Șerban Cionoff: PE CÂND O LEGE A RĂSPUNDERII MATERIALE PENTRU FĂCĂTORII DE NELEGIUIRI?

 

Electorală, populistă, impusă de Curtea Constituţională sau cum vreţi să—i mai spuneţi, măsura anunţată de către ministrul muncii, Rovana Plumb, vine să dea satisfacţie celor peste 234.000 de românii care au avut ghinionul să se pensioneze după 11 ianuarie 2011 şi până pe la sfârşitul lui 2013. Din nefericire pentru ei, recalcularea asta, decisă- place sau nu place, asta este altceva!- de guvernul Victor Ponta în şedinţa din 18 decembrie 2013-  nu operează retroactiv pentru toată perioada asta, ci, dacă am înţeles eu bine, doar începând cu lunile noiembrie şi decembrie ale lui 2013, dar, vorba românului: „ Decât nimic, e bine şi-aşa…”

Nu am de gând acum să înalţ un imn de slavă şi de vibrantă mulţumire premierului, ori ministrului de resort, fiindcă, de fapt, nu au făcut decât să îşi onoreze o promisiune electorală. Dar cum noi suntem într-o ţară a-tipică în toate cele, adică o ţară în normalitate a ajuns să ni se pară… o a-normalitate (şi viceversa), nici că mă mai miră dacă tocmai PDL-iştii au fost cei care au sărit cu o gură cât o şură să beştelească actualul exectiv, acuzându-l de toate păcatele politicianismului în floare.

Distribuie prietenilor

Adică, tocmai ei, PDL-iştii, sub a căror guvernare Boc a nu-mai-ştiu-câta, peste 234 de mii de români au fost furaţi pe faţă de către nişte amploaiaţi care au pritocit această nenorocită grilă de calculare a amărâtelor lor de pensii…

Una peste alta, mă bucur pentru fiecare dintre cei peste 234 0000 de colegi ai mei, pensionari vreau să zic, pe care măsura aceasta i-a făcut fericiţi, urându-le , din toată inima, să se bucure sănătoşi, ani mulţi şi liniştiţi de pensia lor muncită şi meritată.

Trecând, însă, peste aceste emoţionante momente, haideţi să ne întoarcem la o judecată mai la rece. Aşadar, haideţi să socotim cât fac: 234000 pensionari înmulţiti cu 63 RON. Fac:14.742.000 RON, cu bătaie!

Vorba e, de unde să se ia bănetul acesta? Cum de unde?! De la bugetul ţării că vorba aia, are balta peşte.

În vremea asta,ex- pseudo-premierul (numele individului chiar că nu am chef să îl repet, vă rog să mă credeţi!) face şpagate spre o aşa-zisă Fundaţie (tot un fel de „pseudo-ceva”!) , iar o domniţă care taman la acele timpuri de ruşine naţională era ministreasă a muncii ş.a.m.d şi mai nou pozează în deputată, tună şi fulgeră împotriva celor care,de bine de rău, încearcă să mai repare câte ceva din ce au stricat, cu bună ştiinţă, furibunzii lor acuzatori publici de azi.

Pentru că tot am adus vorba, ce mai ştiţi despre onorata doamnă Domnica  Doina Pârcălabu, sub a cărei preşedinţie Casa Naţional de Pensii a cauţionat nenoricita aceea de grilă (sau cum i se mai spune în limbajul supersofisticat al învârtitorilor de hârtii şi, mai nou, de e –maill-rui)? Dânsa nu are pe conştiinţă  chiar nici-un fel de apăsare, acolo, cât de mică?…

Şi uite-aşa, din aproape în aproape, am ajuns la cheia problemei. Deci, de plătit, oalele sparte de către guvernul PDL-ist şi de mascotele sale plăteşte tot statul.Mai bine zis, bugetul statului, inclusiv sau mai ales bugetul asigurarărilor sociale . Că doar suntem în ţara lui”Al matale, Caragiale”: „Treaba statului, domnule, el ce grijă are? Pentru ce-l avem pe el?”

Nu am, acum, de gând  să calculez pe ce se putea cheltui, cu cap şi cu folos,  această sumă colosală: 14. 742.000 RON. Vreau, însă, neapărat să întreb, direct şi de la obraz: despre răspunderea materială a celor care iau decizii păguboase mai se aude ceva? Că decizille astea au fost luate din tembelism sau din rea- credinţă,  asta nu are nici-o importanţă.

În medicină, orice am spune şi oricât s-ar fofila unii şi alţii, fiinţează principiul mal-praxis-ului. Dece numai în medicină şi, de pildă, în justiţie nu? Nu de alta dar de aici –mai corect spus: cu precădere de aici!- au „emanat” atâtea şi atâtea sentinţe strâmbe şi tălâmbe infirmate la CEDO şi pe care tot de la vistieria publică se plătesc.Ca şi aceşti 14.742.000 RON pentru reparaţia daunelor materiale pricinuite celor peste 234.000 de pensionari.

Tocmai de aceea, apreciind aşa după cum merită această decizie a guvernului Ponta, aş vrea să cred că ea nu este decât un prim pas pentru a reintra într-un climat de legalitate şi de respect pentru om.

Aştept, aşadar, o anchetă, de sus în jus, pentru a se stabili „cine?” şi în „ce condiţii?” a avut ideea imbeciloidelor măsuri ale guvernărilor PDL , ca şi cine a  aprobat, tot de sus în jos, ca acestea să se aplice?  După care să se decidă şi cum se aplică principiul răspunderii materiale?

Nu avem încă o lege în materie? Foarte bine, distinşi domni parlamentari, ce spuneţi de idee? Ştiu că nu vă afectează, direct, povestea asta, dar pe o bună parte din electoratul dumneavoastră din teritoriu, cu siguranţă că DA!

Şerban CIONOFF