Ultimii ani din viața lui Constantin Noica. La ce nu renunța dimineața, indiferent de vreme

Constantin Noica 1

Marele filosof Constantin Noica și-a trăit ultimii ani din viață la Păltiniș, în mansarda unei căbănuțe modeste. Aici era căutat de tineri iubitori de filosofie și dădea meditații la germană ospătarilor din stațiunea montană.

Aici, scriitorul a locuit într-o cameră mică, mobilată modest, cu două paturi, un dulap imens şi o noptieră. Ziua începea cu o plimbare lungă, pe acelaşi traseu în fiecare zi, indiferent cum era vremea, iar masa de prânz o lua la pensiunea Retter, cu toată lumea.

„Dimineaţa servea un pic de ceai de siminichie, un pic de pâine cu unt şi te mai miri ce, şi de la căbănuţa noastră pleca pe fostul drum de altădată, pe la vechile cabane, pe lângă schit, şi urca pe partea cealaltă. Aceea era ora şi jumătate a dânsului pe care o făcea zi de zi, nu conta dacă era frig, ploaie, zăpadă. După aceea citea şi, după ora 2, din nou începeau scrisul, gândirea. Seara, de la 8 putea veni oricine la el, dar până atunci timpul dânsului era atât de preţios, era timpul de scris“, povestea Norica Beches, în urmă cu mai mulți ani pentru Adevărul, despre filosoful cu care fusese vecină la cabană: ea la parter, el la etaj și de care legase o prietenie sinceră.

Norica era o femeie simplă care lucra la un chioșc de carte din stațiunea montană.

Continuarea aici

Parteneri