Profesor: Predăm după curricula de acum 50 de ani. Ar trebui să pregătim copiii pentru evoluțiile societății din următorii ani
Învățământul obligatoriu se întinde în România până la finalul clasei a XII-a. Cei 13 ani de școală însă – dacă numărăm și clasa 0 – nu-i pregătesc pe copii pentru a face față pe o piață a muncii extrem de dinamică și foarte tehnologizată.
Cel puțin aceasta este percepția elevilor români rezultată din sondajul „Vocea copiilor cu privire la meseriile viitorului”, realizat de Asociația INACO, potrivit adevarul.ro.
Profesorul Ștefan Vlaston, expert în educație, spune că învățământul românesc a rămas unul de factură comunistă.
„Școala românească este încremenită în tiparele anterioare anilor 1990. Noi studiem acum curricula școlară pe care am făcut-o eu acum 50 de ani. Dar, o școală nu este bună sau rea în sine. Este bună atunci când răspunde nevoilor și cerințelor societății într-o etapă a evoluției sale. În momentul de față, provocările la care trebuie să răspundă societatea românească sunt date de globalizare, explozia tehnologiilor, digitalizare, mobilitatea oamenilor și a mărfurilor”, explică profesorul.
Al doilea punct, adaugă acesta, așa cum arată școala astăzi, va arăta societatea mâine. „Ar trebui să pregătim copiii pentru evoluțiile societății din următorii ani. Dar sunt foarte greu de anticipat evoluțiile din viitor pentru că schimbările sunt tumultuoase, au loc într-un ritm amețitor. Să ne amintim că digitalizarea nu însemna mai nimic acum 10-15 ani, iar acum înseamnă foarte mult. Ce va fi peste 10-15 ani nimeni nu poate să știe. Și atunci, aș pune accentul mai degrabă pe învățarea pe tot parcursul vieții. După părerea mea, curricula ar trebui să aibă patru dimensiuni: conceptual-teoretică, aplicativ-practică, transdisciplinară și generatoare de învățare continuă. Asta înseamnă să fii capabil să înveți toată viața. Noi am fost obișnuiți și părinții noștri de exemplu au intrat într-o meserie și au ieșit la pensie de la locul de muncă unde au practicat-o. În America, schimbi patru-cinci meserii și foarte multe locuri de muncă. Și le poți schimba dacă ești capabil să te adaptezi și să înveți pentru noul job”, mai spune expertul în educație.
Mai mult aici