A.M. Press
Ultimele stiri din Romania!

Prof. Alexandru Rafila: ”La granița României e încă o boală infecțioasă care produce ravagii”

9 33.227

 

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a pledat vineri pentru adoptarea legii vaccinării, atât în contextul pandemiei de SARS-CoV-2 dar și în cel al existenței altor boli contagioase care produc ravagii la o populație neprotejată.

”România înregistrează şi numeroase cazuri de rubeolă, numeroase cazuri de tuse convulsivă, cazuri de tetanos. Difteria este la graniţele României. S-au înregistrat cazuri de difterie în Ucraina şi lucrul acesta trebuie foarte clar ştiut pentru că difteria, la o populaţie care nu este protejată – mai ales populaţie infantilă – este o boală care poate produce ravagii”, a spus Rafila.

Difteria este o boală infecţioasă acută, transmisibilă, provocată de Corynebacterium diphteriae, care rămâne la poarta de intrare, se multiplică şi determină fenomene locale (edem şi false membrane) şi elaborează o toxină care difuzează în organism, determinând fenomene toxice la distanţă, în diferite organe.

Cazuri de difterie şi-au făcut apariţia la graniţa României cu Ucraina. Autorităţile sunt în alertă, mai ales că rata de imunizare a scăzut de la an la an. Ultimele cazuri de difterie au fost raportate în România în 1989.


APRECIAZA ARTICOLUL !

Sursa de infecţie – bolnavul cu formă tipică (contagios înainte de debutul clinic, timp de 10-30 zile, uneori în convalescenţă până la 3 luni; antibioticele scurtează perioada de contagiozitate), bolnavul cu formă atipică si purtătorii aparent sănătoşi (1-5% din populaţie), faringieni, nazali; sunt de obicei persoane cu infecţii ale căilor respiratorii superioare. Indicele de contagiozitate variază în jurul valorii de 20%; copiii sub 6 luni, născuţi din mame imune, nu se îmbolnavesc. Receptivitatea la infecţie este maximă între 2 şi 5 ani şi scade treptat până la vârsta adolescenţei, fie ca urmare a vaccinării, fie ca o consecinţă a infecţiei naturale.

Cale de transmitere: aerogenă prin picături, directă, prin contact cu persoane infectate sau indirectă prin obiecte de uz contaminate, alimentara- excepţional.

„Difteria este o boală infecţioasă bacteriană produsă de Corynebacterium diphtheriae – aşa se numeşte microorganismul care este responsabil de producerea bolii. Problema cea mai gravă este atunci când acest microorganism produce o toxină foarte puternică care are acelaşi nume – toxina difterică – iar manifestările sunt locale, adică angina difterică care se manifestă prin dificultăţi în respiraţie – false membrane – mai ales la copii. Din cauza abundenţei acestui exudat fibrinos – este un exudat fibrinos această membrană – poate să ducă chiar la tulburări majore de respiraţie. Pe de altă parte, toxina difterică produce şi manifestări toxice la distanţă la nivelul organelor interne, mai ales la nivelul cordului”, a declarat prof. dr. Alexandru Rafila, intr-un interviu pentru medichub.ro, potrivit doctorulzilei.ro.

Prevenţia în cazul difteriei se face prin vaccinarea cu mai multe vaccinuri, printre care cel trivalent, diftero-tetano-pertussis.

Difteria se ia pe cale aeriană, iar, dacă boala se manifestă şi se administrează tratamentul cu ser antidifteric, chiar şi în acest caz mortalitatea poate ajunge la 10%.
Specialistul mai precizează că, în cazul adulţilor, piaţa vaccinurilor este destul de redusă, iar aceştia ar trebui să facă vaccinul combinat diftero-tetano-pertussis.

„Pericol există. Dacă boala se manifestă, chiar în cazul tratamentului cu ser antidifteric, mortalitatea ajunge undeva la 10%. Efectul toxic al toxinei difterice poate să fie letal câteodată. În Ucraina, s-a răspândit din cauza lipsei de vaccinare. Asta face posibilă apariţia unui caz şi apoi apariţia de cazuri secundare. Ucraina şi Republica Moldova au avut o epidemie puternică la începutul anilor ’90, când a scăzut acoperirea vaccinală de rutină, după destrămarea URSS şi au avut sute de decese. Nu vrem să ajungem la aşa ceva”, a mai spus prof. dr. Rafila.

loading...
9 Comentarii
 1. Plesea Gheorghe spune

  Cel mai simplu război, fără tancuri, avioane ,rachete.
  – Se face o campanie antivaccinare du „argumente” științifice(pseudo), cât mai credibila în mase apoi trimiți câțiva purtători sanatosi si ai țara l picioare. !!!!!AVIZ CSAT!!!!!

  1. Dimov Laurian spune

   Campania este de vaccinare care s-ar vrea OBLIGATORIE.
   Nu se vrea ea singurica, este ajutata sa devina asa . Nu c-ar exista interese . Aviz CSAT!

   1. Anonim spune

    Vrajeala mare !!! Pai daca e Difterie la granița cu Ucraina cu mortalitate de 10 la suta …unde sunt morți?? Sau acu au trecut la covrig 19? Hahaha , știu ce vorbesc , cunosc persoane exact din zona !!! Nici vorba de asa ceva !!! Asta e un mincinos !!! Un tradator!!!

 2. o t spune

  MANIPULARE! Nu puneti botul la asemenea articole. Sunt facute sa ne sperie si sa ne prosteasca pentru a ne vaccina!

 3. Lucian spune

  Asa-i, numai prostii se vaccineaza in incercarea de a scapa de anumite boli grave, desteptii nu, prefera sa traiasca ca in urma cu 1.000 de ani si sa molipseasca si pe altii, daca se poate, ca e mare pacat sa te imunizezi.

  1. Anonim spune

   Vrajeala mare !!! Pai daca e Difterie la granița cu Ucraina cu mortalitate de 10 la suta …unde sunt morți?? Sau acu au trecut la covrig 19? Hahaha , știu ce vorbesc , cunosc persoane exact din zona !!! Nici vorba de asa ceva !!! Asta e un mincinos !!! Un tradator!!!

 4. Popescu dorina spune

  Problema cu vaccinurile este ça nu mai SUNT ce erau.
  Pe vremea cominismului se respecta cu strictete reteta originale a vaccinului, el Era preparat in Romania si Era foarte supraveghiat.
  Acum INSA , PT a micsora costurile producerii,, unele din substantele din reteta au fost inlocuite cu altele Care au efecte similaire cu cele originale d’ar cu réactii adverse urite sau foarte urite.
  PT formelle producatoare de vaccinuri important este ça vaccinurile sa Coste cit mai putin si sa fie vindute cit mai scump.
  In acest mod Vedem ça vaccinurile contin aluminium sau mercure sau alte otravuri si pot lasa sechele pe toata viata sau pot fi Chiar mortale.

 5. ALISTAR DANIELA spune

  Nu stiu ce boala sa mai inventeze pt a ne obliga sa ne vaccinam.NU VACCINURILOR DE NICI UN FEL.

 6. GHEORGHE LASCU spune

  Da, există Difterie în Ucraina!
  Da, există epidemie de Rujeolă în România, peste 20.000 cazuri și 60 copii decedați!
  Da, există și pandemie cu SARS Cov-2!
  Da, există și vor exista interese obscure ale unor formatori de opinie care nu doresc vaccinarea populației!
  Da, există însă și suficient de mulți oameni conștienți care își vaccinează copii!
  Tu, ți-ai vaccinat copii?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site web foloseste cookie-uri pentru a va imbunatati experienta. Vom presupune ca sunteti de acord cu asta, dar puteti renunta daca doriti. Accept Citeste mai mult