„Umorul oamenilor celebri”: Azi, Vasile Alecsandri

 

Volumul „Umorul oamenilor celebri”, care adună texte selectate și prelucrate de Adriana Lăzărescu, redă „sclipirile-cheie” ale unor oameni celebri din toate timpurile și domeniile de activitate – literatură, artă, filosofie, știință, dramaturgie, cinematografie.

Astăzi, despre Vasile Alecsandri (1821 – 1890)

Vasile Alexandri, cutreierând magazinele din Veneția, se opri în fața unei vitrine. Admiră nespus un vas de Murano. Intră în magazin și întrebă ce preț are. Negustorul îi răspunse:
– Este un Murano veritabil, are o lucrătură cu totul aparte, costă 10.000 de lire, dar pentru dumneavoastră voi face un preț mai rezonabil. E o onoare că ne-ați intrat în magazin…
Încântat că negustorul auzise de el, Alecsandri își spuse în sinea lui: „Nu-i rău să fii un om cunoscut”.
Au convenit asupra prețului și scriitorul îl rugă pe negustor să-i trimită vasul la „Hotel Danielli”.
– Pe ce nume? întrebă mult prea amabilul negustor italian.

Giorgiana Radu, AMPress

P.S.
I-am citit câteva pasaje din această carte poetului Lucian Avramescu, intenționând să preiau din ele pentru rubrica AMPress cu scriitori. A râs cu poftă. De unde ai cartea? Din biblioteca noastră. Interesantă! Să mi-o dai s-o citesc și eu. Unele poante îmi par cunoscute, dar nu contează.
Atunci am observat că pe coperta a patra e un comentariu-postfață semnat chiar de Lucian Avramescu. I l-am citit! Ăsta-i scris cu cuvintele mele! Păi sunt ale tale!