Umberto Eco, despre ”invazia imbecililor”

Scriitorul italian Umberto Eco a făcut o analiză scurtă a epocii social media în care trăim și a vorbit, îngrijorat, despre ”invazia imbecililor”. Este, se pare, și calea spre succes a imbecilului care suie în politică și devine periculos prin poziția tot mai înaltă pe care o ocupă.
„Rețelele de socializare dau drept de cuvânt unor legiuni de imbecili care înainte vorbeau numai la bar după un pahar de vin, fără a dăuna colectivității. Erau imediat puși sub tăcere, în timp ce acum au același drept la cuvânt ca și un premiat cu Nobel. Este invazia imbecililor”, a spus Umberto Eco, la primirea titlului de Doctor Honoris Causa în „Comunicare și Cultură mass media” la Universitatea din Torino, unde a ținut acest discurs.
„Televiziunea a promovat idiotul satului față de care spectatorul se simțea superior. Drama internetului este că l-a promovat pe idiotul satului ca purtător de adevăr”, a mai spus filosoful italian, care le-a recomandat jurnaliștilor „să filtreze cu o echipă de specialiști informațiile de pe internet, pentru că nimeni nu este în stare să priceapă astăzi dacă un site este credibil sau nu”.
În schimb, Umberto Eco s-a arătat optimist în ce privește existența viitoare a presei scrise. „Există o reîntoarcere la tipăritură. Firme din SUA care au trăit și triumfat pe internet au cumpărat ziare. Acest lucru îmi spune că există un viitor, ziarul nu va dispărea, cel puțin pentru cât mi-e permis să trăiesc. Cu atât mai mult în era internetului în care se dezlănțuie sindromul complotului și proliferează scornelile”, a încheiat scriitorul într-un interviu reluat, din păcate, după ce scriitorul s-a stins.
Din LaRevista.ro (Primit de la prof. Emil Mușat, Vălenii de Munte)