• Home
  • Sănătate
  • Tratarea gingiilor inflamate – Remedii naturale pentu gingivită și parodontită

Tratarea gingiilor inflamate – Remedii naturale pentu gingivită și parodontită

gingivita 1

Gingivita este inflamarea țesutului gingiilor si este una dintre cele mai comune boli în rândul populației. Aceasta este de fapt o epidemie reală – aproximativ 95% adulti sufera de boala parodontala de un anumit grad in timpul vietii lor. Sursa de infecție este prezenta bacteriilor care populează cavitatea bucală, infecteaza dinții (placa), se intaresc și se formeaza tartrul.

Gingivita este caracterizata prin roseata si umflarea tesutului, sângerare în timpul spalarii pe dinți, sensibilitate sau durere la nivelul gingiilor, gust neplăcut în gură, respiratie urat mirositoare, formare de puroi între dinți și gingii.
Gingivita cronica poate duce la parodontită care este gingivita mai severa si poatet duce la pierderea dinților și retragerea gingiilor.

Parodontita – ucigasul tacut
Parodontita este o boala silentioasa, iar adesea singurul semn vizibil este sangerarea in timpul periajului, iar boala ajunge la un stadiu avansat atunci cand dintii isi muta poziția sau devin mobili.
Alte simptome includ:
Gingii umflate
Gingii rosii sau violacee
Spații noi în curs de dezvoltare între dinți
Puroi între dinți și gingii
Respiratie urat mirositoare
Gust neplăcut în gură
Pierderea dintilor
Parodontita este adesea numita ucigasul tacut, deoarece s-a constatat că inflamarea prelungita si infectiile gingiei cresc riscul de:
Ateroscleroza – Inflamatia creata de parodontita poate crește acumularea de grasimi, colesterol si alte substante in si pe peretii arterelor.
Diabet – parodontita poate declansa diabet zaharat de tip 2.
Atacuri și inima bolilor de inima – Prevalenta bolilor cardiovasculare la pacientii cu parodontita este 25-50% mai mare decât la persoanele sanatoase.
Accident vascular cerebral – Există dovezi că parodontita este asociata cu un risc crescut de accident vascular cerebral.
Cancer – Mai multe studii au arătat un risc crescut de cancer la cei cu boala parodontală.
Nașteri și avorturi spontane premature

Remedii naturale pentru gingivita
Soluție salină
Se dizolva o lingurita de sare in cana ½ apă caldă, se amestecă și se clătește gura bine cu soluția timp de aproximativ un minut. Se recomandă să se repete tratamentul de mai multe ori pe zi.
Aloe Vera
Aloe vera are multe proprietati de vindecare. Similar cu utilizarea sa pe piele, aloe vera este folosita pentru a curata si calma dintii si gingiile. Aplicați o cantitate mică de aloe vera cu degetul pe zona afectată. Puteți folosi aloe vera gel natural, care poate fi achiziționat de la orice farmacie sau planta aloe vera dacă o aveți la îndemână.
Salvia
Salvia este o planta anti-bacteriana eficienta folosita pentru a trata gingivita. Lasati cateva frunze de salvie proaspeta într-o cana clocotită timp de 10 minute, lasati sa se raceasca si clatiti gura de 2-3 ori pe zi. Alternativ, masati gingiile cu frunze de salvie.
Usturoiul
Usturoiul este cunoscut ca având efecte antibiotice. Zdrobiti unul sau doi catei de usturoi și puneți-i pe gingiile infectate. Puteti adauga si un pic de sare peste usturoiul zdrobit, iar apoi se pune acest amestec pe gingiile infectate.
Ulei de nucă de cocos / Vitamina E ulei / Ulei de măsline / Ulei de neem
Uleiul de cocos are proprietăți anti-bacteriene și poate fi utilizat pentru a trata multe infecții ale pielii. Uleiul de vitamina E este de asemenea extrem de valoros. Maseaza gingiile cu ulei de nuca de cocos sau ulei de vitamina E. Scoarță arborelui Neem și frunzele sale au ingrediente active care are proprietati anti-bacteriene si anti-inflamatorii. Aceasta intareste sistemul imunitar si rezistenta organismului la infectii. Puteți folosi, de asemenea, uleiul de masline, care este anti-inflamator. Ia o lingura de ulei de măsline extravirgin si plimba-l prin gura cateva minute, apoi scuipa-l. Nu il înghiți deoarece conține toxine. De asemenea, se poate aplica pe gingii și se maseaza ușor. Pentru rezultate optime, se repetă procedeul de trei ori pe zi.

Ulei esential de cuisoare / arbore de ceai
Atunci când faci tratamentul de ulei de mai sus, poți adăuga o picatura sau doua de ulei de cuișoare sau ulei de arbore de ceai uleiului pe care îl utilizezi. Uleiul de arbore de ceai este antiseptic, iar uleiul de cuișoare poate lupta împotriva infecțiilor la fel de bine. Are proprietati antibacteriene si este foarte eficient in tratarea bolilor
Ceai de Musetel / Ghimbir / Scorțișoară
Ghimbirul imbunatateste starea inflamatorie si musetelul poate ajuta la calmarea inflamatiilor bucale și la păstrarea gingiilor sanatoase. Scortisoara are efecte anti-bacteriene puternice și este cunoscuta pentru tratarea infectiilor. Pentru a calma durerea și de a ajuta în procesul de vindecare bea o mult din aceste ceaiuri. Faci ceai, iei o înghițitură și lasi sa treacă pe gingii. Se poate face, de asemenea, gargara cu ceai ca si cu apa de gura.
Otet de mere + Bicarbonatul de sodiu
Adauga o lingura de otet de mere la o ceașcă de apă și se foloseste la clătire, după periaj cu bicarbonat de sodiu.

Sursa – suntsanatos.ro

Parteneri