Adriana – Ancuța Oprea: MUZEUL PIETREI DIN SÎNGERU

Originar din Sîngeru, Prahova, poetul Lucian Avramescu își are rădăcinile în satul natal de care este puternic atașat considerându-l, pe bună dreptate, “centrul pământului”.

Departe de zgomotul infernal al mașinilor și de triperia metalică a tramvaielor bucureștene, poetul Lucian Avramescu se retrage, ori de câte ori îi permite timpul, în casa bunicilor și a părinților săi care îl hrănesc spiritual cu un izvor nesecat de energie.

Aici au luat și iau încă naștere, grație talentului insuflat de gena părintească, slove pline de înțelepciune și versuri de dragoste  de o deosebită profunzime și originalitate. Fiecare zi are ceva special, căci inovația talentului își face simțită prezența odată cu zorii dimineții și ia forme artistice deosebite, ca de exemplu, cioplitul în piatră, concretizat prin realizarea Muzeului Pietrei, singurul de acest gen din zonă, sau poate din țară, după spusele poetului.

Muzeul este situat în vatra satului, într-o companie care constuie nucleul istoric al așezării, vis-a-vis de Muzeul sătesc, filială a Muzeului de Istorie și Arheologie Prahova, amenajat în conacul familiei treti-vistiernicului Andrei Bozianu și de Biserica “Sf. Andrei”, ctitorită tot de acesta, întru slava lui Dumnezeu, că l-a scăpat de turci, a cărei pictură originală, păstrată doar pe tâmple, e realizată de zugravul Manole Diaconul, apoi de Veniamin Precup în frescă.

Clădirea părintească sau conacul, așa cum mai este denumită, tipică arhitecturii rurale de acum două secole, este o construcție masivă din piatră, cu ziduri groase de aproape 80 cm, restaurată de curând, elementele de bază ale construcției fiind piatra și lemnul. Chiar una dintre săli, susținută pe coloane din lemn, are în interior bănci și mese cioplite în piatră, pe care stau cești mari, din rocă albă, (ce așteaptă să fie umplute cu cafea), tutelate de șemineul care se arată maiestuos încă de la intrare, amintindu-ne de poveștile pline de savoare și de istorie din “Hanul Ancuței” al lui Sadoveanu.

Într-una din sălile de la intrarea în muzeu se îmbină armonios lucrările sculptate în piatră cu tablourile excepțional realizate de fratele poetului, Marian Avramescu, un nume de referință pentru arta contemporană.

În totalitate, acest muzeu conține peste 1000 de lucrări în piatră, toate realizate de artiști țărani din satele din județul nostru sau din Buzău. Cu ocazia vizitării muzeului, poetul ne-a declarat, că blocurile de piatră cumpărate sunt șlefuite de către artiști în curtea interioară, iar exponatele reprezintă motive rurale de artă tradițională: figurine umane, obiecte de uz gospodăresc, animale.

Poetul Lucian Avramescu dorește să extindă această “asociație culturală”, lărgind interesul tinerilor, în special, prin deschiderea unei tabere de vară, de sculptură, promovând astfel, interesul lor pentru cultură în general și pentru artă, în special, ducând mai departe tradiția satului natal.

                    Prof. Adriana – Ancuța Oprea, Liceul Tehnologic, Sîngeru, Prahova

Parteneri