• Home
  • Rețete
  • Cum se păstrează mustul dulce și acidulat. Trei metode eficiente și testate

Cum se păstrează mustul dulce și acidulat. Trei metode eficiente și testate

must de casa 1

Octombrie este perioada în care ne bucurăm de mustul dulce și aromat, imediat după culesul viilor. Dar multe gospodine întreabă cum se păstrează mustul mai mult timp fără să fermenteze. Metodele tradiționale sunt cele mai sigure!

Congelatorul poate fi una dintre metodele prin care se păstrează mustul dulce timp de câteva luni. Dar, după decongelare, gustul lui nu va mai fi la fel. Metodele tradiționale, folosite de bunicile noastre par să fie mult mai bune.

Pentru a menține mustul dulce mai mult timp, trebuie fiert. Dacă ai o cantitate mai mică de must și vrei să te bucuri de el timp de 2 – 3 săptămâni, o poți fierbe pe toată. Mustul se pune la fiert într-un vas emailat, se fierbe la foc mic până când face spumă. Aceasta se culege cu o lingură de lemn. Atenție! Nu folosi niciodată ustensile din metal în mustul pus la fiert, pentru că îi schimbă gustul.

Mustul este suficient de bine fiert când nu mai face spumă. În medie, el trebuie fiert la foc mic timp de 15 minute.

Se stinge focul și se toarnă ușor mustul în sticle de un litru din sticlă, niciodată în recipiente din plastic. Se pun dopuri etanșe, se îmbracă sticlele într-o pătură și să lasă să se răcorească treptat peste noapte. Este important ca mustul să se răcească foarte încet, pentru a opri fermentarea și pentru a se păstra dulce mai mult timp. Ulterior, sticlele se depozitează în frigider sau într-o cămară rece.

Cum se ”taie” mustul
Una dintre metodele tradiționale de a păstra mustul bun și dulce implică tot fierberea. Dar mustul ”se tăia”, adică se fierbea doar jumătate din cantitatea necesară, iar aceasta se adăuga peste jumătatea de cantitate nefiartă.

În acest fel, mustul proaspăt ”se taie” cu must fiert, se întrerupe procesul de fermentație, dar se păstrează gustul acidulat mai pregnant. După ce se combină cele două cantități de must, se toarnă în sticle din sticlă, se pun dopuri etanșe și se îmbracă în pături, să se răcească treptat.

Ulterior, mustul ”tăiat” se păstrează la frigider sau într-un beci rece și asfel se păstrează mustul dulce timp de 3 – 4 luni.

Continuarea pe libertateapentrufemei.ro

Parteneri