A.M. Press
Ultimele stiri din Romania!

Marina Almășan: Ticăloșii care ni se-ntorc în țară

6 6.480

 

Sute de mii de “români din diaspora” ne-au invadat în aceste zile țara, întorcându-se “acasă”. Este una din știrile cel mai des prezente în jurnalele tuturor televiziunilor, pe buzele tuturor romanilor. În primul caz, îi urmează considerații moderat revoltate, făcute de invitații în platou. În al doilea – o avalanșa de înjurături si blesteme, la adresa acestor descreierați, transformați , în ticăloșia lor, în “vehicole ale morții”și deveniți principalii vinovați ai ceea ce va urma, cât de curând, în România.

Mă întristează însă că, în toată această poveste, pică rău “DIASPORA”. La modul general. Ce greșeală imensă! Caci NU, nu ni se-ntorc în țară valorile ( cu mici excepții, pe care le rog să nu se simtă vizate de editorialul meu!), nu ni se-ntorc în țară românii cuminți, așezați pe la casele lor, văzându-și cu seriozitate de rostul lor , de carierele lor – uneori impresionante – și trăindu-si viața departe de tară, cu toate consecințele aferente , și bune, și rele. Căci nu e deloc confortabil să traversezi astfel de perioade complicate departe de țara ta, departe cei dragi, de bătrânii părinti, pe care, Doamne Ferește, este posibil chiar să nu-i poți nici măcar duce la groapă. Nu, nu acești români au forțat hotarele țării, ignorand orice rugăminte a autorităților, nesocotind orice lege morală, care spune că, daca există cel mai mic risc de a face cuiva rău, prin fapta ta, abține-te! Ei si-au invadat țara natală, pe care cu nonșalanță au părăsit-o cândva, dar nu pentru a-și construi o viața decenta și o carieră de succes pe alte meleaguri. Cei ce ne-au adus, în dar de Paști, coronavirusul, sunt cei plecați să muncească “la negru”, să fenteze autorități străine, să-i lase pe cei de acasă fără cei mai buni meșteri, și asta fără nicio remușcare. “Banul învârte lumea” spune un proverb. Le-a învârtit mințile multora, trimitându-i în toate cele patru zări, departe de țara lor, și nu doar pentru a munci în mod cinstit. Ci si pentru a cerși, mutilând cu zdrențele lor chipul celor mai frumoase orase ale lumii, pentru a face tumbe prin așternuturile plătitorilor în valută, pentru a șterge la fund bătrânii altora, lăsându-i pe ai noștri să moară singuri, uitați de lume. Sunt concetățenii nostri care au dat buzna “în lumea civilizată”, dar nu pentru a i se alinia, ci pentru a fura, tâlhări, înșela sau chiar ucide, cu sânge rece. Pentru a scuipa, prin toate acestea, imaginea țării lor. Aceștia sunt “românii care se întorc brusc acasă” ! Ei se află în spatele panicii generale, a oamenilor ce au început să ne moara, a medicilor care-și riscă viața în aceasta luptă crancenă. Ei sunt descreierații care și-au dat, brusc , seama că, la o adică, numai fraierii din țara ta îți pot veni în ajutor. Lor le datorăm răspindirea epidemiei, pentru ei statul român trebuie să consume bani cu carantine, forțe de ordine, monitorizări la domiciliu și, mai apoi, asistența medicală. Dar ei nu sunt DIASPORA! Ei sunt niște descreierați, pe care nu i-am fi vrut niciodată înapoi, căci țara ne-ar fi mai curată fără ei. Iar acum, mai sănătoasă.

Sunt dure cuvintele mele, știu, dar mi le asum. Și mai știu că granițele vor continua să li se deschidă, că “țara lor natală” va continua să-i primeasca, creștinește, ca pe niște fii rătăcitori. Aș zice, mai bine, rătăciți cu mintea și sufocați de propria incultură, imaturitate , nesimtire si lipsă de milă!

Dar aș vrea ca , din cauza lor, oamenii de bună credință din această țară să nu-și îndrepte ura către toți românii ce trăiesc dincolo de hotarele țării. Și care, în aceste momente, acolo, departe, traversează, asemeni nouă, continente de neliniști și disperari personale , combinate cu grija pentru cei dragi, rămași în țară. Să îndreptăm, așadar, gândul nostru bun către ei, mai cu seamă către cei aflați în țările cel mai crunt lovite de această nenorocire planetară. Să le dorim să depășească cu bine această cumpănă și să nu uite niciodată că , în vremuri normale, România, tara lor, îi așteaptă întotdeauna , cu brațe deschise.

P.S. Am o impresionantă arhivă de fotografii, cu astfel de “români” ce ne fac de râs , pe care i-am întâlnit în mai toate țările europene prin care am călătorit. Am ales pentru acest editorial un instantaneu surprins pe străzile Parisului…Marina Almășan: Ticăloșii care ni se-ntorc în țară 1

loading...
6 Comentarii
 1. Corneliu spune

  Adevărul dvs este dureros. Dar si pentru astfel de oameni a murit Domnul Isus Hristos.

  1. Mihai Badea spune

   Nici o parere nu este buna de pus in rama! Libertatea, pentru cei plecati, dar si pentru cei ramasi in tara, este un mod propriu de exprimare a nivelului de intelegere al fiecarora! Patrioti sau nu, cu totii pot fi usor observati prin ceea ce fac, iar calitatile si defectele ii aseaza precis intr-un loc ce nu mai poate fi precizat,de data asta, geografic!
   Cu alte cuvinte, fiecare personaj isi da arama pe fata din orice punct de pe glob s-ar afla!

  2. Hauceag Constantin spune

   Comentarii de genul acesta în momentul când suntem puși în fata faptului împlinit nu au nici un rost. Gândul ar trebui sa ne fie la spitalele aflate în colaps(Suceava) de exemplu ca și multe altele din țară. CUM PUTEM AJUTA?

 2. Bogdan Steluta spune

  Puteai sa te abtii de la comentariul facut! Dar cum si tu ai nevoie de bani, de pubblicitarie, nu ai tinut cont de nimic! De ce? Pentru ca si tu esti romanca!!!!!!! Adica la fel……..

 3. Nelutu spune

  Acestia sunt votantii lui Iohanis!Trebuiau condusi la Cotroceni ca nemernicul sas sa-i felicite si sa-i sarute,doar datorita lor a ajuns el presedinte!Acestor indivizi nu trebuia sa li se permita intrarea in tara si atunci nu aveam coronavirus!

 4. Bărboni Elena spune

  Indiferent de câtă răutate si venin veți arunca asupra celor care se întorc în țară, realitatea este că au acest drept, pentru că: este și țara lor, și ei sunt români, deci de-ai noștri, și ei sunt oameni, cu fricile lor și le este teamă, pentru ei și pentru ai lor!?
  Sunt realități, de care nu trebuie să uităm, dar ceea ce ar trebui ca să ne amintim, mai ales acum, când ne aflăm în plin coșmar de netrecut, este, că printre acești adevărați ,,proscriși”, așa cum nu-i prezentați, în cuvinte și imagini, se întorc acasă: copiii, nepoții, frații și surorile, părinții și bunicii noștri, cele mai dragi ființe ale noastre, care, din frica și disperarea de a nu ne fi alături, și-au pus și ne-au pus în pericol ceea ce cu toții avem mai de preț, VIAȚA (gândind poate, fără prea mare luciditate, în momentele de panică generală, că dacă tot va fi ca să murim, să fim măcar împreună, ACASĂ!?
  Cine este în măsură ca să îi judece și să arunce primul cu piatra???
  În nici un caz Marina Almășan, cea care în urmă cu puțin timp, întina cu cuvinte la fel de tăioase și de jignitoare, cariera, viața și memoria, unei jurnaliste dragi, om de televiziune respectat și iubit, trecute în neființă mult prea devreme, regretata CRISTINA ȚOPESCU!
  Atâta timp cât printre noi vor exista persoane atât de reci și fără sentimente de compasiune, atât de rele și de invidioase, pe cei superiori lor ( care chiar și atunci când cei ce sunt subiectul ranchiunii lor au decedat și nu se mai pot apăra, îi lovesc fără milă) Dumnezeu ne va da lecții dure, așa cum este cea de acum, pentru a ne aminti, ca este timpul ca să NE SCHIMBĂM!?
  Cu toții trebuie ca să devenim: mai buni, mai miloși, mai iertători, mai generoși, mai modești, mai demni, mai … MAI OAMENI!
  LECȚIA aceasta, de COȘMAR și TRAGEDIE la nivel MONDIAL, pe care DUMNEZEU ne-o dă acum, TREBUIE CA SĂ NE SCHIMBE FUNDAMENTAL, gândirea, atitudinea, comportamentul și concepțiile despre tot ceea ce este ESENȚIAL în viață și în existența umană:
  ,,Omul ca OM, a fost creat de către Dumnezeu, ca, cea mai desăvârșită creație a Sa, înzestrată cu toate harurile și darurile omenirii!”
  VIAȚA este frumoasă și unică!
  O putem trăi simplu și frumos, intens și demn, atunci când, noi, oamenii, nu o murdărim și nu o complicăm, cu: orgoliile, cu ranchiunele și cu ambițiile noastre inutile!?
  Numai așa, PUTEM FI FERICIȚI, alături de cei pe care ÎI IUBIM!
  Dacă știm, că DUMNEZEU ESTE CALEA, ADEVĂRUL și VIAȚA, atunci, nu ne rămâne decât:
  Să alegem LUMINA, în locul ÎNTUNERICULUI! 🌞
  Să alegem ADEVĂRUL, în locul MINCIUNII! 😊
  Să alegem IUBIREA în locul URII! 💞
  NU POȚI LOVI, CÂND IUBEȘTI! 💝

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More