
10 motive pentru care JAPONEZELE NU ÎMBĂTRÂNESC sau NU SE ÎNGRAȘĂ
Recent am dat peste o carte mică, dar plină de informații scrisă de Naomi Moriyama intitulată, ”Femeile japoneze nu îmbătrânesc și nu se îngrașă”.
Această carte cuprinde rețete delicioase care nu trebuie să lipsească din meniul zilnic, sfaturi utile și informații.
Cum ar fi, în ultimii 25 de ani femeile japoneze au detinut recordul mondial la longevitate, 86.4 ani. Nu doar femeile, dar și barbații japonezi au cea mai mare speranță de viață în rândul oamenilor din lume 192 de națiuni. O mare parte din această distincție este atribuită alimentației alimentaței sănătoase.
Iată rețeta japoneză pentru a trăi până la o vârstă înaintată, rămânâd activ și sănătos.
1. Ingredientele bucătăriei japoneze sunt simple, consistente și se consumă zilnic:
• pește
• legume de mare
• legume de pământ
• soia
• orez
• fructe
• ceai verde
2. Japonezii se bucură de mesele gătite zilnic acasă.
O masă tradițională constă din pește la grătar, un castron de orez, legume la foc mic, supa miso, fructe felii la desert și ceai verde.
Japonezii consumă aproape 10 la sută din peștele din lume, deși populația Japoniei reprezintă circa 2% din populația lumii.
Cantitatea de pește consumată de japonezi reprezintă 150 de lire sterline/persoană, pe an, comparativ cu media mondială de 35 de lire sterline.
Aportul zilnic de acizi grasi omega-3 ar putea foarte bine explica de ce japonezii trăiesc o viață lungă și sănătoasă, la care se adaugă o cantitate de cinci ori mai mare de legume crucifere, broccoli, varza, conopida si varza de Bruxelles, față de consumul americanilor.
3. Japonezii folosesc ceea ce este proaspat și în sezon. Potrivit autorului Moriyama, „supermarket-urile japoneze sunt catedrale de prospețime. Alimentele prezintă nu numai data expirării dar și ora. Japoneza va cumpăra pește, carne, legume sau mâncăruri preparate care au fost ambalate cu jumătate de oră înainte în acea zi. ”
4. Japonezii mananca portii mici și variate la o masă. Încă de mici sunt educați să mănânce încet și să savureze fiecare înghițitură. Iar mâncarea este servit în farfurii reprezentând 1/3 din mărimea farfuriilor americane.
Principiile de bază ale prezentării preparatelor alimentare de casă:
• nu umple complet farfuriile
• nu servi o porție mare din fiecare fel
• fiecare fel se servește în altă farfurie
• mai puțin este întotdeauna mai mult
• fiecare fel este aranjat pentru a prezenta frumusețea naturală
• alimentele ar trebui să fie ușor garnisite
• ceea ce este proaspăt este cel mai bun.
5. Mancarea japoneză este ușoară (dietetică). Cea mai mare parte a gătitului se face pe partea de sus a sobei, folosind tehnici variate, cum ar fi: abur, grill-ul tigaie, sote, cartofi preparați la foc mic sau projiți într-un wok. Bucătarul japoneză foloseste uleiuri sănătoase și bulion aromat pentru a asezona mâncarea. Și, deși masa este ușoară, te simti mulțumit și satisfăcutdar nu prea sătul.
6. Japonezii manancă orez în loc de pâine la fiecare masă. Aceasta este o diferență importantă între modul de a mânca în Est și Vest. Diferența constă în consumul prea mare de făină rafinată care reprezintă o cauză majoră a obezității în America, astăzi.
În loc să mănânci paine la fiecare masă încearcă o porție de orez brun ( jumătate de ceașcă) sau alte cereale integrale de 1-2 ori pe zi.
7. În Japonia, micul dejun este considerat cel mai important și cea mai cosistentă masă a zilei. Acesta poate consta dintr-o varietate de feluri, mici cantitativ, care includ ceai verde, orez fiert, supa miso cu tofu si praz, foi mici de alge nori, o omletă dintr-un ou sau o bucată de pește.
Mai mult pe suntsanatos.ro