Victoria Referendumului a fost zdrobitoare

 

Nu glumesc. Acest referéndum era necesar pentru a demonstra că poporul român nu mai are încredere în nimeni și, cu osebire, în politicieni. Dezbrăcarea la piele a românului, jefuirea lui de încredere, s-a produs constant și eficient iar dubla zi de vot, soldată cu cel mai mare absenteism din istorie, asta indică. Politica a jupuit ultima piele de încredere de pe român, lăsându-l scheletic, cu oasele la vedere, sărăcit de ce-i mai rămăsese.

A fost întrebarea prost pusă, bâlbâită sau purta o virgulă între subiect și predicat, ceea ce a insultat alegătorul de pe miriști și a făcut-o pe țața Veta, sensibilă la ortografie ca un conțopist, să refuze rochia din casa mare? Aș! Sunt convins că și la un referendum în care plebea votantă ar fi chemată să răspundă dacă-i de acord să i se mărească leafa, la fel de neinteresată s-ar arăta, uitându-se chiorâș spre urne și spre inițiatori.

Azi inițiatorul – chiar dacă el a înhățat doar subiectul – este, a fost și a rămas Liviu Dragnea. El s-a cocoțat cu discursul pe toate mesele și l-a trâmbițat în toate Agorele naționale. El și doar el, sigur de victorie, a vrut să și-o asume și s-a ales, vorba unui vecin, cu ciuciu, cuvând greu de descifrat, fiindcă pitește în el o întreagă filosofie a replicii populare. Dragnea a pățit ca la contramitingul pesedist din Piața Victoriei, când – vrând să demonstreze că el e mai tare ca Kim Jong Un – a rămas fără masele entuziaste. Pesediștii, plictisiți, au plecat taman când să aprindă lumânarea telefonului, iar la discursul drăgnist rămăseseră să aplaude doar șefii de filiale și peturile plimbate de vânt.

Da, referendumul a fost o victorie meritată a adevărului. Așa stăm. Falimentul politicii e total. Nu doar al partidului numit, cu ușoare derapaje de curaj ale unora, PSDragnea, ci ale tuturor partidelor – și de stânga și de dreapta și de stat drepți în fața șefilor.

Biserica? A luat și ea un avertisment de la enoriași, dar dreptul ei este – chiar dacă are nu doar în fața altarelor păcătoși, ci și înăuntru, destui – să spună ce e de spus în litera învățăturii creștine. Dar românii nu au absentat fiindcă n-ar fi, în imensă majoritate, pentru o familie alcătuită din bărbat, femeie și copii, ci pentru că simțeau înăuntru o capcană. Capcana a fost, ca mereu, întinsă de parșivenia politică, iar parșivul numărul unu a fost identificat ca fiind Liviu Dragnea. El a vrut să fure acest exercițiu electoral pentru alegerile din anul următor și s-a ales cu ce am zis mai sus.

Sigur că, pentru democrație, victoria acestei înfrângeri e dureroasă. Dar trebuia făptuită. Nimic și nimeni, orice clămpănitor politic sau jurnalistic, abil și orator, n-o poate contesta. E mult de reconstruit și resuscitat, fiindcă încrederea și-a dat duhul sau e pe cale să și-l dea, iar smurdurile noastre politice se arată dizgrațioase, bolnavul – la atingere – simțind că este omorât și nu ajutat să se repună pe picioare.
Lucian Avramescu

loading...

 1. Tudorache Mihai spune

  Da,s-a piedut increderea in politicieni. A survenit,in mod surprinzator,lehamitea. Romanii,dupa evenimentele de la sfarsitul lui 89,s-au boierit. N u mai muncesc,nu intreprind mai nimic,dar vor sa traiasca bine, pe seama imprumuturilor. .. Cat priveste pe Dragnea,am aflat ca a copilarit in comuna SAELELE ! Va inchipuiti cum suna!??Acolo a fost tatal lui militian. Ce pretentii aveti de la el ??! Si-a lasat mustacioara de smecheras,a facut parte dintr-o orchesta de muzica usoara in timpul facultatii,dupa care a vandut bere la halba si probabil blugi,ca mai noi toti !?? Se bate moneda pe faptul ca este comunist,dar la schimbarea de regim avea douazeci si cinci de ani si nu reprezenta nimic. Nu sunt membru PSD si nu-l laud pe Dragnea. Dar,nici nu-l vad vinovatul numarul unu de actuala stare a natiunii.. Partidele sunt gasti,de interese private…Sunt peste o suta de partidulete la numar in prezent. Toate vor sa fie agreate de electorat,ca sa acceada la putere. Toate se erodeaza in exercitarea puterii. ..Absenteismul masiv de la referendumul pentru sfanta familie a fost deplasat si neproductiv. A dat un semnal prost,din toate punctele de vedere. ..Pentru ca a fost condamnat pe nedrept pentru referendumul de demitere a lui Basescu,din vara lui 2012,Dragnea nu s-a mai implicat la actualul… Dar,tot el este scos vinovat… Aflu ca comuna Saelele este datoare la Tel Drum pentru asfaltari… Daca firma de asfaltari este a lui Dragnea,precum se pretinde,ar fi trebuit sa-si asfalteze comuna gratis. Ca obligatie morala si dragoste de cei cu care a copilarit.

 2. Tudorache Mihai spune

  Da,s-a piedut increderea in politicieni. A survenit,in mod surprinzator,lehamitea. Romanii,dupa evenimentele de la sfarsitul lui 89,s-au boierit. N u mai muncesc,nu intreprind mai nimic,dar vor sa traiasca bine, pe seama imprumuturilor. .. Cat priveste pe Dragnea,am aflat ca a copilarit in comuna SAELELE ! Va inchipuiti cum suna!??Acolo a fost tatal lui militian. Ce pretentii aveti de la el ??! Si-a lasat mustacioara de smecheras,a facut parte dintr-o orchesta de muzica usoara in timpul facultatii,dupa care a vandut bere la halba si probabil blugi,ca mai noi toti !?? Se bate moneda pe faptul ca este comunist,dar la schimbarea de regim avea douazeci si cinci de ani si nu reprezenta nimic. Nu sunt membru PSD si nu-l laud pe Dragnea. Dar,nici nu-l vad vinovatul numarul unu de actuala stare a natiunii.. Peridele sunt gasti,de interese private…Sunt peste o suta de partidulete la numar in prezent. Toate vor sa fie agreate de electorat,ca sa acceada la putere. Toate se erodeaza in exercitarea puterii. ..Absenteismul masiv de la referendumul pentru sfanta familie a fost deplasat si neproductiv. A dat un semnal prost,din toate punctele de vedere. Pentru ca a fost condamnat pe nedrept pentru referendumul de demitere a lui Basescu,din vara lui 2012,Dragnea nu s-a mai implicat la actualul… Dar,tot el este scos vinovat… Aflu ca comuna Saelele este datoare la Tel Drum pentru asfaltari… Daca firma de asfaltari este a lui Dragnea,precum se pretind,ar fi trebuit sa-si asfalteze comuna gratis. Ca obligatie morala si dragoste de cei cu care a copilarit.

 3. Tudorache Mihai spune

  E moment propice si arzator sa dezbati problema iubirii… Nu-l pierde.Acum este atentia maxima asupra ei !Buna seara !

 4. Tudorache Mihai spune

  Marlogea, n-ai scris de doua zile… Nici nu raspunzi la comentarii ! Eu fac zilnic,pe fb.zeci de comentarii. Aici se dezbat problemele arzatoare.Scriai ca dormi patru ore pe noapte.In restul timpului ce faci !??Culegi papusoi !?? Trimite-mi romanul,ca vreau sa-l citesc si sa-l platesc. Nucile ti le-au furat. Stai la cazanul de tuica !?? Nu stiu ce are adresa ta ,ca poceste scrisul !?? Te-am parat la fratele tau ca esti refractar…Astazi este 10 ocrombrie si tu taci,poet al iubirii si al familiei cand referendtmul omonim a fost infirmat !??

 5. Tudorache Mihai spune

  Referendumul a fost despre iubire si despre familie,doua repere dragi sufletului tau de poet. Fa bine si trateaza subiectul,nu pretextele politice ale falimentarului absenteism .Iti plac barbatii in curul gol,cu copii mici pe umeri,plimbandu-se pe strazi in gloata !?? Femei goale pe biciclete !??Asemenea poze vedem zilnic aici iar defilarile lor obscene au aparut si in Bucuresti.

 6. Tudorache Mihai spune

  Maestre,a fost o initiativa civica, redactata prost de un jurist, ce a creat confuzie.Tu esti poetul iubirii.Si azi a fost transmisa poezia ta:”Buna seada ,iubite,te astept, ca si cand,numai dragostea noastra ar fi pe pamant !”Ca si cand… s-a produs din Referendumul familiei milenare. S-a dat liber la poponari !?? N-am crezut posibil un asemenea dezastru moral la romani ! De doua zile sunt total descumpanit si am scris ca am sicktir pentru poporul roman pe facebouk astazi toata ziua. Materialul tau este lipsit de iubire,fiind politicianist. Te rog,fiind poetul iubirii,sa revii cu un text sentimental.Nimeni nu ne-a oprit sa votam. Nu suntem o natie sodomista.

 7. Vilyfort spune

  Exceptional articol, cine sustine ca referendumul n a avut conotatie politica este ori lingau manevragiu psd , ori decerebrat

 8. Yon Rijksadelaar spune

  parsivul nr 1 a fost identificat ca fiind Liviu Dragnea, spuneti Dv Maestre! Parsiv e de o groază de ani, încă de când era ”coteiul” javrei numită de O Paler, kanalia perfctă ! Parsiv a fost si când a fost medaliat, sau atunci a fost altceva ?https://www.comisarul.ro/articol/destabilizarea-romaniei-adevarata-miza-a-papusii-i_870331.html?utm_source=projectagora&utm_medium=contentdiscovery

 9. Dan spune

  Cine susține că referendumul a avut conotatie politică, nu socială, este pur și simplu cretin!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.