• Home
  • De la prieteni
  • Șerban Cionoff: FACEM LOBBY PE LÂNGĂ MAI MARII UE, DAR, PE LÂNGĂ ROMÂNI, PE CÂND?…

Șerban Cionoff: FACEM LOBBY PE LÂNGĂ MAI MARII UE, DAR, PE LÂNGĂ ROMÂNI, PE CÂND?…

FOTO 2

De multe ori mi-a fost dat să văd cum o idee frumoasă, o inițiativă, gândită să vină în sprijinul așteptărilor colectivității poate fi dezavantajată de mijloacele alese pentru a o comunica publicului țintă, dar zilele trecute am mai văzut încă o asemenea nedorită situație care trebuie discutată cu calm și seriozitate. Mă refer la apelul adresat românilor de către Victor Ponta prin care îi îndemnă să semneze Petiția ce urmează a fi trimisă diriguitorilor Uniunii Europene. Petiție de care ar putea depinde, într-o oareșce măsură, decizia finală privind relocarea Agenției Europene a Medicamentului în România. Relocare care a devenit necesară după ce Marea Britanie,unde își avea sediul respectiva agenție, a ales, prin referendum, să părăsească UE. Foarte adevărat, Victor Ponta este conștient că o asemenea petiție ,,ar putea să cântărească la momentul deciziei’’, dar are inspirația să considere această idee numai ca pe o ipoteză, dând demersului său semnificația, mult mai apropiată de adevăr, a unei salutare manifestări spiritului civic. Ceea de îl determină să își încheie apelul cu aceste cuvinte bine cumpănite:,,Dacă nu reușim – măcar am făcut ce ține de noi’’.
Abordare realistă, corectă și pe deplin motivată, atâta vreme cât știm că, până la decizia finală, proiectul trebuie să parcurgă mai multe etape procedurale care, în cel mai bun caz, se vor încheia în luna noiembrie a acestui an. După cum mai știm și că, pentru relocarea respectivei agenții, sunt înscrise, în competiție, 18 state membre ale UE, iar, în condițiile liberei concurențe, este greu de crezut că emulii noștri ar fi de acord să se dea la o parte și să ne lase nouă șansa de a avea câștig de cauză. La care trebuie neapărat să adăugăm unele lovituri sub centură pe care anumiți parteneri din comunitatea europeană știu , pervers de bine, să ni le aplice numai și numai pentru a ne scoate din competiție. Recentul tămbălău pe tema ouălor contaminate în care s-a încercat să ni se pună în cârcă vrute și nevrute fiind doar unul dintre exemplele pe care le-am putea aduce în discuție. Unul dintre ele, dar, din păcate, nu și singurul!
De aici și oportunitatea unei asemenea petiții care să întărească și susțină demersurile autorităților române, știut fiind că, nu cu multă vreme în urmă, țara noastră a depus dosarul pentru această candidatură. Dosar în care, potrivit declarațiilor primului ministru, Mihai Tudose, se află informații care susțin ideea că ,,România este pregătită să își asume o asemenea responsabilitate’’.
Numai că, pe cât de inspirată se dovedește a fi inițiativa lui Victor Ponta,pe atât de neinspirată este formula la care a recurs. Mai pe șleau spus, petiția pe care noi, românii de diverse vârste, profesiuni și din felurite localități ale scumpei noastre patrii, suntem invitați să o citim și la care să subscriem este pusă în pagină numai în limba engleză. Limbă care, după cum se știe, este cel mai mult uzitată în comunicare de către instituțiile Uniunii Europene, deși, după Brexit, a apărut opinia că ar putea fi înlocuită cu o alta, tot de largă circulație europeană și internațională.
Înțeleg,așadar, că, în conformitate cu uzanțele de protocol, textul Petiției care ar trebui să ajungă în mapele domnilor Donald Tusk, Jean Claude Juncker și a altor înalte oficialități ale UE este de dorit să fie redactat în limba engleză, dar ce ne facem în situația în care, numai în această variantă, documentul ajunge și la acei (deloc puțini) cititori de la noi de acasă, care nu cunosc limba lui Shakespeare și a lui Byron?
S-ar putea să mi se spună că am făcut aceste observații doar pentru sunt un cârcotaș, un căutător de nod în papură. Sau, mai rău, că am pus gând rău inițiativei lui Victor Ponta. Cu toată dragostea, îi asigur că am făcut-o pornind de la o experiență personală. După ce am preluat pe pagina mea de Facebook postarea lui Victor Ponta, am primit numeroase mesaje din partea unor oameni, de diverse vârste și profesiuni, care îmi scriau că au dorit să citească și să susțină petiția dar s-au confruntat cu același impediment-necunoașterea limbii engleze.
Repet și întăresc, este salutar faptul că acest politician ambițios și tenace – așa cum vrea să ne arate Victor Ponta că este și rămâne!- face lobby pe lângă mai marii Uniunii Europene pentru a promova proiecte ale României, dar parcă nu ar strica să facă lobby și printre români. Informându-i, pre limba noastră, românească, care sunt motivele precum și argumentele cu care Guvernul își susține solicitarea ca România să fie țară gazdă a Agenției Naționale a Medicamentului, așa încât Petiția adresată mai marilor Uniunii Europene să întrunească un număr cât mai mare de semnături. Care semnături bine ar fi să fie date în cunoștință de cauză și așa ,,ca primarul’’, după cum grăiește o frumoasă expresie neaoșă. Căreia, spre rușinea mea, nu îi cunosc echivalentul în limba engleză!…

Parteneri