
Sorin Sfârlogea: Cum să omori o idee frumoasă
Probabil că ați auzit de Erwin Albu, fermierul din Codlea care cultivă legume în curtea proprie – nu foarte mare – și le lasă la poartă să le ia cine o vrea și să plătească atât cât consideră că merită, punând banii în cutia poștală. Dacă n-ați auzit, aflați povestea de aici. Ceea ce m-a impresionat este încrederea pe care a avut-o în semenii săi, într-o societate care demonstrează la fiecare pas că nu are valori morale solide. Poate că așa ar putea fi reclădite, măcar în parte, prin visători ca Erwin care construiesc prin gesturile lor insule de normalitate ce ar putea deveni cândva continente.
Povestea, spusă de mai multe ori de diverse ziare și televiziuni, are și o continuare. Una în care apare zmeul cel rău al administrației locale. O oarecare Popescu Corina, șefă la serviciul de Achiziții Patrimoniu (ce dracu’ o fi și asta!?!) al primăriei Codlea, semnează și-i trimite o adresă oficială lui Erwin, împreună cu un oarecare consilier George Iaru, ca să-i spună că n-are certificat de producător și să facă bine să-l obțină, precum și că trebuie să plătească o taxă de ocupare a spațiului public pentru că a pus la poartă câteva cutii cu legume și fructe.
Primul impuls pe care îl am ar fi să mă duc la madam Popescu, s-o iau de ciuf și s-o plimb prin Codlea, întrebând-o la fiecare mașină parcată pe stradă dacă respectivii au plătit taxă de ocupare a spațiului public. Trebuie să fii nițel cretin ca atunci când auzi de o astfel de inițiativă precum cea a lui Erwin Albu și să te gândești mai întâi că ai putea să-l taxezi. Trebuie să fii o imensă vacă (sau bou, după caz) să nu pricepi că gestul reprezintă pentru comunitate un semn de normalitate a relațiilor dintre oameni care ar trebui sprijinit, lăudat, promovat. Trebuie să fii redus mintal să nu realizezi că, după ce a obținut atâta mediatizare și apreciere publică, ideea trebuie preluată de primărie și căutate modalitățile de a o sprijini și extinde, căci altfel îți vei atrage oprobiul general.
Și asta e problema cu unii dintre oamenii ăștia care lucrează în administrații: nu pot judeca decât fie în termeni de șpăgi și nepotisme, fie în termenii unor regulamente șchioape și strâmbe pe care le aplică în litera lor. Nu pricep că rostul lor e să inițieze sau să sprijine sau măcar să nu împiedice construirea unor comunități puternice, bazate pe respect, pe cinste și încredere. Ei cred că rolul lor e să aplice niște căcaturi de ordine și circulare emise de niște tâmpiți mai mari ca ei, indiferent dacă au sens sau nu. Pentru că ei nu lucrează pentru oameni, ci pentru șefii lor din primării și ministere. Nu pentru că ar respecta ierarhiile, ci pentru că șefii au puterea discreționară de a-i da afară. Și astfel ar pierde serviciul de funcționar public, despre care – paradoxal – se plâng oricui vrea să-i asculte că e stresant și prost plătit.
Și de aia cred că popescucorinele și iarugeorgeii din administrațiile publice și locale sunt irecuperabili pentru societate și ar trebui trimiși acasă. Definitiv. Sau măcar până când vin cu capul plecat și își cer public scuze că s-au comportat ca niște imbecili.
sorinsfirlogea.com