„Umorul oamenilor celebri”: Azi, Vasile Alecsandri

 

Volumul „Umorul oamenilor celebri”, care adună texte selectate și prelucrate de Adriana Lăzărescu, redă „sclipirile-cheie” ale unor oameni celebri din toate timpurile și domeniile de activitate – literatură, artă, filosofie, știință, dramaturgie, cinematografie.

Astăzi, despre Vasile Alecsandri (1821 – 1890)

Distribuie prietenilor

Vasile Alexandri, cutreierând magazinele din Veneția, se opri în fața unei vitrine. Admiră nespus un vas de Murano. Intră în magazin și întrebă ce preț are. Negustorul îi răspunse:
– Este un Murano veritabil, are o lucrătură cu totul aparte, costă 10.000 de lire, dar pentru dumneavoastră voi face un preț mai rezonabil. E o onoare că ne-ați intrat în magazin…
Încântat că negustorul auzise de el, Alecsandri își spuse în sinea lui: „Nu-i rău să fii un om cunoscut”.
Au convenit asupra prețului și scriitorul îl rugă pe negustor să-i trimită vasul la „Hotel Danielli”.
– Pe ce nume? întrebă mult prea amabilul negustor italian.

Giorgiana Radu, AMPress

P.S.
I-am citit câteva pasaje din această carte poetului Lucian Avramescu, intenționând să preiau din ele pentru rubrica AMPress cu scriitori. A râs cu poftă. De unde ai cartea? Din biblioteca noastră. Interesantă! Să mi-o dai s-o citesc și eu. Unele poante îmi par cunoscute, dar nu contează.
Atunci am observat că pe coperta a patra e un comentariu-postfață semnat chiar de Lucian Avramescu. I l-am citit! Ăsta-i scris cu cuvintele mele! Păi sunt ale tale!