspuns” faţă de ameninţările existente. În acest sens, cele mai „relevante repere” sunt: adoptarea Planurilor Regionale de Apărare, consolidarea prezenţei NATO pe Flancul Estic, consacrarea importanţei strategice a Mării Negre.

Continuarea aici

Parteneri