Moșii cireșelor sunt darnici. Iată de ce e bine să-i respecți cum se cuvine

 

Moșii cireșelor sau Moșii de vară se țin în Sâmbăta de dinaintea Rusaliilor. În această zi, chiar și Biserica Ortodoxă a consacrat un ritual al pomenirii morților.

 

Se spune că sufletele morţilor, după ce părăsesc mormintele în Joia Mare, se perindă printre cei vii, întorcându-se în morminte în ajunul Rusaliilor.
De aceea, pentru a pleca liniștiți, li se dau de pomană colaci și vase cu apă, vin sau lapte, în unele locuri și căni cu cireșe la torți, și neapărat lumânări aprinse, pentru a nu-și pierde calea spre lumina veșnică. Oamenii cred că sufletele adormite care nu primesc nimic de pomană se întorc mâhnite la locul lor și se hrănesc cu țărână. În toate bisericile ortodoxe au loc slujbe speciale de pomenire. Atât la Moși, cât și la Rusalii, nu lucrează și, mai ales, nu se toarce, ca să nu se întoarcă îndărăt colacii morților. Nu se aruncă gunoiul, nu se mătură, nu se spală rufe. Femeile care cinstesc cum se cuvine Moșii, an de an, nu îmbătrânesc repede și își păstrează sufletul mereu tânăr.

Distribuie prietenilor

Sursa – libertateapentrufemei.ro